Editorial

Rusaliile 2016: Pogorârea Duhului Sfânt peste mici și bere

Scris de 295

Euharistia, taina bisericii creștine constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor, a fost „inovată” de românii zilelor noastre care, de Rusalii, se împărtășesc copios, nu cu pâine și vin, ci cu mici și bere.

Cei mai mulți nici nu cunosc ce sunt alea „Rusalii”, dar se bucură de această sărbătoare pentru că au parte de zile libere, fără muncă, doar cu mici, grătare și băutură.

În România, potrivit legislației muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Cu alte cuvinte, statul român a „legalizat” Pogorârea Sfântului Duh, politicienii, oameni cucernici și evlavioși, gândindu-se, desigur, la bunii creștini cărora au considerat că trebuie să le acorde dreptul legiferat la timp liber necesar pentru reculegere, rugăciune și împlinirea celor duhovnicești. 

Românii însă au luat ce le-a dat Cezarul, fără să-și mai amintească, cei mai mulți dintre ei, să îi mulțumească pentru dar lui Dumnezeu, titularul de fapt și de drept al acestei sărbători. Asta, din necunoaștere, din nepăsare sau din cauza unei perspective exclusiv materialiste asupra vieții, mulți oameni privind spiritualitatea ca pe-o nebunie, ca pe-o habotnicie sau drept o prostie fără margini. Și astfel, oamenii pun berea la rece, micii pe grătar, ziua liberă trece, burta crește, ficatul obosește, și cu atât rămân! S-a mai dus o „sărbătoare legală”, mai vine o zi de muncă.

Rusaliile nu reprezintă însă nici pogorârea sfântului duh bahic și a spiritului micilor peste oameni și nu sunt nici o „sărbătoare legală”. Sunt cu totul altceva.

Nu mai vorbim de faptul că cei de confesiune catolică sărbătoresc (prin nemers la muncă) și Paștele, și Crăciunul, și Rusaliile și, în general, toate sărbătorile legale religioase ale statului laic român, de două ori. Și de Rusaliile noastre, și de Rusaliile lor. Și, ce-i drept, le și respectă de două ori. Anul acesta, în noaptea Învierii, de Paștele ortodox, am asistat la Teatrul Maghiar la o piesă de teatru de o valoare artistică incontestabilă, dar în care, fără nicio legătură evidentă cu subiectul piesei, decorul îl avea, la un moment dat, înfățișat pe Iisus într-un cadru și într-un context nu foarte ortodox. 

Poate statul laic român ar trebui să se rezume în codul său al nemuncii la a reglementa sărbători precum Anul Nou, Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Muncii, Ziua Națională a României și, eventual, să mai inventeze și alte sărbători lumești, spre satisfacerea dorințelor de nemuncă ale electoratului.

Sărbătorile religioase sunt oricum celebrate de oamenii religioși, și muncind, și nemuncind, ele fiind sărbători ale sufletului și nu ale umplerii burdihanului sau ale dansatului pe manele la pădure. Iar, în suflet, Dumnezeu poate fi sărbătorit clipă de clipă, și acasă, și la serviciu. În plus, în weekend și seara, bisericile oficiază ceremonii religioase la care orice credincios poate ajunge.

Să dai legi prin care să reglementezi sărbătorirea unor credințe religioase mi se pare o intruziune a statutului laic acolo unde nu îi fierbe oala și o ipocrizie, mai ales că sensul acestor sărbători este deturnat sau necunoscut de peste 90% dintre români.

Ce sunt, totuși, Rusaliile astea, și cu ce se mănâncă ele?

Îndumnezeirea omului prin Duhul Sfânt (dătătorul de viață sufletească, spirituală), care înseamnă împărtășirea creștinilor cu harul divin și cu toate atributele acestuia. Nu se mănâncă cu nimic material, fiind o revelație imaterială de sfințire a ființei umane, care astfel se apropie mai mult de adevărata sa natură, de Dumnezeu. 

Ce treabă are statul și Codul Muncii cu toată chestia asta? 

Niciuna. Dar politicienii noștri nu puteau să rateze și această ocazie de a își dovedi fariseismul. 

Foto: ziuaconstanta.ro



ULTIMA ORĂ

  • Acum 3 hours Eveniment
    Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
  • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
    BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
  • Acum 1 day In vizor
    Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
  • Acum 2 days Analiza
    EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
  • Acum 2 days Anchete
    EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
  • Acum 2 days PubliNews
    Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
  • Acum 2 days Rautacisme
    Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
  • Acum 2 days Eveniment
    Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
  • Acum 2 days In vizor
    Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
  • Acum 2 days In vizor
    Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
  • Acum 2 days Politica
    MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
  • Acum 3 days In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 3 days In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE