General, In vizor

ROMÂNIA ÎNFOMETATĂ: Patru din 10 copii români, în risc de sărăcie și excluziune socială. Cum arată situația la nivelul UE

Scris de 177

Sărăcia din România reprezintă o piedică pentru mulți copiii care trăiesc în familii vulnerabile. Nici situația la nivelul Uniunii Europene nu este una plină de speranțe, în condițiile în care criza economică a lăsat numeroase familii fără venituri sau cu venituri reduse.

95% dintre familiile vulnerabile din România au declarat că nu pot acoperi nevoile de bază pentru copii, arată un sondaj Salvați Copiii. Printre nevoile de bază se numără inclusiv alimente pentru cei mici, controale medicale sau cheltuielile legate de educația acestora. În criza energetică din prezent, facturile au devenit deja o mare provocare pentru familiile mici, chiar și după ce Guvernul a introdus mai multe scheme de compensare. Mulți români acuză în continuare că nu-și pot achita facturile lunare. Problemele cu creșterea copiilor se înmulțesc mai ales în cazul familiilor care au 3 sau mai mulți copii.

34% dintre familiile vulnerabile se bazează pe venituri din munca ocazională, ceea ce înseamnă că acestea nu beneficiază de un contract de muncă ce ar putea să le asigure asigurare medicală sau dreptul la pensie. 96% dintre aceste familii se bazează pe veniturile sociale, precum alocațiile copiilor, ajutoare sociale, burse și indemnizații primite de la stat. 12% dintre familiile vulnerabile trăiesc doar din aceste venituri sociale.

Sărăcia din România nu mai este un secret la nivelul Uniunii Europene. România continuă să conducă detașat la acest capitol. În datele Eurostat, România figurează cu 41,5% dintre copiii în risc de sărăcie și excluziune socială, cu mult peste media UE de 24,4%. Spania și Italia, țări mai mari și mai bogate decât noi, sunt la circa 30% în datele europene, alături de Bulgaria și Grecia. În total, în Uniunea Europeană trăiesc peste 80 de milioane de copii, ceea ce înseamnă că 20 de milioane sunt în sărăcie și risc de excluziune socială.

România a înregistrat progrese în ultimul deceniu, dar încă sunt insuficiente pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. Înainte de aderarea la UE, România era printre cele mai sărace state din Europa. În 2015, în România erau peste 50% dintre copii în risc de sărăcie și excluziune socială. Procentul lor a scăzut cu circa 10% în doar 5 ani.

Câți copii săraci sunt în marile state UE

Situația este gravă și în Spania, unde peste 2,3 milioane de copii trăiesc în sărăcie. Salvați Copiii Spania estimează că ar fi 33,4% dintre copii în risc de sărăcie și excluziune socială. 49% dintre familiile monoparentale din Spania se confruntă cu sărăcie și, de asemenea, riscul sărăciei crește cu cât o familie are mai mulți copii. Pandemia din ultimii doi ani a crescut numărul persoanelor sărace în Spania și afectat mai ales copiii.

Italia se confruntă și ea cu o situație dificilă, având circa 1,4 milioane de copii care trăiesc în sărăcie absolută. În toată peninsula, 1,9 milioane de familii trăiesc în sărăcie. Prin sărăcie absolută se înțelege persoane care nu-și pot permite cheltuielile minime pentru o viață decentă.

Germania, cel mai bogat stat UE, a înregistrat o creștere a sărăciei în rândul copiilor, după cum o arată și graficul de mai sus. Peste 2,8 milioane de copii germani se luptă cu sărăcia și au probleme să se integreze în societate. 44% dintre familiile monoparentale se confruntă cu sărăcie, iar rata sărăciei crește dacă e vorba de imigranți și familii cu mai mulți copii. Pandemia și criza energetică din ultimii ani au crescut numărul săracilor din Germania, iar asociațiile se plâng că nu pot ajuta toate persoanele care vin și cer ajutor.

La nivelul UE există o inițiativă numită „Child Guarantee” care ar trebui să le ofere copiilor acces la servicii medicale gratuite, educație, locuințe decente și o alimentație adecvată, însă această măsură pare a nu se aplica în multe state, nu doar în România. Țara noastră nu face parte nici măcar din lista de 7 state UE care vor fi incluse în faza 3 a proiectului european. Bulgaria, Croația, Germania, Spania, Italia, Grecia, Lituania au fost incluse în program pentru a prezenta un plan național în vederea combaterii sărăciei în rândul copiilor.

Programul masă caldă în școli, care ar putea ajuta mulți copii să aibă o masă asigurată pe zi, nu a fost niciodată aplicat pentru toate zonele din România. Totodată, țări precum Italia sau Spania nu au astfel de programe naționale care i-ar putea atrage pe copii la școală.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 mins Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 59 mins Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 3 hours Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 6 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 8 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 9 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 9 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 10 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 23 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
Citește și...
General

Cod galben de ceaţă şi gheţuş

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de […]

Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE