Din oras

ROSA face Shaorma Black Friday la locatia din SORA si vrea sa dea mii de saorme gratis timp de trei ore! De ce sustin acest brand local versus saorma drogatului Dorian Popa

Acest articol nu are cum sa fie platit, pentru ca nu mai vorbesc cu patronul shaormeriilor Rosa de ani de zile. Tineri fiind si cu sange cald, ne-am ciondanit pe „principii”, nu pe femei, dar asta nu mai e treaba voastra.

Sunt insa un silent client al Rosa si am mancat saorma de la ei in mod constant cu toata cearta dintre mine si patron. Fiindca e foaret gustoasa. Desi am slabit 35 de kilograme in ultimul an, placerea mea vinovata o constituie din cand in cand o saorma de la Rosa „impanata” cu un sos cat mai picant, pe care curu’ sa il regrete a doua zi.

Romanii au o relatie speciala cu shaorma, pot spune ca seamana perfect cu reactia romanilor vizavi de manele. Toti romanii detesta manelele cand ii intrebi, dar la chefuri si nunti se sparg in figuri la auzul unui Florin Salam cinstit. Da, da, chiar si la chefurile de „timbilding”.

Daca ii intrebi pe romani ce e mai bine sa manance – o shaorma sau o salata – s-ar putea sa crezi ca acest popor este de sute de ani vegan, asa de pretiosi sunt multi dintre noi. Dar toti adora shaorma. De la botoxate la culturisti, de la mame alaptand la babe, de la pretiosi la tractoristi.

Suntem balcanici, avem in sangele de romani „verzi” putin din sangele tuturor celor care au trecut sau au trait in tara noastra. Fiindca shaorma nu e o inventie recenta ca si hamburgerul, e in istoria Balcanilor de sute de ani, din Evul Mediu chiar, fiind adusa din Orientul Mijlociu, acolo unde s-a nascut intr-o zi prin frigerea unor bucati de carne infipte in sabia unui soldat infometat.

Fiecare tara din Orientul Mijlociu are propria versiune de shaorma. Am mancat saorma din carne de capra, ied, miel, pui, din mate de capra (kokorec), din vita, am mancat shaorma inclusiv in Taiwan, si inca superba, facuta din tendoane fragede de pui, o nebunie!

Popularitatea shaormei in lume se datoreaza turcilor, care nu sunt arabi, atentie!, dar care sunt un stalp important al Orientului Mijlociu alaturi de Iran (alti nearabi), fiindca turcii au fost nu numai un imperiu puternic, ci o natiune mereu curioasa si drumomana. Faima shaormei a fost desavarsita mai recent prin migratia enorma a turcilor stabiliti in Germania, unde azi sunt milioane (am fost la Dortmund recent, Dortmund e oras aproape turcesc).

De ce au romanii o relatie aparte cu shaorma?

Căderea comunismului a coincis pentru mine cu pubertatea, alt motiv să îmi fie foame și poftă: creșteam. Și creșteam în cea mai proastă perioadă posibilă, când familiile modeste, așa cum era a mea, abia se descurcau cu banii într-o țară proaspăt scăpată de comunism și supusă tranziției către o lume pe care nu o cunoștea, a capitalismului, bașca abundența nemaivăzută de produse alimentare aterizate dintr-odată în magazine, dar la care nu prea aveam acces, fiindcă, v-am spus doar, nu aveam bani. Shaorma era cea mai accesibila mancare cand nimeni nu avea timp de noi.

În România, țara asta aparte din Balcani care fusese înfometată aproape patru decenii de un dictator cretin, au prins toate modele culinare populare ale Occidentului, dar și ale Orientului. McDonalds a avut un succes fulminant încă din anii ’90, iar șaormele au devenit, fără să exagerez, mâncarea națională a românilor.

La început de 2023, Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de food-delivery, care livrează mâncare in 25 de tări și peste 1500 de orașe, a realizat o analiză la nivel global și local a preferințelor consumatorilor săi în ultimul an, arătând că, în ceea ce privește mâncarea, românii sunt la loc de frunte în topul global în privința comenzilor de burgeri, șaorma și pizza. Ba chiar ca saorma se distinge in „peisaj”.

\

Analiza realizată de aplicația de livrare arată că, în medie, românii au comandat anul trecut o shaorma la 10 secunde. În total, au fost livrate peste 3.31 de milioane de porții în 2022, cu 60% mai mult față de 2021.

Si aici ajungem la Rosa. Ei sunt brand clujean cu mare vechime si experienta. Le-am vazut recent initiativa de a da saorma gratis de la Black Friday, sub forma unui anunt dat pe siteul Agerpres, cel mai necitit site de stiri posibil din Romania.

Si m-am gandit sa ii ajut. Ziar de Cluj are alta putere, e un ziar local foarte urmarit. Dar de ce as face asta, de vreme ce nu ma plateste nimeni sa fac aceasta reclama?

Din patriotism local.

Dar si fiindca m-a enervat maxim o stire de acum patru zile. Sute de focsaneni s-au strans la saormeria deschisa de Dorian Popa. Pai, ba, futu-i mama ei de treaba! De ce sa sustineti , ba, un drogat analfabet, de ce sa nu SUSTINEM O AFACERE LOCALA?

ROSA e o afacere clujeana, o afacere locala, condusa corect de o familie care investeste in Cluj, nu in droguri, care isi plateste taxele corect.

De aia sustin chestia de mai jos:

Vineri, pe data de 10 noiembrie 2023, între orele 14:00 – 17:00, ROSA va oferi o shaorma gratuită tuturor celor care vizitează locația din Sora Shopping Center. Aceasta nu este doar o promoție, ci o celebrare a gustului autentic și a tradiției culinare. Doritorii se pot înscrie aici.

Nu stiu cum o sa se descurce cu traficul, hahaha, cred ca o sa fie tambalau, dar va indemn sa mergeti sa le luati si voi cate o shaorma gratis, fiindca e buna, fiindca Rosa e o afacere clujeana, fiindca asa puteti da un mesaj cu adevarat pozitiv, ca nu mai trebuie sa sustinem afacerile tuturor bombardierilor drogati. Este ingrozitor de infricosator sa vad, ca si in cazul Pomohaci, ca romanii ii iarta pe cei din showbiz, vedete de carton pentru pacate enorme, gen pedofilie sau consum de droguri, si apoi se plang ca au luat-o razna copiii lor. Dorian Popa nu este un model. Muie drogurilor!