Diete

Romul, componenta a cocktail-urilor de calitate

Daca am avea nevoie de o bautura alcoolica pentru a prepara cocktail-uri de calitate, acesta ar fi desigur romul, o bautura cu tarie alcoolica ridicata obtinuta prin distilarea sucului sau a melasei de trestie de zahar. Proaspat distilat, romul este incolor, dar dupa invechire, devine galben-auriu; uneori, in timpul distilarii, se adauga ierburi aromatice, pentru a-i diversifica aroma.

 

Istorie si cultura

Originea cuvantului rom provine din latinescul “sacharum” (zahar). Istoria romului este strans legata de cea a tarilor producatoare de zahar: Puerto Rico, Venezuela, Brazilia, Jamaica, Australia. In anumite zone din India si China, trestia d zahar creste precum buruienile. Alexandru cel Mare a adus “balaria care da miere fara ajutorul albinelor” in Egipt, dupa cucerirea Indiei. Sarazinii sau popoarele islamice cunosteau procedeele de distilare a trestiei de zahar pe care, apoi, l-au transmis maurilor. Acestia preparau “arak”-ul, o bautura cu multe asemanari romului de azi.

 

In ciuda faptului ca originea romului dateaza de mai bine de 2000 de ani, majoritatea expertilor ii atribuie descoperirea acestei bauturi lui Cristofor Columb. Se spune ca, din America, el a luat, in cea de-a doua calatorie a sa spre Puerto Rico (1493), si mostre dintr-o planta indiana numita trestie de zahar. Colonistii spanioli care l-au urmat pe Columb au adus cu ei arta distilarii. Ponce de Leon, primul guvernator spaniol al insulei Puerto Rico, a plantat primele campuri de sfecla de zahar, ceea ce a dus la dezvoltarea economiei locale. Initial, produsul obtinut din distilarea trestiei de zahar fermentate a fost folosit ca medicament si antiseptic.

 

Oricum, pana la mijlocul secolului XX, a reprezentat principala tema de discutie a sclavilor care munceau pe campurile de trestie. In cele din urma, navele de sclavi au adus inapoi in Europa aceasta bautura alcoolica, ce a devenit in scurt timp nelipsita din ratia zilnica a marinarilor. Primii europeni stabiliti in Australia foloseau romul ca o modalitate de plata, pana cand guvernatorul Bligh a incercat sa scoata aceasta practica in afara legii, in 1808. Evenimentul ce a urmat este cunoscut in istoria Australiei drept “Rum Rebellion” – rebeliunea romului.

 

Producere si comercializare

Sucul rezultat din presarea tulpinilor de zahar este fiert usor, limpezit si turnat intr-o masina, pentru ca zaharul sa fie cristalizat si separat de melasa (care se refierbe, rezultand un zahar mai putin dulce). Acest reziduu este amestecat cu apa si drojdie, este lasat la fermentat si apoi distilat.

Culoarea neagra a romului provine din pastrarea acestuia in recipiente de scoarta de stejar sau adaugarea de caramel. Exista trei tipuri principale de rom: white (alb), golden (auriu) si dark (negru).

In comert se gasesc diverse tipuri de rom: romul cubanez, de culoare deschisa, cu o invechire scurta, cu adaos de cherry, de struguri de Corint si zahar caramelizat; romul de Jamaica, cu fermentatie indelungata si amestecat, dupa invechire, cu romuri mai usoare; romul de Haiti, de culoarea chihlimbarului si gust placut, deseori cu o perioada mare de invechire.

Romul din Puerto Rico se pastreaza cel putin un an. Daca este mai vechi de sase ani, poate fi servit ca lichior de rom. De-a lungul raului Demerara (Guyana), se produce un tip de rom foarte alcoolizat de culoare neagra, ideal in prepararea cocktail-ului “Mai Tan”. Cel mai popular si de departe cel mai bine vandut rom in Australia este produs in nord-estul statului Queensland, in orasul Bundaberg.

 

Aliment

Romul se bea ca atare, fiind utilizat si ca ingredient in cokteil-uri; incalzit si aromatizat, sta la baza bauturii numite punch. Se mai utilizeaza in cofetarie, la prepararea bomboanelor de ciocolata umplute si a inghetatelor, pentru imbibarea aluaturilor si a unor prajituri.

 

Rafinamentul si buchetul romului le ofera caracter si personalitate. Cu el poti face aproape orice combinatie, iar daca este light (usor), golden sau dark se poate mixa excelent cu orice fel de sucuri naturale.

 

Retete de cocktail-uri cu rom:

–    Bacardi. Ingrediente: 20 ml rom Bacardi light; 10 ml zeama de lamaie; o lingurita Grenadine.

–    Black Devil. Ingrediente: 20 ml rom light, ½ ml vermut sec.

–    Mai Tai. Ingrediente; 20 ml rom light, 10 ml triplu sec, 5 ml suc de lamaie, 5 ml sirop Orgreat, ½ lingurita Grenadine, visine sau ananas pentru garnisit.

–    Pina Colada. Ingrediente: 20 ml rom light, 50 ml suc de nuca de cocos,20 ml crema nuca de cocos, o cupa cuburi de gheata, visine si ananas pentru garnisit.

–    Scorpion. Ingrediente: 20 ml rom Anejo, 10 ml coniac, 10 ml suc de lamaie, 20 ml suc de portocale, ½ ml sirop Orgreat, o cupa cu cuburi de gheata, visine si felii de portocala pentru garnisit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version