Politica

”ROTATIVA”: Cine pleacă, cine rămâne?

Grav ”împușcat” în credibilitate (deși trebuia doar să deschidă gura pentru a se vedea ce fel de ”zăroni” este), Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va zbura din funcție ”la rotativă”. Pe lângă scandalul cu fostul ministru al Agriculturii, ex-milițianul Chescnoiu (la care ”ar fi vorbit” pentru aranjarea unui concurs și din care nu știm cum a ieșit basma curată), G4Media.ro a dezvăluit  marți că Daea îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. Adică și-a angajat tot neamul în minister. Cel mai competent din neam, fiind nora, dansatoare din buric, ale cărei competențe de dansatoare profesionistă o fac numaibună de pus în lan să-nvețe culturile de floarea soarelui cum să se-nvârtă după soare și pe cele de rapiță să nu se transforme în japiță.

  • Ministrul Economiei, Florin Spătaru, va fi și el schimbat. În locul său a fost vehiculat numele fostului premier, Mihai Tudose, dar acesta susține că nu dorește să intre în Guvern.

Marian Neacșu va pleca de la conducerea SGG și ar urma să fie numit vicepremier fără portofoliu. Rolul său în Guvern va fi să țină legătura cu teritoriul pe proiecte, au precizat, pentru g4media.ro, surse din conducerea PSD.

Potrivit sursei citate, negocierile încă nu s-au încheiat cu liberalii în ce privește ministerul transporturilor. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar dori respectarea protocolului, astfel că în aceste condiții ministerul condus azi de Sorin Grindeanu ar trece la PNL. În acest scenariu, Grindeanu ar urma să meargă în locul lui Marcel Ciolacu în funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Deși pierde transporturile, Grindeanu ar urmă să câștige din poziția de șef al Camerei mai multă influență politică în partid. Este o poziție care îi oferă posibilitatea de a juca politic, spre deosebire de funcția de ministru al transporturilor.

Deși unele voci au vehiculat scenariul eliminării Gabrielei Firea din Guvern la rotativă, ministrul familei și egalității de șanse își va păstra cel mai probabil poziția în Guvern. Gruparea Firea-Stănescu din PSD trece drept unul dintre rivalii lui Marcel Ciolacu în partid.

Premierul Nicolae Ciucă ar urma să își depună mandatul până la sfârștiul lunii mai. Conform propriilor declarații, Ciucă va demisiona pe sfârșitul lunii mai, probabil data de 26 Mai, a doua zi după Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, fiind ziua depunerii mandatului.

Acordul de colaborare semnat între PNL și PSD în noiembrie 2021 prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Justiției, Finanțelor, Transporturilor și Fondurilor Europene (ministerele avizatoare).

Documentul mai prevede că revocarea miniștrilor poate avea loc doar după consultarea partidului care l-a propus în funcție.