In vizor

România, una dintre principalele țări-sursă pentru victimele exploatate de traficanții de persoane

Premierul Marcel Ciolacu a transmis din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, iar peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime. El a mai afirmat că angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat.

 „În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. În urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state. Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a arătat Ciolacu, citat de news.ro.

Potrivit premierului, ”raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal şi organizarea instituţională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operaţional, sute de traficanţi fiind aduşi în faţa justiţiei cât şi în ceea ce priveşte percepţia publică asupra fenomenului”.

”Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistenţa necesară, inclusiv cu aportul organizaţiilor neguvernamentale. Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanţii îşi diversifică metodele de operare, iar instituţiile statului încearcă să-şi adapteze acţiunile, să identifice soluţii noi de contracarare. Aşa încât, putem afirma că, deşi multe lucruri au fost făcute, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună”, a completat Ciolacu.