Editorial

ROMÂNIA GHEBOASĂ: Moral, Educațional, Intelectual

Despre #gheboasa intelectuală și educațională a majorității covârșitoare a concetățenilor noștri, face o radiografie excelentă pe Clujul Civic, prietenul Szakats Istvan. Vălas să citiți, apoi vă explic cum stăm cu #geboasa morală, cu s-au dus toți după umorile rasiste și xenofobe care zac în ei, uitând adevărata discuție de fond: ilegaliățile tolerate organizatorilor Untold și chiar încurajate de către autoritățile publice locale.

”Dragii mei co-adulți, da’ ce-a făcut Gheboasă?  A zis cuvinte urâte pe scenă? A zis, dar neh. Ne-am dat brusc seama că o lume pe care n-o vrem aproape de copii noștri, e totuși alarmant de aproape? Mai degrabă asta.

Orice om îi e frică pentru copilul său, deci ar și fi legit până aici. Da’ hai să ne mai uităm încă odată la video. Copiii ăia mulți din fața scenei știu textul Gheboasei pe de rost. Îl cântă anticipativ și la unison, și îi place în mod vizibil.

De unde știu ei textul așa de bine? Oare de la studiile aprofundate pentru treaptă sau bac? Sau de pe la chefuri și de pe linkuri primite de la prieteni?

Uite-așa ne dăm seama cei care ne dăm acum de ceasu’ morții că vai sexism, vai rasism, vai desconsiderare – și da, toate sunt adevărate – că Mordorul Gheboasei e de fapt mult, mult mai aproape decât 1. am crezut sau 2. am pretins că am crezut.

De la prima categorie, care nici măcar n-am zărit fenomenul venind și suntem autentic șocați, întreb cu smerenie: da’ noi suntem chiar orbi, sau numai în denial?

De la cealaltă, care de fapt am cam știut de el dar apoi n-am avut instrumente să abordăm tema, apoi n-am avut timp, și apoi n-am avut energie, întreb cu respect: cam cât de ipocriți putem fi?

Mă sperie gândul că jihadul moral față de speță ar putea fi alimentat de musca pe căciula că nu prea am făcut destul. Și că acum, pentru a ne lepăda iute de rușine, am putea fi tentați să recurgem la pompierisme.

Gen gata, Gheboasă să nu mai pună picioru’ la Antol! Ura! Am învins, situația e sub control, am reneprihănit generațiile viitoare. Da’ oare e destul atât? Sau iară îi zicem noi destul pentru că mai multă atenție, instrumente, energie și timp oricum nu prea avem?

Parcă aud, ok n-o fi destul, da’ așa măcar nu-i mai învață ăla prostii pe tinerele noastre generații? Perfect! Da’ știați că Gheboasă mai are și niște frați? Gen o industrie întreagă în spate? Cu ăia ce facem? Îi interzicem pe toți? Nu merge.

Sugerez șio.. poate, dacă datu’ de ceasu’ morții nu ajută iar soluții de tip țac-pac nu există, am putea oare și noi să ne examinăm, încet și temeinic sexismele, rasismele și desconsiderările pe care le proliferăm zi de zi cu brio, gen în familie și la servici? Înțeleg, nu convine.

Că dincolo de intuiția micropolitică că ofensa publică cere retaliere rapidă și publică, muncile evocate mai sus sunt de chinez bătrân, bă. Ce s-o mai lungim și întoarcem? Huo bă Gheboasă! Îți mulțumim că prin tine ne putem arăta mai virtuoși 5 minute, și hai c-avem trabă.”

Fain.

Este o discuție necesară (nu și suficientă) despre rasismul, xenofobia și intoleranța care face ca un partid de cățărați pe Tricolor, alcătuit din mardeiași, precum AUR să fie pe locul doi în preferința unui ”electorat” #îngheboșat educațional și intelectual. Ce vă zic eu ține de #îngheboșarea morală a majorității dintre voi care ”gândesc” cu mațul, numai cu blidul plin în față, pentru care distracția și binele personal se face cu încălcarea distracției și binelui personal al altora, dar nu văd că ar fi ceva în neregulă. Poporul lui ”da’, n-a murit nimeni sintratât”, ”da’, las’ că merge și-așa”, ”când ne-a fi mai rău,  să ne fie tot așa”, în congruență perfectă cu poporul mizeriei lăsate la vedere după picnicul de la pădure, poporul lui ”n-am, îmi trebuie, dă-mi”.

Ce-mi place cum #gheboasa presă locală și centrală l-a lăsat să dea din comunicat despre genuri muzicale și despre ce și cum au să analizeze ei, stafful festivalului, pe maimuțoiul Chereji (acum co-fondator Untold, căci papagalul acela care a plătit penal hoția primordială în locul lui Buta a dispărut din scenă, celălalt amărât copilul zdruncinat al lui Gadola, a dispărut și el – a apărut ăsta până are să-și frângă gâtul) .

Niciunul dintre marii deontologi de presă #gheboasă nu l-a întrebat pe maimuțoi: băi, acesta, șmecherașule, de ce spumele mării mamii voastre vă pișați pe trei legi de-o dată cu festivalul vostru? Ce spate aveți mă, ce securiști jegoși și interese financiare sulfuroase vă țin pe voi călare peste Cluj-Napoca? Ați avut incidentul cu incendiile? Ați făcut presiuni la presa #gheboasă să nu se zică nici pâs despre incidente? Cu ce explicații veneai măi, maimuțoiule, dacă se crea busculadă și panică și cei de pe stadion se călcau în picioare la ieșirile blocate ale Cluj Arena? Dar dacă se extindea incendiul de la artificiile pe care le bubuiți în mod ilegal an de an?

Deh, România #gheboasă, nu are întrebările care trebuie la ea. Nu din ipocrizie, ci din maț umplut cu resturile de la masa escrocilor. O presă care investighează cu chitanțierul în față, cu milogeala pentru un abonament la festival, cu tratament VIP, nu este presă, este agent publicitar. Este normal ca cei din #presa_gheboasă să pună accentul pe ”deranjul” cu manele triviale, așa-și spală stăpânul care le umple blidul și mațul. În spatele acestui zgomot nu se mai discuta nimic despre cum se încalcă legile le Untold.

Despre cum copiii aceia au fost și vor fi în pericol fizic acolo.

La fel si adultii.

Dar cui să îi pese în valul de rasism creat post-factum?

Și așa a mai trecut un an în care complicitățile criminale ale autorităților locale cu cele ale organizatorilor trec nediscutate, neasumate, netaxate, că lumea e ocupată să-și arate cunoștințele și educația de pension.

Corupția, lăcomia, furtul pe față, încălcările grosolane ale legii, sunt acceptate si tolerate cam din aceleasi motive descrise de Szakats Isvan mai sus cu privire la acele cuvinte. El zice despre ipocrizie și spălarea acesteia prin rasism și xenofobie. Eu adaug lipsa de educație, intelectualitate precară (la cât furt de CV s-a practicat în ultimii 30 de ani, la câte diplome false sunt în Romînia,asta este, plătim prețul), complacere în mlaștina lui ”nu-i treaba mea, nu mă bag”, jegoșenia morală lui ”m-am simțit bine, e viața mea, dă-i în mă-sa pe restul”.

Ca și în cazul azilelor groazei, ”toată lumea știa”.

Încep să cred că și la #Colectiv se știa, dar se tolera, că era o modă să ”undergroundezi” ceva.

Există o colaborare perfectă între Victimă și Călăul ei: se cheamă COMPLICITIATE!