Focus

S-a întors de la București: Fostul secretar de stat din Ministerul Pădurilor va supraveghea exploatarea de masă lemnoasă de la Beliș

 

Ziar de Cluj și NCN TV au derulat o anchetă despre dezastrul din septembrie 2017 și miile de metri cubi de masă lemnoasă abandonată în pădurile din comuna Beliș, timp de șapte luni.

După ce fostul șef al Gărzii Forestiere Cluj- Gheorghe Moale a refuzat să dea un interviu, în care să vorbească despre activitatea insituției, Istrate Ștețco intervine în problema cu lemnele de la Beliș. Proaspăt revenit pe funcția de inspector șef al Gărzii Forestiere Cluj, la șase zile după ce acesta a plecat de pe funcția de ”Secretar de Stat” în Ministerul Apelor și Pădurilor, Istrate Ștețco ne-a răspuns punctual despre starea actuală a fondului forestier din Beliș.

„În perioada 2016-2018, în fondul forestier din raza administrativ-teritorială a comunei Beliş şi la operatorii economici care au exploatat material lemnos ori au desfăşurat activităţi de prelucrare/comercializare materiale lemnoase în raza comunei Beliş, Garda Forestieră Cluj a efectuat 14 controale, aplicându-se un număr de 9 sancţiuni contravenţionale. In urma controalelor efectuate, Garda Forestieră Cluj a transmis unităţilor de parchet competente teritorial şi material şi catre IPJ Cluj 6 sesizări penale pentru tăieri ilegale de arbori şi furt de arbori, precum si pentru alte infracţiuni prevăzute de Codul penal” explică Ștețco.

Potrivit acestuia, Garda Forestieră Cluj a formulat mai multe denunțuri penale pentru infracțiuni silvice și infracțiuni de serviciu, comise de angajați ai ocoalelor din zonă. Însă, ”mingea” se află acum în curtea a trei instituții : Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin – condus de procurorul Petru Secan, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj – condus de  procurorul Sabo Irina Lucia și DNA Cluj- serviciu teritorial condus de procurorul Anca Mărincean.

 

Muncă făcută pe jumătate

 

Zeci de mii de metri cubi de masa lemnoasă zac în pădurile de pe teritorului comunei Beliș. În raportările primite de Garda Forestieră de la ocoalele silvice reiese că s-a ”pus în valoare” aproape 51.000 de mc de masă lemnoasă.

L-am contactat telefonic pe inspetorul șef, Istrate Ștețco, pentru a-i cere lămuriri suplimentare referitoare la termenul de ”punere în valoare”. Asta în vreme ce în urmă cu o săptămână, prezenți în teritoriu am observat această cantitate de masă lemnoasă abandonată în continuare în pădure, fără ca nimeni să poată să valorifice cu adevărat lemnul.

Citește și: Seful Garzii Forestiere Cluj, Ghita Moale, moale ca fularul, uita ce a patit fostul sef, curentat de DNA. Belisul e belit de padure si ordinarul de Moale crede ca se poate acoperi de hartii. In birouri, culmea!, materiale promotionale cu Schweighofer!

Istrate Ștețco susține că ”punerea în valoare” a masei lemnoase s-a oprit la procedura de marcare a miilor de copaci secerați de furtuna din septembrie 2017.

”Pierderile de după dezastrul din toamna trecută au fost gestionate nepotrivit. Toți s-au mișcat greu. Și Direcția Silvică Cluj și ocoalele din zonă și Primăria Beliș au marcat și cam atât. Și marcările s-au făcut în mod greșit, asta în vreme ce legea le permitea să intervină în regim de urgență pentru a scoate o cantitate considerabilă de lemn, din pădure. Garda Forestieră va supraveghea și îi va îndruma pe administratorii acelor parcele forestiere, pentru a evita eventuale pierderi de masă lemnoasă. Trebuie scos lemnul din pădure. Piața are nevoie de lemn. Nu există așa ceva precum o ”piață suprasaturată”, ci doar o mobilizare insuficientă în vederea punerii în valoare a masei lemnoase de acolo. Pădurea a fost vulnerabilă pentru că în trecut s-a ”ciupit” de peste tot, iar furtuna din septembrie i-a doborât cu ușurință”, a precizat acesta.

În răspunsul la adresa noastră, Ștețco, prin Garda Forestieră face următoarele precizări.

„După furtuna din 17 septembrie 2017, s-a estimat, conform fișelor tehnice transmise de ocoalele silvice, că în pădurile de pe raza comunei Beliș, proprietate publică a Statului, a UAT-urilor și a persoanelor fizice și juridice (composesorate, parohii, școli) a fost afectat de doborâturi și rupturi de vânt un volum de aproximativ 50.000 mc masă lemnoasă. Până la această dată, ocoalele silvice care administrează sau asigură servicii silvice propietarilor de pe raza UAT Belis a pus în valoare un volum efectiv de material lemnos afectat de calamități de 51.629 mc, cuprins în 72 de acte de punere în valoare”, se mai arată în poziția oficială a instiuției.

 

Reamintim că Gheorghe Moale în calitate de șef al Gărzii Forestiere Cluj a refuzat să vorbească deschis despre acest subiect, motivând că are emoții.

Vezi ancheta NCN și Ziar de Cluj :

 

Citeste si: Pădurea Retezaților. Un sistem corupt ce face victime anual în zona Beliș. Interviu cu Angela Mihuț (ep 1) VIDEO

 

Istrate Ștețco s-a întors la Garda Forestieră Cluj, după ce timp de un an a ocupat funcția de secretar de Stat în Ministerul în Ministerul Apelor și Pădurilor, poziție dobândită prin ordinul fostului premier Sorin Grindeanu. 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version