In vizor

Reporterul Ziar de Cluj agresat ieri de Bogdan Tișe a depus plângere penală împotriva fratelui președintelui Consiliului Județean pentru amenințare de furt și distrugere

În cursul zilei de ieri, reporterul Ziar de Cluj a fost sunat de un locatar de pe strada Ploiești, din blocul vecin cu blocul-turn care se construiește pe Ploiești 9-11, locatar care îl chema să meargă repede, „în 5 minute”, la fața locului, să vadă ce se întâmplă pe Ploiești, „la blocul lui Tișe”. Locatarul reclama faptul că un camion descarcă materiale de construcții în curtea blocului său, că această situație deranjantă pentru locatari persistă de un an de zile și că acum s-ar ridica cel de-al cincisprezecelea etaj, fără autorizație:

„Veniți repede să vedeți, un camion descarcă acum în curtea blocului! Ieri a adus două camioane de fier, astăzi a adus iar camioane de cărămidă! Haideți, haideți că vă primesc! Haideți dumneavoastră și filmați! Haideți acum și filmați!”

Prin urmare, reporterul Ziar de Cluj s-a deplasat la fața locului, pentru a filma aspectele semnalate în curtea blocului locatarului care l-a chemat și care i-a dat acordul pentru a se afla în acel loc și pentru a filma.

Reporterul a realizat o filmare de 24 de secunde, strict în curtea blocului vecin cu cel aflat în construcție la adresa Ploiești 11-13.

A filmat din mers, iar apoi reporterul a plecat, ieșind din perimetrul blocului și îndreptându-se spre Piața Mihai Viteazul. A fost ajuns din urmă de către Bogdan Tișe, care l-a oprit și, foarte violent, l-a agresat verbal, sub pretextul că reporterul ar fi filmat blocul său.

Bogdan Tișe a cerut în repetate rânduri să vadă filmarea și, pentru că reporterul a refuzat (a filmat pe domeniul public și nimeni nu are dreptul să inspecteze conținutul telefonului cuiva fără mandat judecătoresc), Bogdan Tișe l-a amenințat pe reporter că dacă acesta nu îi arată filmarea, îi aruncă telefonul. Bogdan Tișe nu avea cum să îi arunce telefonul reporterului fără să i-l sustragă în prealabil, adică să i-l fure, fiind evident că nici un om nu îi dă telefonul de bună voie unui agresor, să i-l arunce, adică să i-l distrugă.

În plus, pe toată durata agresiunii verbale, Bogdan Tișe s-a apropiat progresiv și amenințător de reporterul Ziar de Cluj, care a trebuit să se retragă, să facă permanent pași în spate, pentru a evita să fie agresat și fizic. La un moment dat, pentru că agresiunea nu înceta, pentru a nu ajunge în situația de a fi lovit, reporterul a încercat să oprească un trecător pe stradă, pentru ca acesta să fie martor la o eventuală lovire și pentru ca, măcar în prezența acestui martor, Bogdan Tișe să înceteze agresiunea care era de o violență crescândă.

Această agresiune s-a petrecut la ora 13:20, iar la ora 15:22, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a amenințat întreaga redacție Ziar de Cluj, prin intermediul paginii sale oficiale de Facebook, unde a postat următorul mesaj: 

„Atacarea familiei mele va primi pe masura răspuns : au si ei familie si frați. Unii au copii.
Sa vedem atunci cum se vor simți acesti nenorociți santajisti frustrați.”


Florin Moldovan, reporterul Ziar de Cluj, a depus astăzi o plângere penală la Secția 2 Poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, împotriva numitului Tișe Bogdan, pentru amenințarea de furt și distrugere a telefonului mobil, sesizând, de asemenea, și amenințarea transmisă de Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, la adresa familiei sale.

Mâine, Florin Moldovan va depune plângere penală împotriva numitului Tișe Bogdan și va sesiza amenințarea transmisă de  Tișe Alin și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. 

Nimeni nu este mai presus de lege, iar legea nu permite nimănui să agreseze jurnaliști în timp ce își fac meseria, legea nu permite, nici măcar fraților de președinți de Consilii Județene, să arunce telefoanele jurnaliștilor care filmează pe domeniul public, aruncare care presupune distrugere și furtul în prealabil al telefonului.

Legea nu le permite aleșilor locali și județeni să amenințe familiile jurnaliștilor, nici pe Facebook, nici printr-o altă modalitate de exprimare, și nici să-i calomnieze pe aceștia. Iar orice încălcare a legii trebuie sesizată organelor statului, cele care sunt în măsură să cerceteze, să încadreze juridic, iar, prin instanțele de judecată, să stabilească și sancțiunile legale care se impun. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *