Cluj-Napoca este singurul centru universitar din țară care a dezvoltat o serie de roboți și proiecte de roboterapie pentru copiii cu autism și a adus în România conceptul de robot terapeutic. Profesorul Daniel David, coordonatorul echipelor care au realizat de-a lungul anilor aceste proiecte, va avea o prezentare, în Parlamentul European, despre importanța utilizării roboților/inteligenței artificiale în domeniul sănătății mintale.
„Înțelegerea modului în care roboții/inteligența artificială contribuie la starea noastră de sănătate este fundamentală, într-o lume în care inteligența artificială este într-o dezvoltare explozivă. În acest context, și modulul etic devine vital, pentru o integrare înțeleaptă a inteligenței artificiale în asigurarea sănătății oamenilor. Parlamentul European este sensibil și încearcă să înțeleagă aceste dezvoltări și prin astfel de demersuri, care ar trebui să fie un model pentru orice conducere a unei națiuni/a unui stat, care dorește o societate avansată bazată pe cunoaștere, în beneficiul calității vieții oamenilor”, a afirmat profesorul Daniel David, prorector în cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca.
Evenimentul va avea loc marți, 19 februarie.
În 2003, Daniel David a pus bazele celei mai vizibile şcoli de psihologie clinică şi psihoterapie din ţară. El a adus în România conceptul de robot terapeutic. Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Facultăţii de Psihologie a UBB a lansat, în 2010, platforma de roboterapie şi psihoterapie prin realitate virtuală Avalon, în cadrul căreia au fost făcute cercetări cu roboţi pentru tratamentul copiilor care suferă de tulburări de spectru autist. Au fost folosiţi în diverse proiecte, derulate în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania, roboţii Probo, Nao şi Robonova, iar Pleo a fost folosit pentru tratamentul reglării emoţionale la copii şi adulţi.
De-a lungul anilor, au mai fost puse pe picioare multe alte proiecte cu roboți/inteligență artificială.