Eveniment

ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!

Universitățile din România ies din prestigiosul clasament Shanghai (Top 1000 cele mai bune universități din lume), singura universitate din România, prezentă în ediția din acest an, este Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

UBB este și în acest an singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unde ocupă o poziției în intervalul 800-900 la nivel internațional. Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile sau indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele o mie sunt făcute public. ”Așadar, aflându-se pe poziția 800-900, UBB se află cel puțin între primele 5% universități ale lumii”, arată UBB.

Rectorul Daniel David spune că explicația pentru faptul că celelalte universități nu au mai ajuns în clasament o constituie ”politicile impredictibile ale autorităților, ceea ce nu ajută o dezvoltare programatică”.

”Sunt îngrijorat să văd că unele țări cu traiectorie în perioada comunistă similară nouă – perioadă în care universitățile au fost fragmentate și când partea de cercetarea le-a fost redusă drastic – au universități mai multe sau mai bine plasate, de exemplu Ungaria are 4, din care trei sunt mai bine plasate decât UBB, iar Polonia 11 – ceea ce vorbește despre competitivitatea țării”, acuză rectorul UBB.

Criteriile de clasificare în clasamentul Shanghai sunt calitatea educației, calitatea personalului academic, activitatea de cercetare și performnața ponderată prin mărimea instituției.