Reportaj

Rochiile fantomă care vor apărea curând în copacii din Cluj-Napoca

Artistul Paul Cristian Cordoș este cunoscut în Cluj-Napoca, dar și în țară pentru obiectele pe care le face din sârmă. Zilele acestea a realizat, în premieră, patru rochii din plasă de sârmă. Sunt diafane, elegante, feminine, atâta doar că nu pot fi purtate de femei. Sunt rochii care se agață în copaci și își arată toată splendoarea, noaptea, dacă sunt luminate.

O rochie roz și o rochie verde, fără bretele, stau în poziție verticală, în bătaia soarelui în curtea artistului clujean Paul Cristian Cordoș. Sunt diafane, feminine, elegante și te duc cu gândul la prințese sau mirese. De fapt ele nu sunt niște rochii obișnuite și nu sunt purtate de femei, ci se agață în copaci. Se numesc Ghost Weird Dress și sunt făcute exclusiv din plasă de sârmă. Primele patru modele unicat au fost făcute de artistul modelator în sârmă, Paul Cristian Cordoș și vor putea fi văzute curând în oraș, la festivalul Untold.  

“Este o idee, care trebuie să recunosc nu îmi aparține în totalitate, dar am adaptat-o pentru un eveniment care se întâmplă la Cluj. La Untold vor fi agățate în copaci, nu știu exact în ce zonă, aceasta ține de organizatori. Va fi un impact vizual fabulos, mai ales că seara vor fi luminate cu LED-uri și au o vopsea fluorescentă. Sunt niște rochii spectaculoase, intră în categoria de decor, se potrivesc fabulos în grădină, unde pot fi agățate în copaci sau chiar să fie puse pe o placă și luminate. Seara, efectul acesta de umbră și de plasă de sârmă care împrăștie niște raze arată extraordinar și îți dă senzația că rochia este purtată. De aceea se numește Ghost Weird Dress sau rochie fantomă”, spune Paul Cristian Cordoș.

Deși artistul clujean este specialist în crearea de obiecte decorative din sârmă, până acum nu a mai lucrat cu plasă de sârmă. Tocmai de aceea, pentru el a fost o adevărată provocare să facă aceste rochii.

“Este prima dată când folosesc plasa de sârmă. Am fost întotdeauna sceptic pentru că eu lucrez cu alt tip de material. Am văzut în SUA ceva similar și mi-am zis să adaptez și să lucrez puțin cu materialul acesta. Am o serie de patru lucrări realizate până acum: acestea două sunt gata, mai am una care este livrată. Mi-am dat seama că materialul acesta, prin forma aceasta este ca un văl, ca o stofă și fiind transparent, cu ochiurile acestea, îți dă senzația de legătură între material și sufletesc, între partea grea, materială și partea sufletească”, declară Paul Cristian Cordoș.

Secretul reușitei acestor modele de rochii este materialul din care sunt făcute. Dacă materia primă este de proastă calitate, este imposibil de făcut o rochie frumoasă.

“Primul pas și cea mai mare provocare este găsirea unei plase de sârmă rezistentă. Aceasta este o problemă deocamdată pe piața din Cluj. Urmează apoi măsurarea și tăierea. Mă simt ca un designer când fac lucrul ăsta. Prima dată se face partea de jos și după ce plasa de sârmă este tăiată, urmează închiderea ei, apoi se face topul, partea de sus, care se modelează. Este nevoie și de niște calcule matematice de bază pentru că altfel ar ieși strâmbă rochia și nu ar mai avea ținută. Ajustarea și partea de vopsire sunt procedee mai complexe și durează puțin mai mult”, explică artistul modelator în sârmă.

Cum stă rochia verticală? “Sunt două aspecte: contează foarte mult cum este țesută plasa de sârmă și ce rezistență are plasa, dar este important și cum îndoi materialul pentru că în funcție de asta poate să fie un eșec total sau un mare succes”, menționează Cordoș.

Pentru o rochie lucrează undeva la trei zile și jumătate. Cele patru care vor putea fi văzute la Untold au fost făcute în aproximativ două săptămâni. În afară de rochii, artistul clujean mai are și alte modele pentru decorarea grădinii. Sunt mai mici, dar la fel de interesante.

“Pentru decorarea grădinii, eu mai fac flori din sârmă, care pot fi încastrate discret într-o șină de ciment/beton, păsări de copaci, am făcut melci care stăteau într-un gazon. Ideile vin discutând cu clientul și de acolo se dezvoltă proiectul”, declară Paul Cristian Cordoș.

Artistul clujean consideră că orice comandă pe care o primește este o provocare pentru că fiecare client vrea ceva personalizat.

“Aproape orice comandă pe care o primesc este o provocare, mai ales dacă nu am mai făcut piesa respectivă trebuie să o creionez, să o dezvolt, dar cred că o instalație pe care am făcut-o cu mulți ani în urmă a fost ceva aparte. Pe un perete, în interior, sunt undeva la 100 de mâini, conceptul se numește Wall of Fame. În mâinile respective, din loc în loc, erau puse niște poze cu amintiri și locuri ale persoanei respective. Avea undeva la 5m/2m. Pe partea de decor am intrat foarte puternic, de la mici obiecte pentru birou, cum ar fi suporturile pentru poze (o vioară, un pahar de cocktail, o cană de cafea cu abur), până la portrete personalizate, făcute dintr-un fir continuu, abajururi, chiar și trofee”,  spune clujeanul.  

Cei care vor un cadou original, îl găsesc pe Paul Cristian Cordoș pe Facebook sau pe site-ul artbending.ro. Comenzile durează între 5 și 20 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *