Editorial

România Paştelui bine făcut. În alţi ani se umpleau “urgenţele” de la excese alimentare, anul acesta s-au umplut “tubulaturile”. Tot de la excese

(… asta nu înseamnă că autorităţile române nu au amendat de aproape 10 ori mai mulţi români decât au testat de infectare cu virusul Wuhan)

Sâmbătă s-a lăsat cu scandal între forțele de ordine și locuitorii cartierului Micro 6, din municipiul Hunedoara. Echipajele de poliţie patrulau în zonă, conform prevederilor Ordonanţelor militare, pentru a verifica dacă oamenii respectă regulile impuse de autorități în această perioadă. Ocazie cu care au ridicat de pe stradă un bărbat beat care nu avea asupra lui documentele prevăzute de lege. Beat, dar cu foarte multe rude, într-un cartier rău famat al municipiului Hunedoara, cartier în care “forţele de ordine” au “închis ochii” deseori. Aşa că, în virtutea vechilor “derogări”, rudele bărbatului au considerat că pot sări cu parul la polițiști. S-a lăsat cu bătaie, arestări, descinderi în case peste suspecţi, ridicări de poale în public, imprecaţii şi arestări.

Un alt scandal a izbunic chiar în ziua de Paște în cartierul Gârcini din Săcele (judeţul Braşov). Zeci de persoane care au consumat alcool, au atacat cu bâtele forțele de ordine care le spuseseră să stea în case. Polițiștii au intervenit cu mai multe echipaje și au identificat 18 persoane implicate în scandal. Au fost reţinute şi duse la audieri. Scandalagii s-au potolot abia după ce oamenii legii au tras mai multe focuri de avertisment.

Duminică seară în cartierul Rahova, mai multe “persoane” au ieșit să petreacă în stradă. În urma unui apel la 112 au intervenit mai multe echipaje de poliţişti, jandarmi şi luptători de la Serviciul Acţiuni Speciale. Şi s-a lăsat, din nou, cu “bubuială”. Nouă persoane au fost reţinute.

De ce credeţi că s-a întâmplat aşa, de ce credeţi că sunt atât de “sumesiţi” şi “obraznici” unii cetăţeni români din categoria “şcoala vieţii”, “universitatea de celulă”?

Simplu, v-am mai zis: “Țara este condusă de clanuri – de politicieni, de afaceriști, de judecători, de polițiști, de procurori, de interlopi. Fiecare categorie socială care și-a creat o justiție paralelă (asemănătoare staborurilor țigănești, prin care se spală de păcate), este un clan distinct pus pe căpătuială și întărirea propriilor privilegii.” Mi-e plină mapa de jurnalist de exemple concrete care îmi justifică fiecare afirmaţie: de la “Duduieni”, la “Sadoveni”, până la poliţişti, judecători, procurori şi politicieni care au jucat “geamparale” pe banii şi sănătatea socială a României în această horă a interlopiei. Micile mizerii din stradă, încârdăşirile dintre “patrulă” şi “ciorditori” sunt după acelaşi tipar realizate până la cel mai înalt nivel.

În general în “bătăliile” de ieri (dintre „cetăţeni” şi „poliţişti”) s-au cam bătut fraţii de clan mafiot între ei, indiferent de culoarea „uniformei” pe care o purtau. Cred că plângeau şi-şi cereau iertare şoptit în timp ce se altoiau şi încătuşau. Buboiul încărdăşirii dintre “clanurile de stradă” şi “clanurile de uniformă” putea fi eradicat de acum 30 de ani, dar la butoanele fostelor reţele de informatori ai Miliţiei au ajuns la şefi ai Poliţiei care au ştiut să transforme ciupeala şi bişniţăreala în afaceri. Apoi le-a scăpat totul de sub control în anii 2000 când au trecut de la “valutiştii” pe care-i controlau prin pieţe (apăruseră, între timp, casele de schimb valutar) şi trafic cu ţigarete, la amfetamine şi „legale”. Când ai avut şef al Poliţiei Române un general supranumit „Amfetamină”, nu mai poţi vorbi decât despre cârdăşie: cârdăşia dintre poliţişti şi interlopi. Nici nu mai ştii care dintre aceştia ţine de „şase”.

Cum v-am mai zis: “relaţiile interlopilor cu politicienii, magistraţii, şefii poliţiei şi ai administraţiei statului au o lungă şi glorioasă tradiţie. După Decembrie 1989, cine să fi știut mai bine cum se face un ban necinstit dacă nu milițianul pus să-l păzească pe bișnițar? Uite așa, am avut primul “schimb valutar” format dintre un milițian, întovărășit cu un viitor bancher care a putut să scoată niște “verzișori” sau “mărcuțe” pe piață, să fie vândute de reţeaua de informatori ai miliţianului la colțul străzii.. „O mână spală pe cealaltă și-amândouă rămân curate”, s-a transformat în „eu știu despre tine, tu știi despre mine, numai împreună ne merge bine”. Așa ne-am procopsit cu o mafie interlop-politico-economică și cu obrăznicia bandelor criminale care controlează strada, orașe, sectoare industriale și, deseori, chiar statul.”

Ca să aplice legea, slujbaşul acesteia trebuie să creadă în ea, nu în abuzarea ei.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *