Politica

România, un nou “record” în UE: 49% dintre copii, în risc de sărăcie și de excluziune socială

România ocupă locul al doilea pe lista țărilor europene cu cei mai mulți copii amenințați de sărăcie sau de excluziune socială, potrivit celui mai recent studiu Eurostat pe această temă. Pe primul loc se află Bulgaria cu 52% dintre copii. Îi urmează România cu 49%, apoi Letonia cu 44%, Ungaria cu 40% și Irlanda cu 38%.

La polul opus se află Suedia, Danemarca și Finlanda cu 16%,  Slovenia cu 17%, Olanda cu 18% și Austria cu 19%.

Copiii, cei mai predispuși sărăciei

Studiul mai arată o realitate globală îngrijorătoare: în general, copiii sunt predispuși sărăciei mult mai mult decât adulții. De pildă, împărțit pe grupe de vârste, riscul de sărăcie și excluziune socială în România arată astfel: 49% la cei sub 18 ani, 39% la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani și 35% la cei trecuți de 65 de ani.

Iar ca medie în întreaga Uniune Europeană, 27% dintre copii sunt amenințați de sărăcie sau de excluziune socială, față de 24% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani și față de 21% din segmentul de populației care a depășit vârsta de 65 de ani. Sau cel puțin așa arătau datele din 2011.

Cum te face sărac lipsa școlii

Toate acestea, însă, se află în strânsă legătură cu nivelul de educație al părinților – sociologii au ajuns la concluzia că riscul de sărăcie se reduce pe măsură ce nivelul studiilor părinților crește. Astfel, peste 50% dintre copiii ai căror părinți nu au depășit  primul ciclu de învățământ secundar riscă să ajungă săraci. Proporția se reduce până la 7% în cazul copiilor ai căror părinți au făcut studii superioare. Dintre toate țările Europei, diferența cea mai marcantă între cele două procente se înregistrează în Romania, unde 78% dintre copiii care au părinți cu nivel redus de educație sunt amenințați de sărăcie sau de excluziune, față de 2% dintre copiii cu părinți cu studii medii sau chiar superioare. Urmează, în ordine, Republica Cehă (cu 76% față de 5%), Slovacia (77% față de 7%), Bulgaria (71% față de 2%) și Ungaria (68% față de 3%). Cifrele mai arată și că în întreaga Uniune Europeană aproape un copil din doi cu părinți lipsiți de școală s-au aflat în risc de sărăcie în 2011, față de 22% dintre copiii cu părinți cu studii medii.

Ce înseamnă să fii sărac în Europa

Potrivit Eurostat, persoanele aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială sunt cele care se găsesc în cel puțin una dintre următoarele situații: cu venituri echivalente cu 60% din media națională pe cap de locuitor, lipsă severă a mijloacelor materiale (nu-și permit să-și încălzească locuința și să-și plătească facturile, nu-și permit cheltuieli neașteptate, carne și pește măcar o dată la două zile, un automobil, o mașină de spălat, o săptămână de vacanță pe an, un televizor color și un telefon)  și persoane care trăiesc în familii cu “intensitate redusă a muncii” (adică acolo unde adulții cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani au lucrat în anul anterior sub 20% din potențialul lor de muncă).

În ceea ce-i privește pe copiii care au cel puțin un părinte născut în afara țării, ponderea celor aflați în risc de sărăcie a variat semnificativ în Europa lui 2011 de la 15% în Republica Cehă, 17% în Estonia și 18% în Malta, până la 46% în Spania, 43% în Grecia și 39% în Franța. La fel, ponderea copiilor în risc de sărăcie aflați în situația de mai sus este foarte mare în România (33%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *