In vizor

S-a decis cum începe noul an școlar la Cluj-Napoca. S-au stabilit scenariile pentru fiecare școală și grădiniță

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar de pe raza județului Cluj pentru începerea anului universitar.  

Din totalul de 423 de unități școlare de la nivelul județului Cluj, 317 vor adopta scenariul 1 ceea ce înseamnă participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. 

98 de școli vor adopta scenariul 2 ceea ce presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.  

În scenariul 3 cu participarea tuturor elevilor și preșcolarilor în mediul online se încadrează 8 unități școlare din județul Cluj.  În acest scenariu sunt școlile și grădinițele din comuna Aghireșu, o școală din Câmpia Turzii aflată în reparații și liceul privat Horea, Cloșca și Crișan și Cluj-Napoca.  

”În acest an vom avea 96772 de elevi. Am avut întâlniri cu primari și directori și au înțeles că luni putem începe școala în condiții se siguranță. Colegii mei au avut acțiuni de monitorizare și consiliere în toate ujnitățile de învățământ pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate aceste condiții. Să se asigure că mobilierul a fost dispus astfel încât să se respecte distanța de 1 m, că există stocuri de dezinfectanți și măști, că au echipamente pentru învățământul online. În unele școli acestea deja s-au achiziționat, în altele acestea sunt în derulare. Trebuie să le transmitem părinților acest mesaj cu fermitate: școlile sunt pregătite să îi primească elevi în funcție de scenariul adoptat de fiecare școală. Unii toate zilele la școală față în față, acolo unde suprafețele permit să se păstreze distanța de 1 metru. Acolo unde această măsură nu va fi respectată au hotărât să meargă pe soluția învățământului online prin rotație. La școală elevii vor fi mai bine supravegheați, profesorii se vor asigura că aceștia respectă regulile”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.

În cazul în care apare un caz de coronavirus într-o clasă atunci acea clasă va trece la învățământul online timp de două săptămâni. Dacă apar trei cazuri într-o școală, toată școala va fi închisă și elevii vor învăța de acasă.  

La Cluj-Napoca municipalitatea a luat toate măsurile pentru ca școlile să fie dotate cu materiale de protecție și echipamente IT astfel încât anul școlar să înceapă în siguranță pentru elevi și profesori. Consiliu Local a alocat în acest sens 91, milioane de euro.

”Principala noastră preocupare este siguranță elevilor, profesorilor. Am făcut tot ce a fost cu putință pentru a ne asigura că lucrurile sunt sub control. O școală sau o clasă va avea un caz de infecție COVID și toată clasa va face învățământul online la domiciliu. Suntem pregătiți să luăm decizii și în aceste situații și fac un apel la calm, profesionalism și responsabilitate. Nu există nicio școală în Cluj-Napoca care nu poate derula învățământul online. Cele 2198 sunt la destinatari încă din luna aprilie și din datele pe care le avem nu este copil în Cluj-Napoca care să nu aibă acces la computer sau tabletă pentru activitățile online.  Am alocat 9,1 milioane de euro. 5,8 milioane de euro pentru măști, dezinfectanți viziere și echipamente IT. Restul de bani reprezintă 15 milioane de lei pe care i-am utilizat pentru dezinfectarea școlilor și pentru reparații și 900.000 lei pentru reparații la 8 clase. Sper ca nicio școală din acest oraș să nu aibă probleme de dezinfectanți, de hârtie igienică, în fiecare clasă și punct sanitar și toate școlile să aibă accesul la învățământul online asigurat”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *