Editorial

România, prada partidelor!

La noi, la români, coalițiile funcționează foarte bine, impecabil, ca unse, doar atunci când au ceva de distrus, de demolat, de dat jos. Mai apoi, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, când e să construiască ceva, să facă ceva util, ceva bun, coalițiile nu mai funcționează. Fie se sparg, cum a fost cazul USL, fie, cum a fost cazul CDR, se târăsc chinuit înainte, cu interminabile certuri și scandaluri, legate cu ațele nevăzute ale unor compromisuri născute din interese personale sau de partid, și cu efecte dezastruoase pentru naivii care au crezut în ele, le-au urmat și le-au votat.

Istoria recentă ne-a arătat că aceasta este regula și, prin urmare, actuala coaliție, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, nu putea face excepție. Problema nu este la UDMR. Problema este și a fost de la bun început între PNL și USR-PLUS, dar și între USR și PLUS, așa, ca nebunia să fie completă.

Se vede treaba, partidele noastre, ca și bandele de hoți pârliți, care pun la cale o lovitură, se înțeleg foarte bine până când pun mâna pe pradă. După, începe cearta. Își dau în cap unul altuia, fiecare pretinzând că rolul lui, aportul lui la reușita loviturii este mai mare decât al celorlalți și, prin urmare, i se cuvine o parte mai mare din pradă.

Din păcate pentru noi, prada partidelor este și a fost dintotdeauna România. Pun mâna pe ea și încep marea împărțeală. O sfâșie, trag de ea, fiecare râvnind la o halcă cât mai mare, mai suculentă, mai grasă.

Nu știu cum se va încheia scandalul dintre PNL și USR-PLUS, generat de remanierea ministrului Voiculescu. Poate coaliția se va rupe, cum s-a rupt USL. Poate USR-PLUS va primi în schimbul lui Voiculescu o cărniță, o măslină, ceva. Și va realiza, brusc, că există viață și după Voiculescu, că nu este Voiculescu providențialul mult așteptat la Sănătate, și coaliția va merge mai departe, cum s-a întâmplat cu CDR.

Nu știu cum se va încheia scandalul și, sincer, nici nu mă interesează. Pentru că oricum, în oricare dintre variante, ei, politicienii, vor câștiga și noi vom pierde. Așa cum se întâmplă mereu și mereu de 30 de ani încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *