In vizor

România, total nepregătită în cazul unui incendiu de proporții. Avem UN SINGUR ELICOPTER echipat să stingă incendiile, în schimb cumpărăm limuzine BMW pentru SPP

România rămâne prostul familiei când vine vorba despre gestionarea situațiilor de urgență (sau în orice alt domeniu). Ce poate fi mai jenant? Avem un singur elicopter funcțional pentru stins incendii în zona montană, în schimb cumpărăm limuzine pentru SPP.

Asta, cu girul marilor lideri Raed Arafat, Klaus Iohannis dar și al europarlamentarilor care au votat împotriva adoptării stării de urgență climatică în Europa.

România, pe contrasens în Uniunea Europeană

La începutul lui decembrie, Parlamentarul European adopta o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care a decretat urgență climatică și de mediu. Chiar dacă este simbolic, documentul pune presiune pe liderii Uniunii Europene în contextul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 25) care va avea loc zilele viitoare la Madrid.

Rezoluția a primit 429 voturi pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri.  Dintre eurodeputații români, 23 au susținut rezoluția, iar ceilalți 9 au votat împotriva ei.

Greenpeace a urmărit votul și a publicat vineri lista europarlamentarilor din România care nu au fost de acord cu simbolica stare de urgență climatică, numită de ei lista rușinii:
Traian Băsescu (PMP, PPE); Vasile Blaga (PMP, PPE); Cristian Bușoi (PNL, PPE); Gheorghe Falcă (PNL, PPE); Jean Marian Marinescu (PNL, PPE); Siegfried Mureșan (PNL, PPE); Daniel Buda (PNL, PPE); Dan Motreanu (PNL, PPE); Cristian Ghinea (USR, Renew).

Marele lider Klaus Iohannis a schimbat la rândul său din nas când a auzit despre „The European Green Deal” – planul istoric pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Ce ne-am face dacă România ar arde? 

În 23 octombrie 2019, Rezervația Naturală Muntele Vulcan a luat foc, pompierii reușind să stingă incendiul după cinci zile, timp în care au ars 50 de hectare de pădure. Asta, în condițiile în care România are un singur elicopter funcțional, dotat pentru a interveni în astfel de incendii montane. Paradoxal, după dezastrul Colectiv, șeriful Arafat beneficiază de o încredere oarbă a românilor (51% conform unui sondaj SOCIOPOL). 58.000 km pătrați au ars până acum în Australia, unde au murit momentan 500 de milioane de animale. O suprafață cât un sfert din țara noastră. 

Ca de obicei, autoritățile statului reacționează doar după ce s-a produs dezastrul, așa cum și populația se revoltă doar după ce au murit X oameni. În schimb, prioritatea „urgentă” a țării e achiziția de limuzine BMW pentru SPP. 6 la număr. Informația a fost oferită de Mihai Goțiu, senator. 

Deși vorba din popor „este mai usor sa previi decat sa tratezi” s-ar potrivi de minune în aceste momente, România preferă să bage capul în pământ ca struțul. Ne va proteja Catedrala Mântuirii Neamului. 

Costurile unui elicopter special pentru a stinge incendiile variază. Pe lângă 1 milion de dolari prețul de achiziție, trebuie luat în calcul un cost de aproximativ 5000 de dolari pe oră atâta timp cât e în aer. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *