In vizor

Repere din istoria cuibului de sinecuri, RADP, regia condusă de veșnicul director Ion Pantelimon

Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1970, sub denumirea de Administrația Parcurilor si Strazilor, ca entitate a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Din 1990, unitatea a devenit autonomă și își desfășoară activitatea în baza Deciziei nr. 510/1990 a Prefecturii Cluj.

Actualul director general al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, Ion Pantelimon, a fost angajat, ani la rând, la regii de stat, unde a ocupat funcții de conducere. A avut două „mandate” de director RADP, unul de director regional la CNADNR și unul de director la DRDP Cluj.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Regiei, prima dată când Pantelimon a ocupat funcția de director al RADP a fost în 2007. Timp de doi ani a condus instituția. În septembrie 2013 s-a întors la RADP ca șef de secție. A ocupat această funcție până în 22 iulie 2014. Conform CV-ului, sarcina sa de serviciu era „coordonarea activității pentru lucrările de întreținere și reparație a tramei stradale arondate secției”.

Din 23 iulie 2014 a promovat ca director general, funcție pe care o ocupă și în prezent. Pantelimon a concurat cu sine însuși pentru funcția de director și, bineînțeles, a câștigat.

De numele lui Pantelimon se leagă „Centura de diamant”, Ion Pantelimon fiind cel în mandatul căruia (la conducerea DRDP) s-au triplat costurile la centura Vâlcele – Apahida. Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Ion Pantelimon, a fost demis în 2012, după ce Corpul de Control al ministrului Transporturilor a constatat nereguli manageriale în construcţia centurii Vâlcele – Apahida.

După ce a plecat de la conducerea CNADR, în 2012, Ion Pantelimon a lucrat mai puţin de un an la o companie privată. Pantelimon a rezistat doar nouă luni în privat. Din totalul perioadei când a profesat în domeniul privat, firma pentru care lucra a avut contracte tot cu banul statului, mai exact cu Consiliul Județean, pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, un eșec politic marca PDL-PNL. Implicarea lui Pantelimon în proiectul CMID, pentru cei care nu ştiu, a fost aceea că actualul director RADP, potrivit propriilor sale declaraţii din 2014,  a deţinut funcţia de diriginte de şantier.  

„În 2014, directorul RADP Cluj-Napoca, Ion Pantelimon, a încercat o „schemă” prin care lucrările ar fi intrat în atribuţia instituţiei (Regia de Administrare a Domeniului Public Cluj-Napoca) pe care o conduce, iar realizarea lor propriu-zisă s-ar fi făcut prin intermediul subcontractărilor atribuite fără licitaţii. Însă firma Diferit a obţinut în instanţă anularea hotărârii de Consiliu Local. Potrivit unor surse juridice, într-o situaţie similară s-ar fi aflat şi atribuirea lucrărilor de întreţinere a spaţiului verde din Cluj Napoca, tot către RADP Cluj Napoca”, scrie Gazeta de Cluj

Conform Gazeta de Cluj, după ce, în 2014, a fost numit director general al RADP, pe lângă experiența sa profesională, Pantelimon a venit la regie si cu „abonații” la lucrări pe bani publici. În 2015, RADP a atribuit un contract prin metoda invitație la participare, în valoare de peste 2,3 milioane de lei, firmei clujene Bimet, patronată de Gheorghe Buzdugan. În același an, presa locală se întreba: „unde a dispărut domnul Pantelimon, șeful RADP Cluj?”, acesta fiind de negăsit fizic sau la telefon. Domnul Pantelimon a rămas invizibil și de negăsit până în prezent.

O altă ispravă a Regiei, renovarea „Ștrandului «Grigorescu» RADP Cluj-Napoca” a fost mult timp tergiversată, finalizarea lucrărilor fiind amanată de câteva ori.

În 2017, Gazeta de Cluj consemna faptul că „Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, condusă de Ion Pantelimon, a atribuit un contract de aproape 1,7 milioane de lei, fără TVA, firmei Metabet CF SA, patronată de un om de afaceri condamnat penal, Constantin Pănescu. Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, instituţie condusă de Ion Pantelimon, a acordat un contract estimat la 3.323.800 de lei, fără TVA, firmei Metabet CF S.A. din Piteşti, care a sublicitat oferta la aproape jumătate de preţ.”

Regia de Administrare a Domeniului Public Cluj-Napoca a cheltuit anul trecut aproape 16 milioane de euro. În condiţiile în care starea drumurilor din municipiu se află la stadiul de comună, cel puţin în zonele mărginaşe ale oraşului, suma pe care a plătit-o în 2016  Primăria Regiei este una mult prea mare faţă de aşteptările şi pretenţiile clujenilor. În acest an, Ion Pantelimon, șeful acestei Regii, a cerut triplarea numărului de angajaţi şi, pentru cheltuială, un buget de 25 de milioane de euro.

Șefii Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca au salarii de zeci de mii de lei pe an,  case și apartamente. Cel mai bogat dintre ei este Ioan Morocăzan, directorul tehnic. Declarațiile de avere ale directorilor RADP Cluj-Napoca nu sunt publicate pe site-ul Regiei, așa cum procedează majoritatea instituțiilor de stat, așa că cine vrea să afle cât câștigă aceștia nu are decât să bată drumul până la sediul de pe Calea Someșeni sau să caute bine pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. Pantelimon câștigă 108.172 lei/an, la care se adaugă și pensia la limită de vârstă, în valoare de 18.194 lei/an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *