Editorial

România, „Tomberonul Maicii Domnului”

După ploile din ultima perioadă, din păduri, de pe versanți, au ajuns în râuri și lacuri o grămadă de peturi, sticle, pungi, tot felul de alte deșeuri. Tone de gunoaie au fost strânse de voluntari de pe Lacul Beliș – Fântânele din Apuseni. Este doar un exemplu, în toată țara e la fel: Gunoaiele aruncă gunoaie, presa țipă, autoritățile constată, voluntarii fac curat.

Dacă o ținem tot așa, nu mult va trece până când gunoaiele vor lua locul pădurilor, iar râurile vor curge sub pojghițe groase de gunoaie. Da, e o imagine apocaliptică, dar dacă nu ne vom opri, dacă nu vom face ceva, acolo vom ajunge. Și nu m-ar mira, după cum văd că merg lucrurile acum.

Ca și cum nu ne-ar ajunge gunoaiele noastre, unii șmecheri s-au gândit să se îmbogățească importând gunoaiele altora. În ultima perioadă citesc/aud despre cantități uriașe de gunoaie oprite la granițe. Ultima astfel de veste: „Cantităţi uriaşe de deşeuri au fost oprite la intrarea în ţara noastră, numai într-o singură zi. 187 de tone de deşeuri au fost reţinute la punctele de frontieră de la: Giurgiu, Borş, Călăraşi, Nădlac şi la malul mării. Cea mai mare cantitate, de 62 de tone, a fost descoperită la Giurgiu – camioane întregi de aluminiu şi polistiren, care aveau ca destinaţie Bucureştiul. Alte zeci de tone de textile, sticlă, plastic şi cauciuc – au fost oprite la Borş, Călăraşi, Nădlac şi pe litoral. De la începutul anului, aproape 3.800 de tone de deşeuri au fost oprite la intrarea în România. Sunt transporturi ilegale prin care se încearcă aducerea de gunoaie din ţări precum Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia ori Norvegia. În acte, apar ca materiale reciclabile, dar în realitate sunt deşeuri – unele periculoase pentru mediu (sursa: Știrile ProTV)”.

De ce se aduc gunoaie în România? Pentru că, așa cum explică Andrei Coșuleanu, de la Act for Tomorrow, pentru Știrile ProTV, „este de cinci ori mai ieftin să depozitezi în România, când vorbim de nişte mii de tone, sunt sume uriaşe care se învârt în acest cerc de ilegalităţi. Deşeul este, din păcate, în momentul de faţă, o afacere profitabilă pentru europenii care vin în România, pentru România este un dezastru ecologic”.

Sigur că este profitabil pentru europenii care își aduc gunoaiele aici, dar este profitabil și pentru românii care bagă în buzunare bani grei ca să le ia de la europeni și să le trântească în „Grădina Maicii Domnului”, cum le place unora să-i zică României.

Asemenea știri cu gunoaie depistate la granițe au început să curgă în urmă cu câteva luni, de când comisar șef al Gărzii de Mediu este Octavian Berceanu. Nu știu dacă ați observat, dar, până la Octavian Berceanu, nu s-a auzit de asemenea operațiuni de stopare a gunoaielor la granițe și returnarea lor către expeditor. Mafia gunoaielor din România a operat nestingherită, de 31 de ani încoace, miluind în stânga și în dreapta politicieni, polițiști, vameși, înalți funcționari publici. Deci, cine este de vină? Europenii că vor să scape de gunoaie, sau noi, că-i ajutăm să scape de ele? Este prost cine cere, sau este prost cine dă?

Tot stau și mă întreb ce-i trebuia Statului Român să legifereze afacerea aceasta cu importul gunoaielor reciclabile? Atenție, reciclabile! Mai ales că, se știa atunci și se știe și acum, noi nu eram și nu suntem în stare să ne reciclăm gunoaiele noastre, darămite pe ale altora. O altă explicație rațională, decât că de la bun început a fost gândită ca o afacere mafiotă din care politicienii și partidele să-și tragă un procent, zău că nu-mi vine.

Ce e de făcut? Un prim pas ar fi să se interzică complet, prin lege, importul gunoaielor. Apoi, pedepsele pentru cei prinși că încalcă legea, dar și pentru cei din instituțiile statului care îi ajută, să fie atât de dure încât numai la gândul că vor fi prinși, să le piară pofta de a băga gunoaie în țară. Că o amendă sau ceva pușcărie, nu mai sperie pe nimeni. Plătesc amenda și tot rămân cu un profit bunicel. Iar cu pușcăria aranjează ei de-o suspendare, că magistrații e și ei oameni.

Să zicem că se rezolvă, dar nu-mi fac iluzii. Ce ne facem, însă, cu „mândrii că suntem români”, ăia care lasă în urma lor, sau își descarcă pe unde apucă mizeriile? Singura soluție rămâne educația. Dar care educație, cea de acasă? Păi, ăștia fac fix ce au învățat acasă, de la părinți. La rândul lor sunt sau vor deveni părinți, și-și vor învăța copiii să facă exact la fel. Suntem un popor de sălbatici. Cu oareșce excepții, atât de puține încât nici măcar nu contează. Educația din școală? Care școală, că școala e praf. Au avut grijă de asta politicienii.

Nu știu cum, nu știu ce, dar dacă nu facem ceva, din zisa „Grădina Maicii Domnului”, România va ajunge „Tomberonul Maicii Domnului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *