Editorial

România, prada partidelor!

Scris de 41

La noi, la români, coalițiile funcționează foarte bine, impecabil, ca unse, doar atunci când au ceva de distrus, de demolat, de dat jos. Mai apoi, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, când e să construiască ceva, să facă ceva util, ceva bun, coalițiile nu mai funcționează. Fie se sparg, cum a fost cazul USL, fie, cum a fost cazul CDR, se târăsc chinuit înainte, cu interminabile certuri și scandaluri, legate cu ațele nevăzute ale unor compromisuri născute din interese personale sau de partid, și cu efecte dezastruoase pentru naivii care au crezut în ele, le-au urmat și le-au votat.

Istoria recentă ne-a arătat că aceasta este regula și, prin urmare, actuala coaliție, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, nu putea face excepție. Problema nu este la UDMR. Problema este și a fost de la bun început între PNL și USR-PLUS, dar și între USR și PLUS, așa, ca nebunia să fie completă.

Se vede treaba, partidele noastre, ca și bandele de hoți pârliți, care pun la cale o lovitură, se înțeleg foarte bine până când pun mâna pe pradă. După, începe cearta. Își dau în cap unul altuia, fiecare pretinzând că rolul lui, aportul lui la reușita loviturii este mai mare decât al celorlalți și, prin urmare, i se cuvine o parte mai mare din pradă.

Din păcate pentru noi, prada partidelor este și a fost dintotdeauna România. Pun mâna pe ea și încep marea împărțeală. O sfâșie, trag de ea, fiecare râvnind la o halcă cât mai mare, mai suculentă, mai grasă.

Nu știu cum se va încheia scandalul dintre PNL și USR-PLUS, generat de remanierea ministrului Voiculescu. Poate coaliția se va rupe, cum s-a rupt USL. Poate USR-PLUS va primi în schimbul lui Voiculescu o cărniță, o măslină, ceva. Și va realiza, brusc, că există viață și după Voiculescu, că nu este Voiculescu providențialul mult așteptat la Sănătate, și coaliția va merge mai departe, cum s-a întâmplat cu CDR.

Nu știu cum se va încheia scandalul și, sincer, nici nu mă interesează. Pentru că oricum, în oricare dintre variante, ei, politicienii, vor câștiga și noi vom pierde. Așa cum se întâmplă mereu și mereu de 30 de ani încoace.ULTIMA ORĂ

 • Acum 36 mins Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 1 hour In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 1 hour In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE