In vizor

S-a pus batista pe dale pe străzile Kogălniceanu și Universității: Se va reîntoarce Arnold Macalik în proiect să supervizeze finalizarea șantierului?

Legea nu-l obligă cu nimic pe Emil Boc să-l reprimească pe Macalik în proiectul său de suflet. Numai înțelegerea amiabilă poate duce la acest lucru. Ceva gen eu tac din gură, tu mă lași să pun la locul ei Statuia Ciumei. Cei care speculează zvonistic legea, ar face bine să citească legea invocată, apoi să scrie materiale de spălat cadavre de arhitecți.

Dar, să o luăm cu începutul:

Ziar de Cluj anunța în 7 noiembrie că Biroul Mossfern a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, după ce instituția a reziliat contractul de asistență tehnică în cadrul proiectului care vizează amenajarea străzilor din zona Kogălniceanu – Universității. Șeful biroului, arhitectul Arnold Macalik, cel care a fost condamnat public de liderii Primăriei că nu a vrut să repună pe soclu statuia Școala Ardeleană sau să păstreze copacii de pe strada Universității și este în continuare arătat cu degetul de consilierii locali, a explicat pentru Actualdecluj.ro că acțiunea intentată Primăriei are ca scop clarificarea motivelor care au stat la baza deciziei de reziliere. Primul termen în acest proces în care Mossfern a chemat în instanță Muncipiul Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca a fost fixat, la Tribunalul Cluj, în 15 noiembrie.

CITEȘTE:

Chiar ne întrebam: când? Biroul Mossfern a dat în judecată Primăria, după ce instituția i-a reziliat contractul de asistență în proiectul de amenajare a zonei Kogălniceanu din centrul Clujului

Cu o celeritate de care noi nu am mai auzit până acum, Tribunalul Cluj a respins ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată formulată de biroul Mossfern prin care proiectanții au cerut instanțelor să constate că nu au nicio culpă în încetarea contractului cu Primăria pentru asistarea lucrărilor de modernizare din zona Kogălniceanu-Universității. Orașul va restitui firmei taxa de timbru în valoare de 19.745 lei.

„Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei P M C-N, invocată de pârâţi şi, în consecinţă, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă în contradictoriu cu această pârâtă, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Admite excepţia rămânerii fără obiect a cererii de chemare în judecată şi, în consecinţă, respinge ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta M SRL, în contradictoriu cu pârâtul M C-N. Dispune obligarea pârâtului M C-N la plata către reclamanta M SRL a sumei de 19.754 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată astăzi, data de 15.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.

Potrivit site-ului faclia.ro, prin acțiunea înregistrată la Tribunalul Cluj, firma Mossfern a solicitat în principal, anularea notificării de reziliere a contractului de achiziție publică de proiectare nr. 500867/24.10.2018, din culpa proiectantului, comunicată de UAT Municipiul Cluj-Napoca în data de 21.08.2023 și continuarea executării contractului de prestări servicii de proiectare nr. 500867/24.10.2018 încheiat între Municipiul Cluj-Napoca în calitate de beneficiar și reclamanta Mossfern în calitate de prestator. De asemenea, firma arhitectului  Arnold Macalik a mai solicitat instanței să constate că nu are nicio culpă în încetarea efectelor contractului de prestări de servicii de proiectare, aceasta considerând că și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale.

Surse ”civice” ne-au confirmat și nouă că, înainte de pronunțarea deciziei Tribunalului în proces, Arnold Macalik ar fi ajuns la un consens cu primarul Emil Boc,  ”în interesul orașului, într-un mesaj de unitate și pentru finalizarea proiectului din zona Universității-Kogălniceanu”.

Dacă ar fi să fim răutăcioși, ne-am aminti despre proiectul de pe strada Dacia prin care proiectul domnului Macalik, cu beneficiar Episcopia Reformată, a primit aviz favorabil în ciuda opoziției vecinilor.

CITEȘTE ȘI:

Afectat de Urbanismul de Cumetrie din ”bocăria” Cluj-Napoca, medicul Teofil Lung i-a zis lui Emil Boc: „Am venit să vă avertizez ce lăsați după dumneavoastră, lăsați o mizerie”

Dar nu suntem.

Revenind, aflăm că Ansamblul statuar Școala Ardeleană va fi repus pe soclu, la fel și bustul lui Emil Racoviță care va rămâne amplasat pe strada Kogălniceanu, că  firma Made By (contractată pentru 80.000 de lei de Primărie pentru a se ocupa de această parte după renunțarea la serviciile Mossfern), a obținut rapid avizul Comisiei de Monumente pentru noile soluții. Avizul fusese dat, cel puțin așa ne împuia urechile primarul Emil Boc, încă din data de 30 iunie. Habar nu avem despre ce alt aviz ar fi vorba, dar rămâne valabilă întrebarea Ziar de Cluj pusă cu ocazia anunțului că celebra Comisie a dat avizul necesar.

CITEȘTE ȘI:

NU AM ÎNȚELES NOI BINE: Pentru repunerea pe soclu a Grupului statuar ”Școala Ardeleană” TREBUIE AVIZ de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj, dar pentru datul jos, NU?!

Site-ul actualdecluj.ro, susține că i-au spus sursele că Arnold Macalik se va reîntoarce în proiect și va superviza finalizarea șantierului.

Păi să aruncăm o privire în Legea 10/1995 privind calitatea în construcții (invocată de ”surse”) care, la articolul 23 (secțiunea a II-a a Obligațiilor și răspunderilor proiectanților): ”Proiectanţii de construcţii răspund de îndeplinirea următoarelor obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor”:

i) asigurarea participării obligatorii a proiectantului coordonator de proiect și, după caz, a proiectanţilor pe specialităţi la toate fazele de execuţie stabilite prin proiect şi la recepţia la terminarea lucrărilor.”

Deci Mossfern are OBLIGAȚIA de a asigura participarea OBLIGATORIE a proiectantului coordonator de proiect (aka Arnold Macalik) la toate fazele de execuție stabilite șamd…, NU MUNICIPALITATEA care a reziliat contractul.

Nu prea vedem cum s-ar putea întoarce domnul Arnold Macalik în proiect decât pe cale amiabilă, că legală nu prea-l obligă legea pe Boc să aplice ceva. Și vorbim despre omul care oricum abrogă legile în municipiu după cum vrea mușchiul său politic.

Și mai avem în legea invocată o întreagă secțiune (art. 36) cu amenzile care i se puteau aplica Biroului Mossfern pentru:

”f) neîndeplinirea obligației proiectantului de a stabili soluții pentru remedierea defectelor sesizate, referitoare la cerinţele fundamentale aplicabile;”

Adică fix ceea ce i-a reproșat Emil Boc când a reziliat contractul.

Ați auzit cumva ca domnul Arnold sau firma Mossfern să fi fost amendată, înainte de reziliere, cu o sumă cuprinsă între 3000 de lei și 10.000 de lei? Din contră, Tribunalul Cluj a ”amendat” buzunarul clujenilor cu suma de 19.745 de lei – că doar nu credeți că va aduce acești bani Emil Boc de la el de acasă?

Așa că clujeanul mândru că e clujean (că-i fain la Cliuuuj) plătește. De restul, așteptăm sfârșitul lunii noiembrie pentru a vedea finalizarea finalizărilor la străzile Universității și Kogălniceanu plus străzile adiacente, conform proiect unitar (nu poveștile cu pești înșirate de Însuși Dumnealui, Primarul Emil Boc).