In vizor

Repararea drumurilor din județ se face la tarife de acum 10 ani. Se vorbește de o jumătate de an despre actualizarea prețurilor. Până la noi ordine, Drumuri și Poduri e tot pe minus

Despre actualizarea tarifelor la care lucrează societatea Drumuri și Poduri se vorbește încă din iarnă, când s-a discutat în Consiliul Județean despre situația financiară dezastruoasă a societății. Folosirea tarifelor de acum zece ani este unul dintre motivele pentru care societatea merge pe pierdere. Cu toate acestea, abia din iarnă sunt șanse ca aceste tarife să fie actualizate. Conducerea Consiliului Județean susține că este doar o chestiune de procedură această actualizare. 
“Știu că este presiune din partea tuturor firmelor. Colegii mei spun că se poate face și retroactiv, așa că nu este o problemă. O dăm de la 1 ianuarie, nu doar de acum”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, la ultima ședință ședință de Consiliu Județean.
Automat, tarifele vor fi actualizate și pentru restul firmelor aflate în contract cu Consiliul Județean. 
“Părerea mea este să închidem contractele cu cei pe care îi avem și să mergem pe actualizare de prețuri cum am stabilit și noile contracte pe care le vom face, le vom face la prețurile actuale. Tocmai îmi spunea domnul director că e pe fază finală, pe următorii 4 ani vom avea noi contracte și acolo vor fi prețurile reale, și la forța de muncă, la toate. Dar faptul că sunt resurse financiare importante, inclusiv cele obținute deja pe cele 2 drumuri, ar trebui apreciat pentru că este pentru prima dată când un consiliu județean alocă atâți bani și cred că suntem ca finanțare de drumuri printre primii din țară, cred, dacă punem și banii europeni. Deci avem șansa să îmbunătățim infrastructura rutieră în următorii ani. Facem și spitale și ce mai e nevoie, doar să nu ne mai saboteze guvernul”, a mai spus Tișe. 
Vasile Sălătioan, consilier PSD a precizat că de cel puțin 45 de zile a cerut lămuriri referitoare la actualizarea tarifelor. 
“V-am cerut lămuriri pentru ceea ce înseamnă actualizarea prețurilor. De 45 de zile vi le-am cerut și nu am primit nici în scris măcar”, a menționat Sălătioan. 
Potrivit reprezentanților forului județean, actualizarea tarifelor se va face în funcție de salariul minim și de alți indicatori. 
“Legat de actualizarea prețurilor, avem un punct de vedere de la Direcția de Investiții și de la Direcția Juridică referitoare la actualizare. Aceasta se poate face, acum discutăm cu constructorul, un calcul exact al actualizării și acum analizăm modul de calcul pentru că, dacă ar fi venit la salariul minim, în 2011 sau în 2014, dacă ar fi venit cu tariful minim orar, atunci ar fi fost foarte ușor pentru că îl actualizam la tariful minim de acum. A fost o diferență atunci și acum trebuie să vedem cum se interpretează. Cert este că în nota Curții de Conturi,  constructorii trebuie să ne prezinte salariul actual în plată. Nu se acceptă niciun indice, nicio actualizare pe baza indicelui la cât a fost minim atunci și cu cât au venit ei și să păstrăm același indice. Curtea de Conturi interpretează ca salariul în plată la ora actuală să îl plătim noi, mai exact constructorii, pe baza ajustării, să nu aibă niciun fel de profit. Ei trebuie să ne prezinte exact un salariu mediu pe toate categoriile de lucrări, pe asfaltatori, pe muncitori, pe pavatori, să facă un salariu mediu și tariful acela trebuie să îl plătim noi. Tot ceea ce plătim noi să meargă direct la angajat”, a explicat Liviu Hîncu, director în cadrul Consiliului Județean Cluj. 
În februarie, Drumuri și Poduri SA ajunsese la pierderi de 17 milioane lei din cauză că tarifele nu au mai fost actualizate de 10 ani. Astfel, apare o situație absurdă – cu cât au mai multe lucrări, cu atât sunt mai mari pierderile. Până la actualizarea tarifelor, societatea merge în continuare pe minus. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *