In vizor

Revolta micilor producători clujeni la decizia de a închide piețele: ”Ați auzit de vreun focar COVID ascuns printre legumele și fructele din piețe?”

Comitetnul Național pentru Situații de Urgență a decis ca începând de luni să fie închise piețele și târgurile care funcționează în spații închise. Cum toate piețele clujene sunt în interior, acestea vor fi închise, iar micii producători nu vor mai avea unde să își vândă marfa. 

Decizia închiderii piețelor a stârnit un val de nemulțumire în spațiul public atât printre cei care își vindeau marfa în aceste piețe, dar și printre cei care erau clienții fideli ai tarabelor din piețe. Revolta este cu atât mai mare cu cât în supermarleturi sau mall-uri oamenii se înghsuie fără a fi respectate măsurile de distanțare însă acestea nu vor fi închise de autorități. 

Un mic producător clujean își strigă frustrarea în mediul online, acuzând autoritățile că își bat joc de munca de un an. Acum după ce au reușit să își culeagă recolte micii producători au rămas fără piețele în care să își vândă marfa.

”Frustrare și revoltă…Am muncit un an întreg, iar acum când am strâns recolta bogată de pe câmpuri, aflăm că piețele închise își vor suspenda activitatea. Parcă e un blestem aruncat pe capul celor care mai produc ceva în țara asta! Ați auzit de vreun focar COVID ascuns printre legumele și fructele din piețele agroalimentare? Ce fac producătorii agricoli cu recolta și truda lor? Să vină guvernul PNL să o ia acasă, să le plătească contravaloarea ei și să o distribuie în supermarketuri! Asta să facă! Niște țărani!”, le transmite guvernanților Maria Macrea, un mic producator clujean.

Micii producători sunt condamnați la sărăcie

 Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.s-a dezlănțuit împotriva premierului Orban și a președintelui Klaus Iohannis pe care îi acuză de ”incompentență și inconștiență criminală”.

”Noua decizia a guvernului care conduce România da o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piaţa reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producţiei. Ce vor face acum zecile de mii de mici producători agricoli după ce pieţele se vor închide? Ce vor face cu marfa? Cum vor mai reuşi să-şi întreţină familiile?  În timp ce micii producători agricoli sunt condamnaţi la sărăcie, noua decizie de a închide pieţele agroalimentare este soluţia perfectă pentru lanţurile de supermarketuri. Ca şi cum profiturile imense obţinute de acestea până acum nu erau de ajuns, Orban şi Iohannis le pun pe tavă o nouă oportunitate de îmbogăţire. Dacă pieţele agroalimentare sunt un pericol pentru sănătatea românilor, supermarketurile, care funcţionează tot în spaţii închise și care se vor supraaglomera, prin creșterea evidenta a numărului de persoane care trebuie să se aprovizioneze, de ce nu sunt domnule Orban, domnule Iohannis? In semn de protest, desigur organizați si repectând legislația, marfa nevândută in piețe trebuie sa ajunga să ajungă in fața Guvernului și a Palatului Cotroceni. Poate așa vor se vor trezi și vor găsi soluții”, este mesajul transmis de Dragoș Frumosu.

Închiderea piețelor interioare nu are suport științific!

De altfel și profesorul desănătate publică Răzvan Cherecheș a precizat că decizia de a închide piețele nu are suport științific.

Există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19: volum mic de aer (ventilație proastă), număr mare de persoane, timp lung (>1h) petrecut împreună (în condițiile în care toată lumea poartă mască) argumente pentru menținerea piețelor interioare deschise:

  • – chiar și cele interioare tind să aibă au volum de aer mare și ventilație naturală
  • – numărul de persoane poate fi reglat printr-un polițist local la intrare (la fel ca la un supermarket)
  • – timpul petrecut este limitat în mod natural de faptul că în afară de cumpărături nu există alte activități

„Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul” spune Orban, dar Răzvan Cherecheș susține că:  ”am căutat cu atenție dar nu am găsit studii care să fi demonstrat transmitere COVID-19 specifcă în piețe + transmiterea de pe suprafețe are probabilitate foarte redusă (în condițiile în care se poartă mască tot timpul)”.P

Prim-ministrul Orban  zice: „O mare parte din cei care vând în pieţe, numai producători agricoli nu sunt” –

Dar, spune Cherecheș: o mare parte sunt producători agricoli; închiderea piețelor este justificată de incapacitatea autorităților de a reglementa activitatea din piețe? Concluzie – decizia de a închide piețele nu este bazată pe dovezi științifice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *