Editorial

România ia AUR la Olimpiada de Naționalism

Scris de 136

Un sondaj INSCOP arată că 68,7% dintre români ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase și familia tradițională. Tendința este crescătoare față de lunile precedente. În martie, intenția de vot pentru un partid naționalist era de 66,4%, în iunie a scăzut la 59,5%, iar acum a făcut un salt de încă nouă procente.

Același sondaj arată că 63,1% dintre respondenți preferă valorile tradiționale în locul drepturilor și libertăților moderne.

Iar noi încă ne întrebăm cum a apărut AUR așa, de nicăieri. Cojile de sămânță erau acolo, pe trend-ul european.

O analiză „The Economist” din 2017 arată că naționalismul este în ascensiune în Europa și Statele Unite. Mișcarea ia forma acțiunilor proindependență din Catalonia și Scoția, ori, mai frecvent, ale doctrinelor populiste și reacționare de dreapta.

Un studiu efectuat în toamna anului 2018 de un profesor de la Universitatea din Amsterdam arăta că unul din patru europeni votează pentru un partid populist.

În 2019, ziarul economic italian „Il Sole 24 ore” sublinia că 11 guverne din Uniunea Europeană de la acea dată erau susținute de majorități din care fac parte mișcări suveraniste, anti-sistem sau eurosceptice.

La alegerile europarlamentare din 2019, populiștii eurosceptici au câștigat votul majorității în Franța și Italia.

Mai zic de britanici, care în 2016 s-au lăsat prostiți de demagogii Nigel Farage și Boris Johnson și au votat ieșirea din Uniunea Europeană, decizie pe care o regretă grav până în ziua de azi? Doi băieți cu discurs populist au reușit să deturneze una dintre cele mai puternice țări din Europa și din lume, iar noi avem impresia că românii sunt mai cu moț? Că ne va ocoli valul naționalist?

Să fim serioși! E poate prima dată când chiar suntem și noi în rând cu restul continentului. Că am fost un Gică Contra al istoriei, tot timpul în altă tabără. De cele mai multe ori, cea greșită. Sau tot timpul depășiți. De vremuri, de evoluție, de civilizație. În sfârșit, ne-a ieșit și nouă ceva: asta cu ascensiunea naționalismului în același timp cu Europa. Suntem la modă, fraților! Ce, voiați să ajungă și la noi hainele naționaliste după 2-3 ani, cum se întâmpla de obicei? Nu, frate! Purtăm și noi ACUM ce se poartă la Paris! Bravo, români!

Bine, dacă e să fim sinceri, nu suntem chiar cei mai rapizi pești din acvariul european. Nu că suntem proști, dar nici cele mai ascuțite creioane din penarul Uniunii Europene. Deci, nu e o surpriză că discursurile populiste prind la o parte din populație.

Totul pornește de la educație, despre care știm că în România e doar un concept abstract. Teoretic, există. Practic, de 31 de ani, educația e târfa politicienilor. Toți s-au folosit de ea în scopuri electorale și au lăsat-o mai distrusă decât au găsit-o. Needucați = săraci = ușor de manipulat. Cine e de vină? Străinii! Ia să ne întoarcem noi la valorile noastre neaoșe! Așa apare AUR și așa ajungem la sondajul de azi, care arată că 68,7% dintre români ar vota un partid naționalist.

Nu, nu toți acești români sunt proști, să nu cădem în capcana asta. Unii dintre ei sunt conservatori, tradiționaliști, români „verzi”.

Și dacă e să jucăm alba-neagra, e atât de greșită dorința de păstrare a valorilor naționale, într-o lume globalizată care uniformizează tot? Doar întreb.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 15 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 21 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 21 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 22 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 2 days In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 2 days Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 2 days In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE