Eveniment

Reprezentanții HoReCa sunt împotriva reintroducerii restricțiilor și a controalelor arbitrare. Mesaj către Guvern: „Astfel de abuzuri, la umbra luptei cu pandemia, să înceteze…”

Scris de 104

Reprezentanții industriei ospitalității, proprietarii de restaurante, hotelierii și agențiile de turism au semnat o scrisoare deschisă și transmit un mesaj comun către Guvernul PNL-ist prin care se opun reintroducerii restricțiilor în acest sector de activitate grav încercat de contextul epidemiologic prin restricțiile specifice și avertizează că peste 400.000 de angajați riscă să intre în acest fel în șomaj.  

Semnatarii scrisorii, reuniți în cadrul Alianței Pentru Turism, au trimis, vineri, Guvernului un mesaj comun prin care dezavuează ideea și discuțiile din spațiul public care susțin reintroducerea unor restricții în zona HoReCa, care ar putea conduce chiar la închiderea localurilor. 

CITEȘTE ȘIRestaurantele din Cluj, în colaps, din cauza menținerii restricțiilor: „Nu știu dacă HoReCa va supraviețui…”

„Cine nu respectă legea și bunul simț, ar trebui să fie drastic sancționat, însă nicidecum nu se pot pune toți actorii în aceeași oală”, spun reprezentanții industriei ospitalității, care avertizează că, în cazul în care restricțiile vor fi din nou introduse, industria nu va mai avea posibilitatea revenirii, iar cei peste 400.000 de angajați vor îmbrățișa soarta șomajului. 

Reprezentanții industriei subliniază că majoritatea actorilor din acest domeniu sunt responsabili și respectă legile și reglementările în vigoare, iar acolo unde regulile nu sunt respectate, autoritățile statului ar trebui să acționeze punctual și vigilent și să ia măsuri drastice pentru a descuraja astfel de comportamente. 

Aceștia se pronunță împotriva controalelor arbitrare, efectuate sub pretextul luptei cu pandemia.

În ultima perioadă, după creșterea numărului de cazuri de infecții cu coronavirus, Guvernul PNL a solicitat un control mai drastic al acestui sector de activitate, iar în weekend-uri diverse structuri ale statului au efectuat controale generale în zona teraselor, restaurantelor și hotelurilor, iar sancțiunile aplicate s-au ridicat la zeci de mii de lei. 

De altfel, românii par să uite că cei care nu au respectat criteriile de siguranță sunt chiar reprezentanții Guvernului, care s-au reunit în diverse ocazii, fără a purta măști ori a respecta distanțarea socială. 

„Susținem cu tărie controale, acolo unde sunt indicii sau reclamații care conduc la încălcări de legi, însă nu putem fi de acord cu controale generale efectuate în echipe de control care provin de la 5-6 autorități și care descind în diverse localuri căutând nu numai ireguralități legate de combaterea pandemiei ci dorind cu orice preț amendarea unităților controlate.

Vă rugăm să contribuții decisiv ca astfel de abuzuri, la umbra luptei cu pandemia, să înceteze.

Vom susține realizarea de controale și aplicarea de măsuri ferme pentru cei care nu respectă reglementările privind combaterea răspândirii COVID 19, dar în egală măsură contăm pe bunele intenții și disponibilitatea autorităților pentru a ghida și îndruma operatorii către o cât mai mare eficiență în prevenție”, se arată în scrisoarea deschisă. 

În același timp, specialiștii din industria ospitalității se declară nemulțumiți de stigmatizarea întregii industrii ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de cazuri de infecție cu SARS-COV 2 în România. 

„Nu suntem în cunoștință de VREUN CAZ de infectare în industria noastră și nici nu avem știință despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre”, spun aceștia în scrisoarea adresată Guvernului, adăugând că refuză să fie făcuți țapi ispășitori dacă cifrele legate de pandemie cresc. 

CITEȘTE ȘIGuvernul tratează diferit jucătorii din comerț. Marcel Suciu, proprietarul Marty Restaurants: „De parcă virusul ar putea face diferența dintre un mall și un restaurant”

În încheiere, reprezentanții industriei HoReCa se adresează turiștilor și subliniază că respectarea reglementărilor nu poate cădea doar în sarcina antreprenorilor.

„Clienții sunt, în aceeași măsură, responsabili, iar pedepsele nu pot fi îndreptate doar către operatorii din HORECA, ci trebuie să privească, în aceeași măsură, și pe beneficiarii acestor servicii”, spun aceștia. 

Reprezentanții Alianței pentru Turism subliniază că „o economie funcțională, chiar și sub auspiciile unor reglementări suplimentare, credem că este singura soluție pentru atenuarea unor eventuale efecte grave ale pandemiei în lunile de iarnă”

Industria ospitalității din România este responsabilă pentru 5,6% din Produsul Intern Brut al României și peste 400.000 de locuri de muncă.

 

 

 

 

 

 

 

sursa: horeca.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 13 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 13 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 16 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 16 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 16 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 18 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE