Analiza

România a fost pe primul loc în UE ca volum al lucrărilor de construcții, în primul trimestru al acestui an. Ce înseamnă asta pentru Cluj?

Scris de 410

Conform datelor oferite de Eurostat și de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al acestui an (intervalul ianuarie-martie), în România volumul lucrărilor de construcții a crescut semnificativ. În timp ce în statele UE mai dezvoltate se înregistrau prăbușiri masive, România înregistra creșteri, poate și datorită întârzierii cu care pandemia a ajuns în țara noastră (existând un decalaj între izbucnirea epidemiei în Italia, Spania, Franța și România).

În martie 2020, comparativ cu martie 2019, în Franța volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 41,2%, în Italia cu 35,4%, iar în România a crescut cu 28,1%.

Dacă aceste decalaje sunt datorate sau nu intervalelor diferite de declanșare a epidemiei în țările UE, vom afla în trimestrul doi al acestui an, în care datele ne vor arăta efectele pandemiei care, între timp, a afectat toate statele. România, oricum, a fost mai puțin afectată și a pornit de pe poziții solide în domeniul imobiliar, cu un avânt pe care și-l luase în ultimii ani și care atinsese chiar un apogeu în lunile de dinainte de blocarea economiei de către coronavirus.

Datele INS arată creșteri substanțiale în construcții

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de trimestrul I al anului trecut, ca serie brută cu 32,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 32,3%. 

Din iarna anului trecut și până în primăvara acestui an, pe graficele INS, atât construcțiile noi, cât și lucrările de reparații curente și capitale au avut un trend ascendent, creșteri mai mari înregistrându-se în principal în domeniul rezidențial.

Față de luna februarie, în martie 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută cu 37,0%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 51,8%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 40,9% şi la construcţiile noi cu 33,6%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: construcţiile inginereşti cu 53,0%, clădirile rezidenţiale cu 28,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 20,0%.

În martie 2020, comparativ cu martie 2019, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 29,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 77,9%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 71,1% şi la lucrările de construcţii noi cu 14,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: construcţiile inginereşti cu 56,9%, clădirile rezidenţiale cu 17,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 7,1%.

Institutul Național de Statistică subliniază faptul că informaţiile pentru luna martie surprind impactul crizei COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând  cu 16 martie 2020.

România a avut cele mai mari creșteri dintre statele UE, conform Eurostat​

Conform unui comunicat de presă emis astăzi de către Eurostat, producția în sectorul construcțiilor a scăzut, în zona euro, cu 14,1% în luna martie a acestui an, comparativ cu luna februarie. Față de luna martie a anului 2019, în 2020 au fost înregistrate scăderi de 15,4% în zona euro.

Potrivit Eurostat, România este țara cu cele mai mari creșteri în domeniul construcțiilor, dintre statele din U.E. În timp ce țările dezvoltate ale Uniunii Europene au avut parte de scăderi masive, România și-a continuat trendul ascendent de dinainte de pandemie:

„Comparație lunară pe sectoare de construcții și state membre

În zona euro, în martie 2020, comparativ cu februarie 2020, construcțiile inginerești au scăzut cu 16.0% și clădirile rezidențiale cu 14%.

În Uniunea Europeană, construcțiile inginerești au scăzut cu 13,7% și sectorul clădirilor rezidențiale cu 11,8%.

Printre statele membre pentru care datele sunt disponibile, cele mai mari scăderi ca volum al lucrărilor de construcții au fost înregistrate în Franța (-40.2%), în Italia (-36.2%) și în Slovenia (-11.9%).

Cele mai mari creșteri au fost observate în România (+2.1%), Germania (+1.8%) și Olanda (+1.5%).

Comparație anuală pe sectoare de construcții și state membre

În zona euro, în martie 2020, comparativ cu martie 2019, construcțiile inginerești au scăzut cu 17.2%, iar clădirile rezidențiale cu 15.2%.

În Uniunea Europeană, construcțiile inginerești au scăzut cu 14.9% și construcțiile rezidențiale cu 13.3%.

Printre statele membre pentru care datele sunt disponibile, cele mai mari scăderi ca volum al lucrărilor de construcții au fost observate în Franța (-41.2%), Italia (-35.4%) și Belgia (-23.2%).

Cele mai mari creșteri au fost observate în România (+28.1%), Germania (+5.1%), Polonia și Finlanda (ambele +1.5%).”

Ce înseamnă aceste date pentru Cluj?

Clujul a fost, înainte de pandemie, pe primul loc în țară ca nivel al prețurilor în imobiliare, datorită interesului pe care îl manifestau investitorii, atât în domeniul rezidențial, cât și în cel nerezidențial. Persoane din întreaga țară, români din Diaspora, dar și investitori străini veneau la Cluj pentru a cumpăra apartamente sau, uneori, clădiri întregi de apartamente, pentru a le închiria, ori pentru a le revinde.

Dacă România își va menține locul I în domeniul construcțiilor în Europa, iar Clujul va continua să fie văzut ca primul oraș din țară ca potențial de investiție, imobiliarele în Cluj-Napoca s-ar putea să își revină după cele două luni de blocaj datorate restricțiilor din starea de urgență, poate nu la nivelul de dinainte, dar oricum la unul care să asigure supraviețuirea acestui sector și a tuturor celorlalte sectoare conexe (materiale de construcții, instalații, mobilier, decorațiuni interioare, agenții, site-uri imobiliare ș.a.).ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 4 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 9 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 9 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 24 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE