Politica

România se împrumută la dobânzi de 20 de ori mai mari decât Bulgaria

Scris de 284

De la preluarea guvernului de către liberali, România s-a împrumutat 74,4 miliarde de lei, mai exact de 383 de milioane de lei pe zi. Guvernul Orban accesează foarte des credite, dar banii nu se văd în economie. Singurul program demarat de guvern pentru ajutorul economiei este IMM Invest, iar acesta merge foarte greu.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Finanțelor a decis lansarea unei emisiuni de eurobonduri, în încercarea de a împrumuta aproximativ 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe. Finanţarea ar urma să fie atrasă în două tranşe, cu scadenţe în februarie 2026 și mai 2030, dobânda fiind fixă, plătibilă anual.

Marea problemă a acestor împrumuturi este, însă, dobânda. Împrumutul scadent în 2026 are o dobândă de 3%, iar cel scadent în 2030 o dobândă de 3,6%. Conform site-ului Investing.com, România se împrumută pe 10 ani de trei ori mai scump decât Polonia (care are o dobândă de 1,34%) și dublu față de Ungaria ( cu o dobândă de 1,88%). Mare surpriză este Bulgaria care se împrumută cu o dobândă de 0,2%, adică de aproape 20 de ori mai mică decât România.

Datoria publică a explodat în ultimul trimestru

Datoria publică a crescut în primul trimestru al acestui an cu 28 de miliarde de lei faţă de ultimul trimestru al anului trecut, conform datelor ministerului de Finanţe.

Mai exact, de la 373 miliarde lei în decembrie 2019, în luna martie a acestui an, când a izbucnit criza, datoria publică a ajuns la 401 miliarde lei – atât datorie externă, cât şi internă.

În doar trei luni din an, Guvernul PNL a majorat datoria publică cu 28 de miliarde lei – aceeaşi sumă împrumutată de-a lungul unui an de celelalte guverne.

Guvernul PNL concurează cu criza medicală

Toate statele sunt afectate de criza medicală generată de coronavirus, dar România se confruntă și cu incompetența guvernamentală.

Este evident că ne așteaptă o criză economică puternică și de durată, toată lumea se pregătește, numai guvernul Orban nu. Ministrul de Finanțe anunță creștere economică pe primul trimestru și vorbește de revenirea rapidă a economiei. Aplicăm metoda struțului: dacă nu ne uităm fix la pericol poate, poate ne ocolește.ULTIMA ORĂ

 • Acum 23 hours PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 2 days Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 2 days Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 2 days In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 2 days Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 2 days De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 2 days Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 2 days Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 2 days Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 2 days Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 2 days General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
 • Acum 3 days Eveniment
  Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
 • Acum 3 days In vizor
  POLIȚIESTAN: Cu deficit uriaș de medici și profesori, Guvernul angajează mii de… polițiști
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE