In vizor

România va fi amendată cu zeci de milioane de euro de Uniunea Europeană pentru gropile de gunoi de la Cluj, București sau Craiova! Procedura de INFRINGEMENT va fi declanșată în curând

Comisia Europeană s-a săturat de incompetența autorităților din România și va declanșa în acest an o procedură de infringement din cauza dezastrului ecologic din țara noastră. Luate în vizor sunt gropile de gunoi de la Cluj (infama Pata Rât), București, Deva sau Craiova. 

Concret, România va fi sancționată cu o sumă considerabilă de bani, până în clipa în care dezastrul ecologic va fi remediat. Informația a fost furnizată de G4Media.ro, de surse din cadrul Comisiei Europene. 

Senatorul clujean Mihai Goțiu, a confirmat și el informația, printr-un mesaj publicat pe Facebook:  „ROMÂNI, RESPIRAȚI BINE? INFRINGEMENT pentru România, din cauza DEZASTRULUI cauzat de gropile de gunoi 

”Gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor, aceasta este concluzia preliminară a experților Comisiei Europene într-un raport intern finalizat la sfârșitul acestui an și consultat de G4Media.ro” (sursa: https://www.g4media.ro/exclusiv-dezastrul-ecologic-din-roma…

Ce face România? Bucureștiul d-nei Firea și al ”sectoriștilor” gen Tudorache, Negoiță și Băluță vor un nou incinerator. De parcă n-ar fi suficiente cele care ”îmbălsămează” deja aerul Capitalei, la niveluri insuportabile. În loc de o centură auto, Bucureștiul s-a ales cu o centură a gunoaielor, că din astea scot banii tovarășii deștepți. Iar d-na Firea dă vina exclusiv pe trafic (de parcă n-ar fi fost tot responsabilitatea ei) și pune taxe zise ”oxigen” doar pentru acoperirea falimentului în care a băgat Capitala, ignorând total faptul că valorile istorice de poluare, comparabile în ultimele zile cu cele din Sidney-ul asaltat de norii de cenușă ai marilor incendii australiene, s-au înregistrat… noaptea (adică, fără ”ajutorul” traficului).

Gropile de gunoi de la Deva și Craiova (bombe cu efect permanent pentru sănătatea publică) sunt doar pretexte pentru alți băieți luminați să mai scoată niște bani. Iar ”celebra” Pata Rât de lângă Cluj, e taman bună de propus pentru includerea în Patrimoniul UNESCO – dacă faci puțină ”arheologie” prin ea, poți studia toate etapele de dezvoltare ale orașului, perioadele de bunăstare ori stagnare (după grosimea straturilor de gunoaie), obiceiurile de consum ori modul în care îi tratează pe marginali.

Și după ce am construit munți de gunoaie (la propriu) pe lângă marile orașe, șefilor din Suceava le-a venit ideea să urce o groapă de gunoi fix în vârful Munților Bucovinei. O ”investiție” (culmea cu bani europeni) care nu e doar ilegală, dar a produs un dezastru ecologic încă înainte de a fi dată în folosință!

Garda de Mediu? Ei bine, în majoritatea cazurilor, Garda de Mediu a dat niște amenzi cât bacșișul lăsat, după masa de An Nou, de majoritatea tovarășilor care au făcut bani grei din gunoaie. Iar în cazul poluării din Capitală și din multe alte orașe, se face că nu vede. Sau raportează cifre de monitorizare, care se bat cap în cap cu cele independente.

Da, împreună cu colegii din USR, i-am solicitat Guvernului Orban (și înainte de investire, și prin amendamente la Legea Bugetului) bani pentru monitorizarea reală (și laboratoare mobile) a calității aerului. Dar acesta e doar primul pas. Iar șefimea Gărzii de Mediu (cea centrală, în special) ori își schimbă atitudinea, ori pleacă. Că nu poți pretinde că ți-ai făcut treaba, când România pierde zeci de mii de vieți, anual, din cauza poluării, dincolo de costurile economice uriașe cauzate de managementul dezastruos al deșeurilor.

Da, avem mult de lucru să scăpăm țara de gunoaie. Inclusiv de gunoaiele care fac bani din gunoaie într-un mod cinic și iresponsabil. Exemple de bune practici au apărut, pe ici, pe colo. E datoria noastră să le promovăm și multiplicăm. Și să le impunem la nivel național. Asta dacă vrem să nu ajungem să fim nevoiți să ieșim pe străzi cu masca pe față și să organizăm picnicuri pe vârful munților de gunoaie”.

Pata Rât este cu siguranță unicat în Europa, un ghetou unde trăiesc 2000 de oameni. Un gunoi ascuns extrem de bine sub preș de cei care au „condus” orașul și județul în ultimele decenii. România riscă o sancțiune de 1 milion de euro pe zi, până când situația va fi rezolvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *