Analiza

România a câștigat procesul Roșia Montană cu compania Gabriel Resources! De ce au mințit politicienii că ”vom pierde”? Că am asistat la o nouă hoție marca ”băieții deștepți”

de Liviu Alexa/Strict Secret

România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi. Decizia a fost anunțată inițial vineri seara de către premierul Ciolacu, după săptămâni întregi în care din partea Guvernului au fost transmise semnale cum că România ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.

Prin urmare, avem un caz care trece de la trădare la victorie. Ce au urmărit politicienii care au pedalat pe ipoteza despăgubirilor de miliarde?

Există câteva ipoteze. Dar până atunci să spunem că prim-ministrul Marcel Ciolacu a exprimat pe rețelele sociale satisfacția față de rezultatul procesului legat de Roșia Montană. Evidențiind eforturile României de a lupta împotriva nedreptăților care ar fi afectat populația țării. Din cauza acțiunilor unor persoane considerate a fi împotriva intereselor naționale. Premierul a mulțumit echipei de avocați pentru profesionalismul și dedicarea lor în reprezentarea României.

”Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.

Guvernul a transmis presei o copie a deciziei luată în acest caz (foto mai jos):

Și atunci, de unde le-a venit această strategie, de a inflama opionia publică, deși știau că verdictul este în favoarea României? De ce declarațiile inflamante ale lui Ciolacu și Ponta (care Ponta, dacă cineva ar fi trebuit să fie găsit vinovat, era primul pe listă cu golănelile sale politice de atunci).

În urmă cu câteva zile, premierul Ciolacu izbucnea la Antena 3:

”În primul rând miliardul din vaccinuri am discutat și în Coaliție, și cu ministrul de Finanțe… să vedem. Mă întorc: asta au făcut când au fost (la conducerea țării – n.r.)! Oamenii sunt niște amatori. Cum să cumperi vaccinuri pe care nu le-am fi folosit niciodată nici dacă ne vaccinam fiecare de 10 ori. E ceva ilogic. E ceva… undeva e o suspiciune.

Vreți să știți cu Roșia Montană? De ce a apărut Roșia Montană? Ca să apară un partid politic. Uniți Salvăm Roșia Montană. Acea manifestare „Uniți Salvăm Roșia Montană” într-o lună de zile s-a transformat în Piața Victoriei în „Uniți Salvăm România”, în USR, unde era lider domnul Cioloș. Domnul Cioloș când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni de prim-ministru, toată lumea aștepta ca domnul Cioloș să plece acasă. Nu! Domnul Cioloș făcea ședință cu ministrul Culturii și trimitea Roșia Montană să intre în UNESCO. Este clar că a fost ceva la mijloc. Să vină să dea explicații!”.

Nu a fost singurul. Puteți citi și declarația ministrului de finanțe Marcel Boloș, a fostului premier Victor Ponta, iar lista poate continua.


Observatiile mele despre victoria Romaniei impotriva RMGC

  • Marcel Ciolacu a stiut de cel putin o luna despre verdictul Curtii Internationale de Arbitraj, nu discutam aici despre o instanta judecatoreasca in adevaratul sens al cuvantului. Ciolacu a folosit cinic informatia ca sa isi faca campanie si ca sa inflameze degeaba Romania. Asta spune multe despre caracterul sau.
  • Romania a avut un noroc porcesc. Au fost facute greseli enorme din punct de vedere tehnic din partea guvernelor Romaniei, este minune de la Dumnezeu ca am batut desculti echipa de avocati de top ai RMGC
  • Prin aceasta sentinta unica in lume si care va deveni precedent, se termina cu smenurile rechinilor speculanti din zona mineritului de aur si alte metale pretioase. Dar verdictul este si un semnal enorm de mumu dat intereselor lui Soros care si-a bagat coada in raptuirea bugetului Romaniei
  • BRK, casă majoră de brokeraj bursier, divulgă că deţine peste 1 milion de acţiuni emise de compania canadiană Gabriel Resources, cu puţin timp înainte ca România să îşi afle decizia în dosarul Rosia Montana aşteptarea fiind ca ţării să îi fie impuse despăgubiri substanţiale la plată. BRK este din Cluj-Napoca.
  • Asta e informatia pe care trebuie sa o aprofundam si ma voi asigura ca vom sapa temeinic impreuna cu ziaristii din Clubul Roman de Presa. Cine sunt securistii din spatele firmei de brokeraj BRK care au vrut sa profite de posibilul cadavru al Romaniei in cazul Rosia Montana, daca verdictul era pe invers, de unde stiau ei in decembrie ca trebuie sa cumpere actiuni in proiect, cine plateste actionarilor minoritari ai BRK pagubele acestei investitii paguboase si cine ii sustine din BVB. Ah, sa va spun cine e in poza: o tantica pe nume Monica Ivan, CEO BRK, dar ea e o fatada, si Radu Hanga, seful BVB. Tot clujean, hahaha. Monica, mai tii minte cand ti-am spus ca vi s-a umflat capul de la atatea “succesuri”?
  • Ma bucur enorm ca Romania a scapat de posibila amenda. Sa mai avem si noi naibii putin bulan!

Potrivit informațiilor exclusiv EVZ, o altă firmă de brokeraj puternică, Swiss Capital, avea acțiuni de peste 20 milioane de dolari cumpărate la RMGC. Patronii beau șampanie deo săptămână în așteptarea verdictului.

În urma declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească semnificativ pe Bursa din Toronto.

Prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie, zi în care s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. De aproape 20 de ori mai mult față de 31 ianuarie, atunci când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni.

Creștere masivă pe Bursă

Anunțurile de la București ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloș, Victor Ponta, au crescut acțiunile RMGC cu 217,57 milioane dolari. Cu atât a crescut valoarea acțiunilor Gabriel Resources Ltd. în ultimele 18 zile, timp în care premierul Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat în repetate rânduri că România a pierdut procesul în dosarul Roșia Montană.

În ultima lună, acţiunile Gabriel Resources s-au dublat ca valoare la Bursa din Toronto, de la 0,43 dolari canadieni / acţiune în 31 ianuarie la 0,87 în 8 martie. Vineri, acţiunile companiei au fost oprite de la tranzacţionare de către organismul de reglementare al Bursei din Toronto, după ce cu o zi înainte compania anunţase că a fost informată de Tribunalul de Arbitraj că în 8 martie va fi comunicată o decizie în procesul pe care l-a deschis împotriva României în 2015.

În tot acest interval, începând cu 31 ianuarie, valoarea de capitalizare pe Bursă a Gabriel Resources aproape s-a dublat, de la 335 de milioane de dolari americani, la aproape 600 de milioane de dolari, scrie Europa Liberă.

Întrebarea corectă nu este de ce nu a pierdut statul român… Care sunt zecile de mii de români care au fost păcăliți să cumpere acțiuni la RMGC! O manevră de zeci de milioane de euro.

Din care s-au îmbogățit iar băieții deștepti.

Cine sunt ei?

Cei care au știut că România va pierde la Washington și au vândut acțiuni celor care credeau că România va câștiga la Washington.

Din informațiile exclusiv EVZ mulți politicieni și milionari români erau acționari la Roșia Montană, cumpăraseră acțiuni în așteptarea unui verdict favorabil. Acum au vândut, cu un profit frumușel și pot bea șampanie pe banii fraierilor care au cumpărat. Un Caritas demn de secolul XXI!