Reportaj

Romii sunt pregătiți să se mute în cartierele din Cluj-Napoca. Cum îi vor primi oamenii din oraș? – VIDEOREPORTAJ

Documentarul The Romanians Are Coming a creat isterie în rândul străinilor în 2015. Pentru că român = gypsy în mentalul colectiv din vestul Europei.

Decizia de a muta câteva familii de asistați social într-un bloc din Mănăștur a creat isterie în rândul locatarilor. Pentru că asistat social = țigan în mentalul colectiv din țara noastră. 

Iar când vorbim în România despre cuvântul cu Ț, sau rom, cum este acceptat în societatea civilizată, e normal să existe o reticență. Vorbim despre un popor care a fost sclav sute de ani în România, așa cum africanii au fost sclavi în America. O pagină a istoriei noastre despre care nu vorbește nimeni. Știm cu toții povestea de când eram mici, daca nu eram cuminți ne amenințau bunicii noștri că vin „țiganii” de la Timișoara și ne fură”. Suntem rasiști ca și societate? Care e adevărul? 

Contextul anului 2019 în Cluj-Napoca e trist. La Pata Rât trăiesc 2000 de suflete, de oameni care visează cu ochii deschiși la o viață mai bună. Primăria a pregătit 2 milioane de euro pentru a cumpăra apartamente în Cluj-Napoca și pentru a-i integra. Vorbim despre achiziția de apartamente de pe piața liberă, despre introducerea oamenilor între oameni.

Atenție! Nu toții asistații social sunt romi și nu toți sunt de la coloniile existente la Pata Rât. Mai mult, pentru a fi eligibili pentru un loc într-o astfel de locuință trebuie să respecte mai multe reguli. Cea mai importantă e să muncească. 

Reminder: În 2017, 6 familii de romi au fost mutate în Apahida. Locuitorii din comună au făcut scandal monstru. Ne-am decis să le facem o vizită, să vedem daca situația s-a schimbat în doi ani de zile. Am străbătut cartierele Clujului și am întrebat zeci de oameni ce ar face daca mâine s-ar muta lânga ei o familie de romi. Am discutat, de asemenea, cu lideri ai comunității rome, și am luat pulsul Dallas-ului de la Pata Rât. 

Sunt pregătiți clujenii sa trăiască alături de romi? Cât de mult își doresc romii sa trăiască alături de clujeni? Ce învațături putem trage după „experimentul” Apahida? Urmăriți videoreportajul marca NCN pentru a afla. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *