Editorial

România va fi un fel de Elveţia: fără ciocolată, dar cu multe marmote care împachetează ceva în staniol, să fie sclipitor, să ia ochii

Nevoia schimbă Legea, aşa sună unul dintre multele proverbe ale acestui încercat popor al nostru. Nevoia schimbă totul, aş zice, dar năravul, ba. Nu există “lup” mai flămând decât nevoia. Interesul poartă fesul.

Salut, sunt Victor Lungu şi am să încerc să vă zic: fiţi deştepţi, judecaţi cu capul vostru ceea ce vi se va promite în aceste campanii electorale. Nimeni nu i-a slugărit pe români aşa cum au făcut-o românii. Cu cât mai patrioţi s-au dat, cu atât mai hoţi s-au dovedit.

Duminică a ieşit pe piaţă cu o listă de cumpărături Dacian Cioloş, băiatul în viaţa căruia s-au întâmplat numai chestii benefice şi cu totul întâmplătoare şi care şi-a negat, până a fost obligat să şi-o recunoască, până şi autobiografia.

Ni s-a promis o guvernare participativă dacă Guvernul PSD pleacă de la Palatul Victoria. Adică poporul va fi consultat în toate deciziile de guvernare – România va fi un fel de Elveţia, fără ciocolată, dar cu multe marmote care împachetează ceva în staniol, să fie sclipitor, să ia ochii.

Nu-mi amintesc ca, în anul în care a fost premier, Dacian Cioloş să se fi consultat vreodată cu poporul. Mai mult, primele “nevoi” care au dus la schimbarea legii în mandatul său, s-au manifestat tot noaptea, “ca hoţii”. S-au promis multe “reforme” dar, până să se realizeze ceva, altceva decât pentru potolirea “nevoilor”, s-a isprăvit anul şi a venit tăvălugul alegerilor. Cea mai mare realizare a Guvernului Dacian Cioloş a fost victoria zdrobitoare a PSD în alegerile din 2016.

Orice gogoaşă promisă acum este binevenită. Foamea aplaudacilor trebuie cumva alimentată, cârdul de marmote harnice trebuie să-şi primească staniolul cu care să înceapă să împacheteze mesaje pe reţelele de socializare. Totuşi, nu suntem în ajun de parlamentare, ci de prezidenţiale – ce vrea să ne zică băiatul care în ţară a spus că nu sprijină corupţia şi corupţii, dar în Parlamentul European votează pentru comisarul european francez care a făcut angajări fictive de 45.000 de euro, o sumă mult peste cea pentru care Liviu Dragnea zace azi la temniţa cu capace? Sau crede că poporul nu ştie consulta un dicţionar francez-român?

În ajun de prezidenţiale, când, în sfârşit, şi Iohannis şi-a adus aminte că are un loc de muncă şi ne spune că avem în Parlament o majoritate “pro-democraţie” care va mătura podelele cu premierul Viorica Dăncilă, ce îi împiedică să ne arate cum pot aplica acum voinţa lor politică, să nu ne mai lase să aşteptăm plecarea PSD de la Palatul Victoria? Dacă sunt atât de dornici de muncă, să îi convoace săptămânal pe miniştrii PSD, să le ceară să aplice voinţa poporului. Acolo, în faţa Parlamentului în care sunt majoritari, să le arate lista cu doleanţele populare pe care au întocmit-o în ultimii patru ani. Să depună iniţiative legislative, să ridice mâna şi să le voteze, aşa, majoritari cum se declară că sunt. Să vedem şi noi, dincolo de discursul urii, Reforma. S-o vedem acum, să o pipăim, să strigăm: ESTE! Reformă constituţională, în învăţământ, infrastructură, sănătate, administraţie – să vedem acum ce vor şi pot, cu cei din PSD ca “sclavi” executanţi. Mai ales dacă pot ceea ce vreau, şi ceea ce vreau şi pot, chiar funcţionează. Că, ceea ce ne-a prezentat Cioloş duminică este doar o listă cu dorinţe generale, iar măsurile propriuzise sunt azvârlite la categoria „teme de dezbatere”. Că măsurile par a fi adunate cu furca. Nu se explică de ce o măsură este mai importantă ca alta. Segmentul de politici fiscale e varză, propunerile pe Educaţie, jalnice. Nu lipsa pregătirii a transformat naţia întruna semianalfabetă, ci lipsa motivării elevilor de a învăţa. Ce să-i mâne în luptă? Protembelismele date ca exemple de succes în ultimii 30 de ani, #misecuvinismele beizadelelor de securişti paraşutate în politică şi afaceri cu statul, doctoratele plagiate, CV-urile falsificate, lipsa de onestitate?

Oricine a pus mâna să lucreze ceva concret ştie că dacă vrei să faci ceva cu orice, de la o maşinărie, la un aparat de stat, prima dată faci să funcţioneze maşinăria, statul. Arăţi că ştii să foloseşti ceea ce ţii în mână După aceea treaba merge ca unsă.

Dar Statul român este total nefuncţional. Politicienii săi (depanatorii) sunt analfabeţi funcţionali fix în domeniul lor de actrivitate. De aceea viziunea despre România a propriilor politicieni nu depăşeşte nivelul de “scoală-te, să mă aşez eu”. Ce să ştie ei ceva şi să vină cu soluţii la depopularea masivă aRomâniei? Care deprofesionalizare, care dezalfabetizare, care subdezvoltare cronică a periferiei faţă de centru, care lipsă de demintate faţă de averea solului şi subsolului României?

Din nou, doar pleacă-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii!

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *