Din oras

Rosal incaseaza dublu fata de Brantner pentru gunoaiele din Cluj

Ziardecluj.ro continua seria de articole despre abonatii la banii publici ai Clujului. Astazi, aflam ce plati a facut Primaria Cluj-Napoca anul trecut catre firmele care se ocupa de salubrizarea orasului.

Firma de salubritate SC Rosal SA a incasat de la Primaria Cluj-Napoca in 2012 aproape 21 de milioane de lei pentru colectarea gunoaielor din partea de vest a orasului. In schimb, SC Brantner-Veres SA, colector in partea de est a municipiului Cluj-Napoca, a incasat jumatate din suma, respectiv 9,2 milioane de lei.

Rosal si Brantner si-au impartit Clujul in doua pentru colectarea gunoaielor menajere. Cu toate acestea, prima societate a incasat, in 2012, dublu fata de societatea Bratner – Veres SA.

Din 2010 incoace, cele doua firme de salubrizare isi impart contractul cu Primaria Cluj-Napoca. Rosal colecteaza gunoaiele din sectorul I (partea de vest a orasului), unde numarul mediu anual de locuitori este de 163.326, din care 47.243 gospodarii individuale.

In partea de est actioneaza Bratner Veres SA, sector unde sunt 152.114 locuitori inregistrati la momentul semnarii contractului, din care 61.597 cu gospodarii individuale.

Daca ne luam dupa platile facute de Primaria Cluj-Napoca catre cele doua firme in 2012, se vede ca zonele cu blocuri, specifice sectorului de vest, sunt mai profitabile, iar Brantner actioneaza in zona de case, unde este mai mult de lucru iar incasarile sunt mai mici.

Contractul  de salubrizare menajera a fost semnat cu cele doua firme in 2010, pe vremea fostului primar Sorin Apostu.

In dosarul de coruptie deschis pe numele lui Apostu a fost imlicata si firma Rosal, despre care procurorii DNA sustin ca a oferit sotilor Apostu carduri de carburanti in valoare de peste 150.000 de lei.

În 2009, cand s-a adjudecat concesiunea pentru serviciul de salubritate menajera celor doua firme, primarul Sorin Apostu anunta ca locuitorii municipiului vor plati cel mai mic pret din tara, 5 lei pe metru cub pe luna pentru ridicatul deseurilor, respectiv 15 lei pe metru cub pe luna, tarif pentru agentii economici.

Rosal si Bratner si-au adjundecat salubrizarea orasului timp de opt ani.  In aceasta perioada, Rosal si Brantner s-au angajat sa aloce cate 100.000 de euro in campanii de informare. Redeventa anuala pe care societatile trebuie sa o plateasca municipaltatii este de 51.000 de euro pentru Brantner&Veres si 100.000 de euro pentru Rosal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *