Politica

România se împrumută la dobânzi de 20 de ori mai mari decât Bulgaria

De la preluarea guvernului de către liberali, România s-a împrumutat 74,4 miliarde de lei, mai exact de 383 de milioane de lei pe zi. Guvernul Orban accesează foarte des credite, dar banii nu se văd în economie. Singurul program demarat de guvern pentru ajutorul economiei este IMM Invest, iar acesta merge foarte greu.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Finanțelor a decis lansarea unei emisiuni de eurobonduri, în încercarea de a împrumuta aproximativ 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe. Finanţarea ar urma să fie atrasă în două tranşe, cu scadenţe în februarie 2026 și mai 2030, dobânda fiind fixă, plătibilă anual.

Marea problemă a acestor împrumuturi este, însă, dobânda. Împrumutul scadent în 2026 are o dobândă de 3%, iar cel scadent în 2030 o dobândă de 3,6%. Conform site-ului Investing.com, România se împrumută pe 10 ani de trei ori mai scump decât Polonia (care are o dobândă de 1,34%) și dublu față de Ungaria ( cu o dobândă de 1,88%). Mare surpriză este Bulgaria care se împrumută cu o dobândă de 0,2%, adică de aproape 20 de ori mai mică decât România.

Datoria publică a explodat în ultimul trimestru

Datoria publică a crescut în primul trimestru al acestui an cu 28 de miliarde de lei faţă de ultimul trimestru al anului trecut, conform datelor ministerului de Finanţe.

Mai exact, de la 373 miliarde lei în decembrie 2019, în luna martie a acestui an, când a izbucnit criza, datoria publică a ajuns la 401 miliarde lei – atât datorie externă, cât şi internă.

În doar trei luni din an, Guvernul PNL a majorat datoria publică cu 28 de miliarde lei – aceeaşi sumă împrumutată de-a lungul unui an de celelalte guverne.

Guvernul PNL concurează cu criza medicală

Toate statele sunt afectate de criza medicală generată de coronavirus, dar România se confruntă și cu incompetența guvernamentală.

Este evident că ne așteaptă o criză economică puternică și de durată, toată lumea se pregătește, numai guvernul Orban nu. Ministrul de Finanțe anunță creștere economică pe primul trimestru și vorbește de revenirea rapidă a economiei. Aplicăm metoda struțului: dacă nu ne uităm fix la pericol poate, poate ne ocolește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *