Din oras

S-a născut un nou festival de carte în Cluj. Vasile G. Dâncu, despre inițiativă: „Cartea nu va dispărea niciodată, ea se adaptează. Avem nevoie de povești”

Perioada de pandemie, de izolare, de distanțare socială, și-a pus amprenta asupra tututor sectoarelor, indiferent că sunt economice sau culturale. Iar cartea nu face excepție. Iubitorii de rânduri scrise între file s-au adaptat și ei și, deși mulți nostalgici încă sunt adepții cărților tipărite, lumea este tot mai atrasă de formatul electronic al poveștilor și istorisirilor cu care ne-au obișnuit cărțile.

Așa se face că, începând de azi și până în 26 iulie, va avea loc primul festival de carte și idei pentru adolescenți din România, în format online. FestivalYa este organizat de librăriile Cărturești și editura Trei, iar evenimentul include întâlniri online cu scriitori, precum și ateliere și discuții pe diverse teme de interes pentru adolescenți. Și pentru că în lumea virtuală nu există granițe, pe lângă scriitori români, la evenimente vor participa și oameni de carte din întreaga lume.

FestivalYa va include și exerciții de creativitate, ateliere de jurnalism, discuții despre identitate personală, dar și despre cum să citești un poem.

Evenimentul a fost primit cu brațele deschise de lumea literară din Cluj-Napoca. Conform publicistului Vasile George Dâncu, organizator al Festivalului de Carte Transilvania și director al editurii Școala Ardeleană, astfel de inițiative sunt binevenite și ele completează tabloul lumii de carte din România.

„După Revoluție, pe piața de carte din România s-a dezvoltat o nouă industrie. Industria târgurilor de carte, a festivalurilor de carte, a saloanelor de carte și, după cum ați văzut, în spațiul public sunt niște festivaluri, târguri, saloane de carte importante în România. Gaudeamus, Book Fest și altele. În comunism, editurile erau centralizate, totul era controlat, nu se prea întâlneau lucrurile acestea, erau mai mult de fațadă. Târgurile de carte au fost o manifestare foarte serioasă după Revoluție. Clar, ai simțit lucrul acesta ca cititor sau ca om care trăiește într-o comunitate. Ai simțit că se întâmplă ceva în lumea asta a cărții”, a declarat pentru Ziar de Cluj Vasile George Dâncu.

Conform publicistului, azi trăim în lumea lui „și-și”, iar asta e bine, pentru că important e ca lumea să citească, indiferent că o face în format fizic sau virtual.

„Cartea nu va dispărea niciodată pentru că avem nevoie de poveste. Când s-a inventat avionul, trenul nu a dispărut. Când s-a inventat trenul, mașina nu a dispărut. Cartea se adaptează. Cartea poate fi, atât pe format vechi, cât și electronic. Indiferent de pandemie sau nu, cred că s-a făcut o schimbare în lume și distanțarea socială va afecta omul care, mai degrabă, va face o lansare de carte conectat, în căsuța lui, într-o rețea, decât să meargă într-un spațiu, o librărie sau pe o scenă. Aici se vor întâmpla majoritatea lucrurilor”, a continuat publicistul.

George Vasile Dâncu consideră, astfel, că inițiativa FestivalYa este binevenită, mai ales pentru că vine din partea lanțului de librării Cărtureși, o librărie importantă care poate gestiona cu succes un astfel de eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *