Reportaj

Romii sunt pregătiți să se mute în cartierele din Cluj-Napoca. Cum îi vor primi oamenii din oraș? – VIDEOREPORTAJ

Scris de 2,084

Documentarul The Romanians Are Coming a creat isterie în rândul străinilor în 2015. Pentru că român = gypsy în mentalul colectiv din vestul Europei.

Decizia de a muta câteva familii de asistați social într-un bloc din Mănăștur a creat isterie în rândul locatarilor. Pentru că asistat social = țigan în mentalul colectiv din țara noastră. 

Iar când vorbim în România despre cuvântul cu Ț, sau rom, cum este acceptat în societatea civilizată, e normal să existe o reticență. Vorbim despre un popor care a fost sclav sute de ani în România, așa cum africanii au fost sclavi în America. O pagină a istoriei noastre despre care nu vorbește nimeni. Știm cu toții povestea de când eram mici, daca nu eram cuminți ne amenințau bunicii noștri că vin „țiganii” de la Timișoara și ne fură”. Suntem rasiști ca și societate? Care e adevărul? 

Contextul anului 2019 în Cluj-Napoca e trist. La Pata Rât trăiesc 2000 de suflete, de oameni care visează cu ochii deschiși la o viață mai bună. Primăria a pregătit 2 milioane de euro pentru a cumpăra apartamente în Cluj-Napoca și pentru a-i integra. Vorbim despre achiziția de apartamente de pe piața liberă, despre introducerea oamenilor între oameni.

Atenție! Nu toții asistații social sunt romi și nu toți sunt de la coloniile existente la Pata Rât. Mai mult, pentru a fi eligibili pentru un loc într-o astfel de locuință trebuie să respecte mai multe reguli. Cea mai importantă e să muncească. 

Reminder: În 2017, 6 familii de romi au fost mutate în Apahida. Locuitorii din comună au făcut scandal monstru. Ne-am decis să le facem o vizită, să vedem daca situația s-a schimbat în doi ani de zile. Am străbătut cartierele Clujului și am întrebat zeci de oameni ce ar face daca mâine s-ar muta lânga ei o familie de romi. Am discutat, de asemenea, cu lideri ai comunității rome, și am luat pulsul Dallas-ului de la Pata Rât. 

Sunt pregătiți clujenii sa trăiască alături de romi? Cât de mult își doresc romii sa trăiască alături de clujeni? Ce învațături putem trage după „experimentul” Apahida? Urmăriți videoreportajul marca NCN pentru a afla. ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 11 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE