In vizor

S-a hotărât! Uniunea Europeana va interzice produsele din plastic. Ce afaceri locale vor fi afectate?

Uniunea Europeană va interzice începând din anul 2021 anumite produse de unică folosinţă, care acum reprezintă 70% din totalul deşeurilor.

Din actele normative reiese că vor fi interzise bețișoarele de urechi, farfuriile, furculițele și cuțitele, paiele, beţişoarele de amestecat lichide şi pungile de unică folosinţă.

De asemenea, în actele normative mai apare și oxo-plasticul (plastic cu aditivi artificiali non-degradabili) şi anumite materiale din polistiren folosite la cutiile pentru împachetarea mâncării de tip fast-food.

Ce afaceri locale își vor da obștescul sfârșit?

În urma acestei decizii a Uniunii Europene, firmele de plastice vor fi extrem de afectate. Totuși, mai mulți administratori de firme de plastice cred că este doar în zvon, fiind imposibil să se pună în practică. Printre aceștia se numără și Sorin Salomie, administratorul unei mari firme de mase plastice.

Salomie susține că este doar o teorie de hipstereală. „Nu avem cum și nu putem să interzicem plasticele”

„Asta e o chestie generală, nu se interzic plasticele. Teoretic nu se interzic, nu avem cum și nu putem să interzicem plasticele. Există o chestie generală, de hipsteri. Este o chestie nouă, care a intrat de la presă. Nu putem să tăiem pădurile în halul în care vor hipsterii să mănânce doar din hârtie și cu furculița din lemn. Acestea ar trebui făcute din lemn, care este în pădure. Ca să se mănânce din lemn sau din carton trebuie să taie cineva o pădure întreagă. Un plastic poate fi refolosit de 100 de mii de ori. Este absolut aiurea. În industria alimentară se folosește doar plastic virgin, după care se topește și din el se fac borduri de mașini, sau scaune, tastaturi. E o chestie de hipsterlă precum că plasticul distruge planeta”, spune Sorin Salomie, administratorul Alset.

În plus, fast-food-urile și restaurantele care livrează mâncare vor avea de suferit deoarece va fi nevoie să înlocuiască caserolele de plastic cu cele de carton care sunt mai scumpe. Chiar și acum când prețul unei caserole de plastic este maxim un 1 leu există comentarii legate de această taxă. În urma schimbării cutiilor pentru împachetarea mâncării prețul va crește, fapt ce va face ca consumatorul să scoată mai mulți bani din buzunar.

Legat de cum se vor adapta afacerile vizate, inclusiv restaurantele și florăriile vom reveni cu detalii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *