In vizor

S-au dublat banii din bugetul local pentru ONG-urile care se ocupă de vârstnici și persoane cu dizabilități. În 2020, o parte din bani au rămas necheltuiți

Asociațiile și fundațiile care se ocupă de persoane nevoiașe, în vârstă sau cu dizabilități vor primi anul acesta mai mulți bani de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Dacă anul trecut, au fost alocați 2,5 milioane lei, anul acesta vor fi alocați 5 milioane lei. În 2020, din cauza pandemiei, 200.000 lei din cei 2,5 milioane lei nu au fost folosiți, iar 10.000 lei din această sumă trebuie returnați.

„În privința finanțării sectorului social, a ONG-urilor cu activitate socială (bătrâni, persoane cu dizabilități) aici prin implicarea doamnei viceprimar Olah Emese, prin dezbaterile publice pe care le-am avut cu ONG-urile am reușit să dublăm, din banii Consiliului Local, finanțarea pentru ONG-uri. De la 2,5 milioane lei anul trecut suntem acum la 5 milioane lei. De exemplu, pentru centrele rezidențiale costul pentru fiecare persoană care se află în îngrijire crește de la 250 lei la 500 lei. Deci este un efort major pe care Primăria și Consiliul Local îl fac ca o formă de respect pentru seniorii cetății, pentru cei care sunt într-o situație dificilă, dar și o formă de apreciere pentru aceste ONG-uri care an de an fac o treabă minunată și completează activitatea pe care Direcția de Asistență Socială o face”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința de Consiliu Local de miercuri, 20 ianuarie.

Printre asociațiile și fundațiile care, anul trecut, nu au folosit întreaga sumă se numără Asociația Alfa Grup (centru de zi pentru persoanele cu handicap), Asociația Autism Transilvania (centru de zi pentru copii cu dizabilități), Asociația Familia Regăsită (centru de zi pentru copii din familii aflate în dificultate), Asociația Maghiară a Handicapaților Motori, Asociația Providența Gondviseles Fursorge (centru de zi pentru persoane cu dizabilități), Organizația Creștină Ecce Homo, Serviciul de Ajutor Maltez în România.

În același document se explică de ce o parte din asociații și fundații nu au folosit integral banii alocați de la bugetul local. De exemplu, în cazul Organizației Creștine Ecce Homo este notat faptul că unul din centrele de tip familial s-a închis începând cu luna august 2020. O parte din copiii beneficiari au fost integrați în familia de origine, iar o altă parte au fost repartizați la alte centre.

Însă, majoritatea fundațiilor au cheltuit mai puțin ca urmare a instituirii stării de urgență, ceea ce a însemnat reducerea în mod drastic a activităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version