De cartier

S-a deschis șantierul „La Terenuri”. Vechii mănăștureni speră să apuce și inaugurarea bazei sportive

Scris de 280

În cel mai mare cartier al Clujului, mănășturenii aveau la dispoziție, în apropierea pădurii Făget, un spațiu de agrement edificat în perioada comunistă, odată cu vechile blocuri. La trei decenii de la Revoluție, zona numită „La Terenuri” a rămas cu dotările Epocii de Aur, însă poleiala aurită s-a dus de mult, terenurile fiind suflate cu rugină, paragină și cu „instalații urbane” bizare. În spațiul părăsit de toate autoritățile postdecembriste se anunță edificarea unei baze sportive similare celei din Gheorgheni. Mai e mult, însă, până departe.

Primăria are planuri mari pentru această zonă unde ar urma să fie construită, după zeci de ani de uitare, o bază sportivă modernă și un parc de agrement, pe 4,2 hectare de teren. Șantierul a început de câteva zile, iar lucrările, dacă vor fi cu finalizare, ar urma să se încheie până în 22 iunie 2021.

În arealul aflat de peste trei decenii în paragină ni se promit de toate pentru toți: terenuri de fotbal, de tenis de câmp, baschet, badminton, volei, atletism, beach volley cu nisip, parkour, dar și o pistă de alergare, un patinoar, un skatepark, spații pentru activități indoor – tenis de masă, escaladă, squash, aerobic.

Vechii mănăștureni se uită însă cu tristețe și cu scepticism la zona aflată în șantier:

„Am aflat, cu tristețe, că parcul de joacă al nepoților noștri a fost dezafectat peste noapte. S-a deschis șantierul noii zone de agrement așteptată de mănăștureni de cel puțin 15 ani! Se desființează și garajele de beton amplasate în vecinătate. Sper să apucăm inaugurarea acestui obiectiv”, a postat Mircea Oprean Olaru pe Facebook.

Baza sportivă a fost îngrădită cu o plasă pe lungime de sute de metri, iar toate panourile de baschet, porțile de fotbal, ori stâlpii pentru fileele de volei sau tenis au fost puse la pământ. Conform panoului informativ montat lângă parking-ul de pe strada Mehedinți, alt proiect ce a durat ani de zile până să fie implementat, lucrările au început în 22 iunie și ar urma să fie finalizate peste un an. Lucrările sunt executate de Ro-Verde Landscaping SRL ca antreprenor general, Cris Garden SRL, Open Trans Construct SRL, Electrogrup și Prospect Drill SRL.

Panoul informativ de pe șantier conține câteva elemente care ridică semne de întrebare: cifrele care indică perioada de execuție și data ordinului de începere a lucrărilor sunt corectate cu abțibilduri, iar durata de execuție trecută pe panou este de 12 luni, în timp ce autorizația de construire prevede o durată de execuție de 24 de luni.

Dacă astfel s-a început, putem doar să ne imaginăm în ce mod vor fi respectate termenele propuse (cu ștersături).

Firma Ro-Verde Landscaping nu este la primul contract cu Primăria Cluj-Napoca.

În 2017, SC Ro-Verde Landscaping, cu sediul în Ilfov, a primit 2.210.950 lei pentru a planta 1740 de arbori. Tot în 2017, această firmă a mai câștigat un contract în valoare de 5,4 milioane de lei pentru a debarasa resturile vegetale de pe spațiile verzi. În 2016, alte două contracte au adus firmei 63 de milioane de lei pentru întreținerea și amenajare zonelor verzi și 1,3 milioane de lei pentru furnizarea de material dendrologic.

Contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul „Reabilitare bază sportivă și amenajare parc, zona La Terenuri, cartier Mănăștur” are o valoare totală de 5,5 milioane euro fără TVA – 26.581.616,15 lei fără TVA (5.537.836 euro la 4,8 lei/EUR), din care:

– servicii de proiectare în valoare de 501.360 lei (104.450 euro) fără TVA

– servicii de asistență tehnică în valoare de 90.680 lei (18.890 euro) fără TVA

– valoarea lucrărilor de execuție de 25.989.576,15 lei (5.414.496 euro) fără TVA).

Potrivit jurnalul.antena3.ro, Ro Verde Ladscaping SRL a fost înfiinţată în anul 2011, de o anume Maria Lazăr, în calitate de asociat unic, iar administrația companiei era asigurată de Cătălin Marius Vișan. În anul 2012, Maria Lazăr decide să-și cesioneze părţile sociale deţinute la SC Ro-Verde Landscaping SRL către Iuliana Madlen Lazăr și către administrator Cătălin Marius Vișan.

Potrivit aceleiași surse, noul asociat, Iuliana Madlen Lazăr, este un fost consilier prezidenţial, din timpul mandatului fostului președinte Ion Iliescu, decorată în anul 2002 cu Ordinul Național pentru Merit în grad de cavaler.

Compania în cauză este deținută, în prezent, potrivit unei notificări a Oficiului Național al Registrului Comerțului, de către doi asociaţi, Ion Olteanu și Cătălin Marius Vișan. SC Ro-Verde Landscaping SRL a achiziționat, în anul 2014, de la doi asociaţi, Oprea și Marin Căpățînă, toate părțile sociale ale unei alte firme, SC Căpățînă Company SRL, iar, în anul 2015, împreună cu o altă societate, SC Garden Center Grup SRL, a preluat de la doi cetățeni greci (Ioakeim Batidis și Panagiotis Moschos) capitalul social al SC Agrodynamic SRL.

SC Ro-Verde Landscaping SRL a mai derulat, în anul 2013, un contract în valoare de 33 de milioane lei fără TVA, pus la bătaie de Primăria Sectorului 6 din București, condusă la acea dată de liberalul Rareș Mănescu. Ese vorba despre o achiziţie făcută în vederea amenajării de spații verzi din cartierele Drumul Taberei și Militari, privind modernizarea urbanistică, a străzilor, trotuarelor și parcărilor din aceste arii.

Patronul grupului de firme Eco Horticultura – Ro-Verde Landscaping SRL – Garden Center Grup, Ion Olteanu, este cunoscut în mass-media ca fiind „părintele spațiilor verzi din București”, după ce a derulat numeroase contracte cu mai multe primării de sector, dar și cu Administrația Lacuri Parcuri Agrement București.

SC Cris Garden SRL, un alt actor al asocierii pentru baza sportivă „La Terenuri”, a participat, începând cu anul 2007, la mai multe licitaţii organizate de autorităţile publice locale din Bucureşti, dar nu numai, devenind, în scurt timp, deţinătorul unui monopol în privinţa afacerilor cu spaţii verzi, scrie jurnalul.antena3.ro.

Nu vorbim, așadar, despre firme novice într-ale lucrărilor publice, ci despre societăți „abonate” la banul public. 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 7 hours In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 8 hours General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 10 hours Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 11 hours Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 1 day Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 1 day Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 2 days PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 2 days Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 2 days Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE