Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, fie se prescriu faptele, fie, dacă sunt condamnați, urinează pe statul român și se cară în străinătate.

Darius Vâlcov, fost ministru și fost primar al Slatinei, a scăpat de unul dintre dosarele de corupție, după ce instanța a decis încetarea procesului în care, în 2020, fusese condamnat, în primă instanță, la șase ani și jumătate de închisoare. Decizia de miercuri este definitivă, fiind pronunțată în urma hotărârii Curții Constituționale privind prescrierea faptelor”, scrie hotnews.ro.

Să fie special de la Curtea Constituțională o prescriere pentru nașul Vâlcov, trăiască o mie de ani! Păi ce, Darius Vâlcov e mai prost? Să nu beneficieze și el de cadoul pe care l-a făcut Curtea Constituțională șmenarilor acestei țări?

La fel s-a prescris și al doilea dosar penal al unei foste angajate CEC Bank, care, în decurs de 10 ani, a sustras peste 1 milion de euro din banii clienților, pe care a susținut că i-a donat la biserici și la persoane sărace. La fel s-a prescris și dosarul Hexi Pharma.

Dosarul lui Gabriel Oprea nu s-a prescris încă, dar fapta se prescrie în toamnă. Ce ziceți, deține Gabriel Oprea suficiente resurse și influență, încât să amâne procesul până în toamnă? Hai să nu mai punem întrebări retorice!

Răspundere penală a primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheș, condamnat pe fond la 5 ani de închisoare, se prescrie în câteva luni. Procesul lui Cătălin Cherecheș se amână într-o veselie. Ia ziceți, poate primarul din Baia Mare, un tip potent financiar și uns cu toate uleiurile esențiale pentru justiție, să mai amâne procesul câteva luni? Vă rog frumos! Băiatul ăsta a fost ales în timp ce se afla la închisoare, caz unic la nivel mondiale, cred. Cât de greau i-ar fi să mai amâne puțin procesul, după ce l-a amânat ani de zile?

Și iată cum am ajuns să trăim în Republica Prescrisă România, țara în care, dacă ești suficient de șmecher, poți profita de slăbiciunea justiției și să scapi de închisoare, prin prescrierea faptelor. Iar dacă ai „ghinionul” să fii condamnat, poți fugi lejer din țară, că statul nu se ocupă cu nimicuri din astea, gen să-și încarcereze penalii.

De ce trăim în Republica Prescrisă România? Citez de pe spotmedia.ro: „Mii de inculpați ar putea scăpa de pedeapsă prin prescrierea faptelor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie importantă privind prescripția, în urma unor hotărâri CCR. Este vorba despre un articol din Codul Penal, care le permitea procurorilor să obțină întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi care a fost declarat neconstituţional. Fiecare infracțiune are un termen în care, dacă nu există o decizie de condamnare, fapta se prescrie și persoana care a comis-o nu mai poate fi trasă la răspundere. Doar că, pe parcursul anchetei, acest termen era prelungit prin efectuarea unor acte de urmărire penală. Practic, acea perioadă nu era luată în considerare și termenul de prescripție continua să curgă după finalizarea procedurii.”

Mai pe înțelesul tuturor: dacă procurorii nu-și termină ancheta la timp și dacă judecătorii nu dau o decizie definitivă în termenul legal, care diferă de la caz la caz, omul scapă basma curată!

Păi să nu deschidă șampaniile toți bandiții României?