Din oras

Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria

Primăria Cluj-Napoca a anunțat mai multe restricții de circulație în centrul Clujului. Cadrele didactice din Cluj ies din nou în stradă. Este anunţat un marș de protest pe partea carosabilă a străzii Eroilor, apoi spre Prefectură, pe Cuza Vodă, cu întoarcere în Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

  • Marșul dascălilor va avea loc, între orele 11:30 – 12:00, pe următorul traseu: plecare Piața Unirii – Bulevardul Eroilor (cu restricţionarea circulaţiei rutiere) – întoarcere Bulevardul Eroilor, pietonal – sosire latura de Sud a Pieței Unirii, pietonal;
  • De asemenea, în intervalul orar 11:30 – 12:00, pentru buna desfășurare a protestului, este necesară restricționarea circulației rutiere pe strada Baba Novac, de la intersecția cu strada I. C. Brătianu până la intersecția cu Bulevardul Eroilor, cu excepția riveranilor.

Un protest al părinților clujeni, care susțin greva profesorilor, va avea loc joi, 8 iunie, între orele 12.00 și 13.00, în Piața Unirii.

”Noi, părinții, precum și toți cei care manifestăm spirit civic, avem responsabilitatea să ne alăturăm profesorilor și elevilor protestatari. Un sprijin social cât mai larg este necesar pentru ca greva să își atingă scopul, iar respectul și susținerea pentru Educație să fie reînnoite. Astfel, profesori și elevi se vor putea întoarce la școală.

Ca părinte, susțin greva profesorilor.

Părinte, elev, clujean, hai și tu joi, 8 iunie, de la 12:00, în Piața Unirii, la protestul de susținere a învățământului românesc!

Prin acest protest, ne arătăm solidaritatea cu profesorii care vor veni din toată țara la București, ca să picheteze sediul Guvernului joi, de la ora 12”, precizează părinții.

Profesorii din România sunt în grevă din 22 mai, iar principala lor revendicare este cea salarială.

Preşedintele recent ales al Sindicatului Pedagogilor din Ungaria, Tamás Totyik, a afirmat că profesorii maghiari sunt și mai prost plătiți decât în România, astfel încât există profesori în judeţul Békés care se deplasează în la Arad pentru a preda.

  • Acesta a salutat mobilizarea impresionantă a profesorilor greviști din România și a precizat că în Ungaria acest lucru nu ar fi posibil deoarece legea grevei este mai restrictivă. În plus, comunitățile nu se solidarizează la fel cu profesorii, din cauza propagandei guvernamentale.

”În România, norma didactică de predare este de 18 ore pe săptămână, iar salariul unui profesor debutant este cu 50 de euro net mai mare. Cu toate acestea acolo 150 de mii de profesori au ieşit în stradă, ceea ce arată că există o problemă foarte gravă. De asemenea, știm că profesorii ungari din judeţul Békés merg în județul Arad pentru a preda, deoarece pentru ei merită să facă acest efort”, a menţionat Tamás Totyik, citat de agenția Rador.

Guvernul ungar vrea să treacă la o majorare de 10% a salariului pentru cei la început de carieră pentru a-i stimula, dar, în opinia lui Totyik, această majorare este foarte mică, mai ales că salariul mediu al profesorilor de la început de drum reprezintă doar 55% din venitul mediu al celor cu studii. Potrivit lui Totyik, forţa de absorpţie a sferei competitive este puternică şi de aceea nimeni nu se va angaja profesor de informatică pentru un salariu brut de 390.000 forinţi, dacă poate câştiga chiar şi peste un milion de forinţi la o firmă IT.

Mulțimea mobilizată în România este de invidiat a mai spus sindicalistul maghiar, dar a precizat că în România nu există nicio lege care să restricționeze dreptul la grevă. Întrebat de jurnaliștii maghiari dacă această lege este, într-adevăr, cauza apatiei care predomină în Ungaria, a răspuns că şi legea grevei este un factor limitativ clar, dar, în același timp, celălalt factor – despre care consideră că guvernul știe foarte bine – contribuie şi mai mult în sensul că, cu cât așezarea este mai mică, cu atât este mai scăzută disponibilitatea de a intra în grevă.

”Şi există două motive: unul este că în aceste aşezări mici chiar și acest salariu mizerabil este un salariu râvnit. Trebuie să fii foarte hotărât ca să te alături grevei, deoarece societatea locală are un dispreț destul de serios cu privire la acest aspect. Celălalt motiv este că în aceste așezări defavorizate atașamentul faţă de locul respectiv este stăpânul. Dacă colegii noștri și-ar vinde proprietățile pentru a se muta la Budapesta sau la reședința de județ, unde piața muncii le oferă oportunități mai bune, prețul locuinţei lor vândute ar fi doar o cincime, o șesime din prețul unei noi locuinţe în capitală sau în oraşele mai mari”, a explicat preşedintele sindicatului.

Tamás Totyik a mai amintit că un alt factor este şi faptul că, în pofida actualei situaţii, unele cadre didactice simpatizează cu partidele de guvernământ şi pentru ei nu contează care sunt condițiile de muncă și de viață, ei acceptă chiar statutul defavorizat de angajat și refuză să participe la mişcări sindicale pentru ca gestul lor să nu fie considerat drept o mișcare antiguvernamentală.