Justitie

ROMÂNIA EŞUATĂ: Zegrean se miră că prevederea de limitare a plăţilor în numerar a trecut de CCR, deşi există o Decizie de neconstituţionalitate pe această temă încă din 2009

Fostul președinte al Curții Constituționale a explicat într-un scurt interviu pentru Newseeek România de ce statul nu poate să îi oblige pe români să facă plăți doar cu cardul.

”Eu am zis când eram la Curte. Curtea s-a pronunțat pe problema asta. Cred că sunt cel puțin două decizii în care a spus că statul nu îl poate obliga pe angajat să ia banii pe card și să facă cumpărături numai cu cardul. Nu. Asta nu se poate face. Deci este practică. Nu știu de ce Curtea Constituțională, de data asta, a trecut peste această practică.

Se întâmplă foarte rar să nu-și respecte Curtea, practica, dar de data asta, probabil că nu a fost pe fază, nu știu ce s-a întâmplat cu ei”, a explicat Augustin Zegrean.

Fostul președinte al CCR a spus că în cazul în care cineva va fi sancționat pentru depășirea limitei de cash, se poate adresa instanței și sigur va avea câștig de cauză.

Într-adevărr, există o decizie dată încă din 2009 care bate în cuie dreptul omului de a primi salariul în numerar, indiferent cât de mare este aceasta.

“Chiar dacă drepturile salariale nu sunt drepturi reale, cum este dreptul de proprietate, ci drepturi de creanţă, în privinţa apărării lor, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului acestea sunt asimilate cu bunuri, statuându-se că noţiunile de “bun” şi “proprietate” au un sens care “nu este limitat la dreptul de proprietate asupra bunurilor corporale, ci cuprinde şi alte drepturi şi interese patrimoniale” (cauza Beyler împotriva Italiei, 2000). Obligarea personalului din instituţiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului condiţionează folosinţa acestor “bunuri” de existenţa bancomatelor şi automat de voinţa unor persoane juridice private (bănci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane.

În aceste condiţii, se ajunge la micşorarea drepturilor salariale ale persoanelor din instituţiile publice, fără a se ţine cont de consimţământul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, fiind ţinuţi de limitarea zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă.

Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decât doar pentru un interes de utilitate publică, şi nicidecum pentru un interes privat. Nimeni nu poate împiedica însă ca persoana să poată solicita eliberarea unui card pentru a putea primi drepturile sale salariale sau alte drepturi de creanţă în această modalitate financiară”.

Acum, Zegrean se miră că aceasta prevedere cu cashul a trecut de CCR-ul actual. Din două una (sau amândouă):

  1. CCR-ul actual e o glumă sinistră, judecătorii nici nu-şi mai cunosc propria jurisprudenţă, nici nu o mai respectă.
  2. Idioţii care au făcut sesizarea către CCR e posibil să nu fi invocat Decizia 859/2009, aşa că CCR nu s-a pronunţat pe acest aspect.
Exit mobile version