PORTRET

Roxana Zăpârțan, o ambasadoare a Clujului prin muzică și prin tururile gratuite ale orașului pe care le ghidează

Roxana Zăpârțan e ghid turistic și o artistă pasionată de muzică folk, membră a trupei Punct ROM. Ambele pasiuni, pentru muzică și pentru ghidajul turistic, au pentru Roxana un punct comun: creativitatea, libertatea de a fi creativă în raport cu publicul căruia i se adresează și de care încearcă să se apropie, pentru a-i îmbogăți spiritul, într-un fel sau altul.

Roxana face parte din Cluj Guided Tours, o asociație de ghizi de turism, adevărați ambasadori ai cetății clujene, care le oferă turiștilor, prin tururi gratuite ale orașului, o imagine de ansamblu asupra vieții urbei, care nu se rezumă doar la clădiri sau monumente, ci și la evenimentele care au avut loc aici și la personalitățile care le-au dat însuflețit. Asociația este preocupată și de promovarea importanței și valorii meseriei de ghid turistic, în rândul studenților de la Facultatea de Geografie, pentru a-i încuraja să îmbrățișeze această carieră.

Roxana este ghid turistic de profesie și artist din pasiune, practică două activități care se îmbină armonios și se completează pentru că, până la urmă, ambele înseamnă relaționare cu oamenii și creativitate:

„Practic, singura diferență între cele două activități este că, în momentul în care cânți, te afli pe o scenă în fața publicului, iar atunci când le prezinți oamenilor povestea locului prin care treci, scena fizică dispare, dar rămâne o scenă a identității culturale a locului respectiv, iar oamenii cărora le împărtășești poveștile din trecut sunt de fapt același public, sincer și curios, pe care îl întâlnești la concerte, și același transfer de energie se activează, ca și în actul artistic muzical.”

Pasiunea pentru muzică

Încă din timpul liceului, Roxana s-a simțit atrasă de domeniul muzical, cânta în corul școlii și își dorea să își pună în valoare talentul la un nivel mai profesionist. A fost fană a trupei Punct ROM, înainte de a deveni membră a acesteia, în 2012. După ce și-a început experiența muzicală alături de colegii săi, a participat, timp de doi ani de zile, în mod constant, la mai multe festivaluri folk din țară, a susținut concerte și a început să și compună muzică, pentru a-și crea un portofoliu în vederea participării la concursuri:

„Participările pe scena festivalurilor de folk din țară au fost o experiență din care am avut foarte multe de învățat în ceea ce privește relația cu oamenii și ce înseamnă să fii pe scenă. Atunci a fost pentru prima dată când am realizat că publicul este cel mai important element, cea mai importantă constantă în economia unui spectacol – practic, toată energia artiștilor de pe scenă este direcționată către public.

În copilărie am făcut foarte multe cursuri de dans și interacțiunea cu scena a început de atunci, însă de abia acum, când această interacțiune s-a transformat într-una verbalizată, mi-am dat seama de diferența între a fi pe scenă și a exprima ceva prin limbaj gestual, un moment coregrafic, și a fi pe scenă și a combina mesajul mimico-gestual cu mesajul muzical pe care îl transmiți.

Publicul de folk e unul foarte sincer, ascultă, înțelege, meditează, procesează și filtrează ceea ce vede, ceea ce aude, devenind în acest fel aproape un critic al actului artistic, iar acesta este un lucru foarte bun.

Feedbackul cel mai bun pe care un artist îl are pe scenă consider că e reprezentat de aplauze, dar, pe de altă parte, și de tăcerea publicului, în momentul în care artistul interpretează un cântec mai emoțional, care este, de asemenea, un feedback foarte sincer.”

Ambasadoare a cetății clujene

După ce a absolvit liceul, Roxana Zăpârțan a fost tentată să dea la Conservator, dar, până la urmă, a ales Facultatea de Geografie, secția de Turism, redescoperindu-și astfel o pasiune mai veche pentru geografie și pentru călătorii.

În timpul facultății a avut ocazia de a interacționa cu profesoara Cristina Bolog,  promotoarea a ceea ce mai târziu avea să se numească Cluj Guided Tours:

„Împreună cu unii colegi de facultate am început să creionăm conceptul de tururi ghidate, făcând mai multe studii de cercetare vizavi de acest domeniu, la nivel european, ca să vedem cum se desfășoară în alte țări. Am încercat să preluăm și din experiența noastră și să ne transpunem cunoștințele la nivelul originalității proiectului.

În 2013 Asociația Cluj Guided Tours a luat ființă în mod oficial, având în momentul respectiv 13 oameni în echipă, toți foști colegi de facultate. Pasiunea comună pe care am avut-o la momentul respectiv pentru ghidajul turistic, și pe care o avem în continuare, ne-a stimulat foarte mult să oferim comunității clujene și vizitatorilor, fie ei români sau străini, un produs care să îi aducă mai aproape de urbe.”

Există mai multe direcții ale Asociației, dar produsul de bază, care o definește, este acest tur gratuit al orașului. Scopul principal este acela de a le prezenta turiștilor povestea Clujului, în termeni generali. În timpul sezonului, de la începutul lunii mai, până la sfârșitul lunii octombrie, tururile sunt organizate zilnic, de la ora 18, având ca punct de întâlnire statuia lui Matia Corvin, din Piața Unirii. Durata turului ghidat este de aproximativ o oră și jumătate, fiind vorba despre un tur pietonal, prin centrul istoric al orașului:

„Ghidul îi așteaptă la ora 18 în fața statuii, iar turiștii se întâlnesc ad-hoc și, de cele mai multe ori, nu se cunosc între ei, ceea ce este un lucru excepțional de fiecare dată, pentru că provin din zone diferite, țări, continente diferite, și este o experiență interesantă, atât pentru ghidul care susține turul, cât și pentru fiecare turist în parte, se petrece un transfer de cultură între participanții fiecărui tur.

Nouă ne place să spunem că suntem niște ambasadori ai cetății clujene, pentru că încercăm să le oferim turiștilor care participă la tururile noastre o imagine de ansamblu asupra vieții orașului. Viața orașului nu se rezumă doar la clădirile sau monumentele pe care încă le mai avem, ci și la evenimentele care au avut loc, la personalitățile sau la persoanele care au trăit în interiorul zidurilor. Noi încercăm să spunem povestea orașului-comoară al Transilvaniei, așa cum a fost el denumit în secolul XV, reunind toate aceste elemente într-o poveste care să îi facă pe oameni să simtă pulsul orașului, nu doar sub aspectul prezentului, ci și sub cel al trecutului, mai mult sau mai puțin cunoscut.”

Tururile se desfășoară deja de doi ani. În primul an, când erau organizate două tururi gratuite pe zi, acestea au fost frecventate de peste 2.000 de turiști, iar în ultimul an, când tururile s-au înjumătățit, numărul turiștilor a fost de peste 1000. Aceste tururi se țin și în extra-sezon, însă este necesară o rezervare cu minimum 24 de ore înainte. În paralel, Asociația organizează și tururi tematice sau personalizate, în funcție de dorințele turiștilor, în municipiul Cluj-Napoca sau în zona Transilvaniei. 

Pe lângă toate acestea, membrii Asociației încearcă să promoveze meseria de ghid, în rândul studenților din cadrul Facultății de Geografie din Cluj:

„Încercăm să promovăm importanța și valoarea meseriei de ghid turistic în România, să îi îndrumăm spre această profesie pe tinerii pasionați de domeniul turismului, iar în urma acțiunilor pe care le întreprindem foarte mulți tineri aderă la această carieră, în ghidajul turistic.”

Ghid turistic de profesie și artist din pasiune

În prezent, Roxana Zăpârțan e masterandă în cadrul Facultății de Geografie, la specializarea Geomatică, și se definește drept „ghid turistic de profesie și artist din pasiune:

„Nu intenționez pe viitor să renunț la vreunul din aceste două domenii. Acum viitorul e incert pentru mulți dintre noi și important este să avem un plan de scurtă durată, chiar dacă cel de lungă durată nu este concretizat, dar sper să aduc plusvaloare pe viitor în ambele domenii și impactul meu asupra comunității, asupra oamenilor, să fie unul tot mai pozitiv și plin de consistență! Îmi plac foarte mult oamenii. Comunicarea  și interacțiunea cu semenii mi se par lucruri de bază în orice ai face!

Mai am un program, pe care îl dezvolt împreună cu Ionuț Mangu și cu un amic de-al nostru, Marius Tiniș, dedicat sărbătorilor de Crăciun, cu și despre Moșul. Se numește «Moșul trubadur», Ionuț e Moșul, eu sunt Crăciunița, e un program dedicat copiilor. Moșul cântă, poate fi închiriat, e un produs distinct, pentru că nu suntem obișnuiți să îl vedem pe Moș atât de talentat. Mergem și colindăm la familii acasă sau la firme, e o chestie foarte jucăușă, e al treilea an în care îl plimbăm pe Moș Crăciun pe străzile Clujului.

În plus, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Cluj Guided Tours organizează și un tur ghidat al «Orașului Comoară», cu legende și povești cu «gust» de iarnă. Punctul de pornire al turului este în Piața Muzeului, în fața Bisericii Franciscane, sâmbătă, 5 decembrie 2015, de la ora 15:00.  În cadrul acestui tur se percepe o donație de 10 lei de persoană și dulciuri, iar donațiile în bani și cadourile vor fi oferite Centrului Pinocchio pentru copii cu handicap sever.”

Foto: Alin Zelenco, Sava Foto, Vali Anghelescu, Crișan Andrei Dan, cluj.com, Radu Padurean, Roxana Zăpârțan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *