Straineze

RUPT ÎN FUND, CU COADA SUS: Ungaria devine primul stat din UE care este sancționat financiar pentru corupție sistemică. CU CĂCIULA-N MÂNĂ, Guvernul Orban a acceptat ”27 de super-condiții” pentru a primi o parte din bani începând cu martie 2023

Luni seara, ambasadorii UE de la Bruxelles au convenit să aprobe un plan de redresare a Ungariei în valoare de 5,8 miliarde de euro (2.300 de miliarde de forinți), în timp ce suma de 7,5 miliarde de euro (3 000 de miliarde de forinți) propusă pentru a fi înghețată din cauza riscurilor de corupție a fost redusă la 6,3 miliarde de euro (2 600 de miliarde de forinți), transmite publicația maghiară nepszava.hu.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Ungariei a fost de acord cu un împrumut comun pentru un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și cu o lege care să introducă un impozit minim global de 15% pentru companii – ambele blocate până acum în Consiliul de Miniștri al UE. Acordul politic, care a fost negociat de diplomați de rang înalt, ar trebui să fie aprobat de către UE27 în cursul acestei săptămâni prin procedură scrisă, adică fără dezbatere. Olanda a fost singura țară care s-a abținut în ceea ce privește acordul privind fondul de recuperare, în timp ce toate țările, cu excepția Ungariei, au fost de acord să continue procedura privind statul de drept cu sancțiuni financiare.

  • Din punctul de vedere al Ungariei, acordul înseamnă că țara poate primi ajutorul de 5,8 miliarde de euro pentru redresare post-emergență dacă îndeplinește criteriile de accesare a acestuia. Guvernul Orbán s-a angajat să îndeplinească 27 de „super-condiții” pentru prima tranșă până în martie anul viitor, majoritatea vizând reducerea corupției și consolidarea independenței sistemului judiciar, scrie și hvg.hu. 

În conformitate cu procedura statului de drept, mai puțin de o treime din fondurile de coeziune pe care Ungaria le va primi în perioada 2021-2027 vor rămâne indisponibile până când se vor obține rezultate tangibile în combaterea fraudei, a abuzurilor și a neregulilor legate de banii UE.

Inițial, Comisia Europeană a propus blocarea a 7,5 miliarde de euro, sumă care a fost în cele din urmă redusă cu 10% de către statele membre ca recompensă pentru măsurile anticorupție luate până în prezent de autoritățile ungare. Este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când un stat membru a fost amendat pentru probleme legate de statul de drept care afectează direct bugetul comunitar.

  • Nu s-ar fi putut ajunge la acest acord dacă guvernul Orban nu ar fi făcut concesii și nu ar fi acceptat pachetul financiar pentru Ucraina și acordul fiscal global.

La Bruxelles există o opinie generală conform căreia cabinetul a amenințat de mult timp că va impune veto asupra celor două propuneri pentru a extorca bani de la partenerii săi în vederea înghețării fondurilor, mai scrie nepszava.hu.