In vizor

RMGC respinge ferm acuzatiile nefundamentate ale Institutului Geologic al Romaniei

Scris de 332

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) isi reafirma respectul pentru toate institutiile statului roman si pentru specialistii romani, inclusiv pentru Institutul Geologic Roman (IGR) si expertii sai. De asemenea, RMGC trateaza cu toata seriozitatea opiniile pe marginea proiectului minier, fie ele impotriva sau in favoarea acestuia. Suntem insa nevoiti sa respingem ferm acuzatiile defaimatoare ale directorului general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), dl. Stefan Marincea, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna si la siguranta iazulului de decantare din acest amplasament.

Referitor la punctele de vedere exprimate de directorul IGR in fata Comisiei speciale a Parlamentului in data de 8 octombrie 2013, RMGC face urmatoarele precizari:

1. RMGC a folosit cu buna credinta harta geologica achizitionata de la IGR, care nu indica niciun fel de fractura majora care sa  afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare. RMGC a folosit cu buna credinta Harta geologica (foaia Abrud, scara 1:50.000) achizitionata chiar de la IGR si intocmita in anul 1979, care in zona Corna nu prezinta niciun fel de falie majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare. RMGC a folosit de asemenea harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti: aceasta institutie, in urma cartarilor geologice si structurale efectuate in teren in anul 2010, a confirmat absenta faliilor majore in perimetrul respectiv. Respingem categoric acuzatia falsificarii vreuneia dintre harti prin stergerea faliilor, acuzatie formulata de catre directorul general al IGR.

2. Siguranta barajului de la Rosia Montana a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta. Investigatiile geologice si geotehnice, realizate inclusiv in  urma a 57 de foraje geologice si geotehnice, a nenumarate puturi geotehnice, teste geotehnice in teren si in laborator, pe tot bazinul Vaii Corna, au confirmat ca nu exista nicio zona prin care apele s-ar putea infiltra in subsol, datorita existentei unui strat de argila care are pana la 12 metri grosime si care, prin compactare, confera o impermeabilitate ridicata subsolului Vaii Corna. Concluzia tuturor acestor studii, rapoarte si expertize realizate de cele mai prestigioase institutii de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnica – recunoscut ca autoritate in domeniu la nivel mondial – a fost ca Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj si iazul de decantare al sterilelor. Mentionam ca autoritatea nationala unanim recunoscuta la nivel national, Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB), a emis acordul de functionare in siguranta pentru barajul de la Rosia Montana.

3. RMGC actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. Practicile noastre de afaceri exclud orice tentativa de a eluda sau incalca dispozitiile legale.

Foto: realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 30 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 1 hour In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 4 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 8 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
 • Acum 9 hours Sanatate
  Corina Creţu, despre spitalele regionale: “Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile”. Şi tot ea îşi dă răspunsul: Interesul pentru spitalele regionale a dispărut din momentul în care s-a opus parteneriatelor public-privat pe aceste investiţii. Privatizarea Sănătăţii îi roade pe politicienii români
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE