Din oras

S-a încheiat sezonul rece. În cartiere, începe Simfonia Covoarelor de Primăvară

Scris de 459

“Vine, vine primăvara/Scuturăm covoare-n toată țara” este laitmotivul din Cluj-Napoca, dar și din alte orașe din țară, care este neschimbat din perioada comunistă până acum. Cât timp vor mai rezista bătătoarele de covoare din cartiere, care ne amintesc de vremurile demult apuse? De ce unii clujeni încă își mai curăță covoarele în acest mod? Ce spun sociologii despre obiceiul bătutului de covoare?  

Cei de la emisiunea de umor „Cenzurat” aveau o vorbă: “Dacă în copilărie ai bătut covoarele de sărbători, dar când ai crescut n-ai mai bătut, ești român”. Toți cei care au copilărit în perioada comunistă înțeleg foarte bine moda bătutului covorului, pe bara din spatele blocului. Unii încă mai au încă acest obicei, mai ales înainte de Paști și de Crăciun sau când trece iarna. Și uite așa, din inerție sau de dragul vremurilor demult apuse, mulți clujeni devin „compozitori” odată cu venirea primăverii și le oferă vecinilor o adevărată simfonie a covoarelor, în spatele blocurilor. Aceste sunete inconfundabile se mai pot auzi și în diminețile de week-end cu vreme frumoasă, când în loc să ne trezim pe fundal de ciripit de păsărele, ne trezim pe fundal de „bituri” de covoare. Lăsând gluma la o parte, trebuie menționat faptul că majoritatea bătătoarelor de covoare sunt amplasate în spațiile verzi dintre blocuri, iar praful este o sursă de poluare, mai ales pentru cei care locuiesc la etajele inferioare.

Acest fenomen era ca un “sport” firesc înainte de 1989, nimănui nu i se părea anormal să bați covorul în spatele blocului și să umpli cu praf jumătate de cartier. Fenomenul a scăzut foarte mult și va urma acest trend descrescător până la dispariție. “Nu este condamnabil, deoarece era ca și un sport firesc, care paradoxal era practicat de cei mai nevoiași. Desigur că acum opinia publică are un impact mai mare în ceea ce privește practicarea bătutului de covoare. Să nu uităm că cei care nu au condiție financiară și din generațiile mai în vârstă continuă această tradiție ca și cum ar fi ceva firesc. Dar fenomenul a scăzut și va scădea în continuare, căci la majoritatea blocurilor din cartierele noi nu mai întâlnești vestitele bătătoare de covoare deoarece locatarii apelează la serviciile de curățenie pentru a nu deranja ceilalți locatari cu zgomotul și praful produs. Pentru că la urma urmei, totul ține și de bunul simț al omului, care uneori este neglijat”, a declarat sociologul Petru Iluț.

Cei care încă mai practică bătutul covoarelor în spatele blocului spun că le este mai comod și mai ieftin să își curețe covorul în acest mod, mai ales dacă nu deranjează pe nimeni. “Atâta timp cât îmi pot scoate covoarele în loc special amenajat, fără să deranjez vecinii, nu mă deranjează bătătoarele de covoare, deoarece nu tot timpul dispun de banii necesari, ca să îmi pot permite un serviciu la curațătoriile din oraș; de aceea cea mai bună soluție rămâne vremea frumoasă de afară pentru «oxigenarea» covoarelor”, a afirmat Valentin Hațu, un locatar din cartierul Plopilor.

Aceste urme ale vremurilor comuniste mai există doar în cartierele vechi, construite în acea perioadă. În cartierele noi, nu s-au mai montat bătătoare de covoare pentru că nu își mai au locul într-o societate modernă, în care există multe alte alternative la curățarea locuinței.  De altfel, montarea bătătoarelor de covoare în spatele blocului constituie contravenție și se sancționează cu amendă. O Hotărâre de Consiliu Local din 2011 arată că amplasarea bătătoarelor de covoare constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 300 și 700 lei. În schimb, bătătoarele care există deja pot fi folosite.

Metode moderne de curățare a casei

În perioada comunistă, aproape în fiecare casă se găsea un covor persan. Acesta trebuia curățat, dar atunci nu toată lumea avea un aspirator, așa că oamenii apelau la mătură sau la curățatul cu peria și cu apă și cu detergent.

Acum vremurile s-au schimbat, covoarele au cam dispărut din locuințe și au fost înlocuite cu parchet sau cu mochete. Curățarea locuinței a devenit mult mai facilă odată cu apariția pe piață a soluțiilor de curățare performante și a aspiratoarelor moderne, capabile să curețe covoarele și mocheta la nivel profesional.

Pentru cei care nu vor să depună nici cel mai mic efort, există firmele de curățenie care îți fac curățenie în toată casa. Dacă avem nevoie doar de curățarea covorului sau a mochetei, există firmele de curățare a covoarelor, care ne pun la dispoziție transport gratuit la domiciliu, la preț accesibil.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 50 mins In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 2 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 4 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 5 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 6 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 8 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
 • Acum 8 hours Sanatate
  Corina Creţu, despre spitalele regionale: “Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile”. Şi tot ea îşi dă răspunsul: Interesul pentru spitalele regionale a dispărut din momentul în care s-a opus parteneriatelor public-privat pe aceste investiţii. Privatizarea Sănătăţii îi roade pe politicienii români
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE