Din oras

Roadele înfrățirii Clujului cu 23 de orașe: o maimuță și 70 de paturi de spital

Scris de 291

Fratele Koln a donat pentru fratele Cluj-Napoca 70 de paturi de spital. Un gest frumos, lăudabil, demn de “Jos Pălăria”, dacă nu am ști că până acum colaborarea cu cele 23 de orașe cu care este îmfrățit orașul de pe Someș a însemnat zero barat. În afară de aceste paturi de spital, niciun alt lucru palpabil nu s-a întâmplat de pe urma parteneriatelor cu orașele din afara țării.

Ziar de Cluj a semnalat de mai multe ori ce înseamnă de fapt înfrățirea cu cele 23 de orașe: o zonă, pe malul Someșului, cu câteva monumente ridicole primite cadou de la orașele înfrățite, niște plimbări ale funcționarilor publici, niște articole de presă și cam atât. Statuia maimuței Nelson este maximul ridicolului din toată colaborarea municipiului Cluj-Napoca cu orașele înfrățite.

Mai sunt și alte realizări de tot râsul în urma înfrățirii cu alte orașe. De exemplu, un jurnalist din Be’er Sheva (Israel) a fost în vizită în Cluj-Napoca, în 2009, iar la întoarcere a scris un articol despre orașul de pe Someș. Dar să nu fim totuși cârcotași. În Be’er Sheva a fost inaugurată Piațeta Cluj-Napoca, în aprilie 2007, cu ocazia aniversării a 15 ani de înfrățire.

Și înfrățirea cu orașul chinez Zhengzhou este foarte fructuoasă. Pe lista proiectelor rezultate din colaborarea cu chinezii se află “organizarea unui dialog în direct între primarul municipiului Cluj-Napoca și omologul său din Zhengzhou, în cadrul unei emisiuni a Radio China International, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de relații româno-chineze (septembrie 2009)”.

Municipalitatea clujeană a bifat și alte colaborări la fel de inutile ca și emisiunea în direct la radio, un concurs de mărțișoare sau inaugurarea unei statui. Delegații ale Primăriei Cluj-Napoca au fost în vizită în orașele înfrățite, delegații ale „suratelor” în vizită la Zilele Clujului, organizarea de colocvii.

Cu unele orașe (Chacao-Caracas din Venezuela și Makati din Filipine), municipalitatea nu a avut niciun contact, nici măcar banalele vizite ale delegațiilor.

Și peste toate acestea tronează acum cele 70 de paturi, primite cadou pentru Spitalul Municipal Clujana. A avut loc și o recepție oficială, la care au participat primarul Emil Boc, Ralf Heine, viceprimarul orașului Köln, doctorul Nicolae Constantea, fost manager al Spitalului Clujana, dr. Claudia Fekete-Nicorici, manager interimar al Spitalului Clinic Municipal și alții.

Primarul Emil Boc a transmis mulțumiri delegației din Köln, în numele comunității clujene, pentru sprijinul acordat în îmbunătățirea condițiilor oferite pacienților. Oaspeții germani au făcut un tur al Spitalului „Clujana”, exprimându-și aprecierea pentru ceea ce au văzut în această unitate.

Înfrățirea dintre Cluj-Napoca și Koln a fost semnată în 1976.

În ședința de Consiliu Local de mâine, va fi votată o nouă înfrățire – cu orașul Eskișehir din Turcia.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  CFR Cluj, inclusă într-un top al celor mai corupte cluburi de fotbal din Europa
 • Acum 6 hours Sanatate
  Tot mai puține cazuri de COVID în județ. Clujul este pe locul 2 în țară, după București
 • Acum 8 hours Eveniment
  Accident în zona Metro între un autoturism și o motocicletă
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, despre starea proastă a învățământului: Educația este sabotată din interior, fiind luată ostatic de sinecuri politice și de familie
 • Acum 12 hours Editorial
  Felicitări fanilor și Orașului! Restul, hoții, pomanagiii, sugătorii de PR și sforarii, felicitați-vă în liniște că ați fost mai performanți ca celelalte loaze
 • Acum 12 hours Eveniment
  Sute de câini se întrec în frumusețe într-un concurs internațional care are loc în Cluj
 • Acum 24 hours Sport
  Superb! U Cluj a învins Dinamo în prima manșă a barajului. Clujenii sunt la un pas de promovare în Liga I
 • Acum 1 day Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 1 day Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 1 day Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 1 day Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 2 days Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE