Politica

Reorganizarea DGASPC Cluj stârnește nemulțumiri în ședința de Consiliu Județean: Sălătioan – Există suspiciuni de epurare. Tișe – Sunteți interesat doar de posturile de șefi

Scris de 960

Proiectul de hotărâre privind reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj a provocat discuții în contradictoriu în ședința de joi a Consiliului Județean Cluj. Comasarea unor departamente și planul de restructurare, precum și schimbarea organigramei au fost principalele aspecte ce au stârnit controverse. 

În iulie 2021, președintele Consiliului Județean Alin Tișe anunța reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj. 

DGASPC Cluj, entitate aflată în subordinea CJ Cluj, numără o serie de departamente: Protecția Copilului, Asistență Socială pentru Persoanele Adulte, servicii care răspund atât nevoilor copiilor, cât și persoanelor adulte, servicii economice și administrative.

„În calitate de președinte al Consiliului Județean voi propune următoarele:

reducerea posturilor de conducere cu 70%,

reducerea cu 60% a numărului de directori,

reducerea cu 80% a numărului de șefi de servicii, reducerea cu 64% a numărului de structuri existente.

Totodată voi propune măsura creșterii posturilor de execuție, realmente necesare funcționării acestei instituții cu un procent de aproape 14%.

Consider că după obținerea avizelor necesare, acest proiect de hotărâre de Consiliu Județean va putea fi supus și aprobat în plenul Consiliului Județean din luna august”, declara Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, la finalul lunii iulie 2021. 

CITEȘTE ȘI: Tișe taie în carne vie la Protecția Copilului Cluj: reduce cu 70% posturile de directori și cu 80% numărul de șefi de servicii

Proiectul privind reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, aprobarea Organigramei, Statului de Funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare a aparatului propriu și a serviciilor sociale furnizate de către aceasta s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi și a provocat controverse și discuții în contradictoriu. 

Consilierii PSD și USR au solicitat informații suplimentare privind reogranizarea, susținând că o decizie cu un asemenea impact atât în privința angajaților, cât și a beneficiarilor DGASPC necesită o analiză mai amplă. 

„În prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj are un număr de 1329 posturi, din care 166 în aparatul propriu (152 funcţii publice din care 19 de conducere şi 133 de execuţie, 14 funcţii contractuale din care 1 de conducere și 13 de  execuţie) 1017 funcții contractuale în centrele aflate în subordine (30 șef centru, 3 coordonator personal de specialitate și 984 personal de execuție) și 146 asistenți maternali profesioniști. (…).

Structura organizatorică a DGASPC Cluj propusă cuprinde 1317 posturi, din care 167 în aparatul propriu (136 funcții publice, 9 de conducere și 127 de execuție și 31 funcții contractuale de execuție), 1004 funcții contractuale în centrele aflate în subordine (1 șef serviciu, 11 șef centru, 1 coordonator personal de specialitate și 991 personal de execuție) și 146 asistenți maternali profesioniști”, se arată în proiectul de hotărâre supus votului consilierilor județeni. 

PSD Cluj, prin intermediul lui Alexandru Cordoș, a cerut amânarea pentru o perioadă nederminată a proiectului pentru clarificarea tuturor aspectelor implicate. Demersul a fost susținut și de USR.

Aceștia au arătat că nu se opun proiectului, dar au solicitat o analiză mai amânunțită pentru a înțelege implicațiile aferente schemei de modificare a organigramei, semnalând că o asemenea hotărâre în plină pandemie ar putea avea un impact negativ asupra angajaților, prin restructurare ori disponibilizare, dar și în privința beneficiarilor.  

Modificările propuse vizează:

 desființarea/înființarea de noi structuri prin separarea unor activități; 
 redimensionarea unor structuri existente;
 reorganizarea a 27 din cele 30 de centre existente în 9 complexe de servicii sociale;
 transformări de posturi ca urmare a promovării angajaților.

Reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj va duce la o creșterea eficienței și eficacității angajării resurselor financiare, materiale și umane și la o mai bună organizare și funcționare a activității la nivelul direcției în vederea creşterii calităţii serviciilor sociale oferite, se arată în proiectul de hotărâre.

 „Vă asigur că nu este nici o pierdere a locurilor de muncă. Este o reașezare a funcțiilor. Ceea ce am urmărit am scris în referat, dar nu este nicicum vorba de a da oamenii afară”, a dat asigurări președintele CJ Cluj, Alin Tișe. 

Consilierii județeni USR și PSD au solicitat amânarea proiectului pentru clarificări suplimentare, în condițiile în care modificarea organigramei DGASPC Cluj în plină pandemie ar fi improprie.

Eliminarea concursului pe funcții și introducerea examenelor pentru o viitoare restructurare au provocat, de asemenea, discuții în contradictoriu: 

„Legea ne obligă să facem examen, nu concurs”, a declarat Alin Tișe. 

Horia Chirteș – „Nu suntem împotriva acestui proiect. Dar vrem să sprijinim acest proiect în cunoștință de cauză”, a susținut și consilierul județean Chirteș. 

„Aceeași grijă pe care o manifestați, o manifest și eu. Noi cei care conducem aici nu vreau să credeți că suntem niște iresponsabili”, a punctat Tișe. 

„Vă asigur că nu e cazul să vă faceți griji cum că noi am fi niște iresponsabili. Mi-am dat seama, după atâția ani, ce funcționează și ce nu funcționează acolo. Nu vrem să creem probleme oamenilor de acolo. Vă asigur că vom avea grijă de toți anagajații, dar și de toți beneficiarii. Toate le avem în vedere”, a declarat Tișe. 

Sălătioan VasileCe diferență este între un concurs intern și un examen?

Tișe Să citiți legislația, vă rog. 

Sălătiaon Vă cer raport de auditor extern de la DGASPC

TișeAveți referatul care preia raportul

SalatioanNu, vreau raportul original

TișeO să vedeți că cei de acolo ne propun să dăm afară jumătate din personal, nu vă avântați. 

Salatioan: Dar nu e cazul să nu știm ce votăm

TișeCeea ce facem noi aici e mai puțin drastic decât ceea ce propun ei în raport

Salatioan: Există suspiciuni de o epurare politica 

Tise: Sunteți interesați doar de posturile de șefi. Pentru că nu ați invocat situația bucătarului ori a oamenilor care muncesc acolo, ci doar pe cea a șefilor și a funcțiilor de conducere. 

Consilierul Laura Chiorean a cerut amânarea proiectului, punerea la dispoziție a raportului de audit extern și a semnalat riscurile reorganizării în condiții de pandemie pe repede-nainte. 

„Se impune reogranizarea DGASPC, dar nu de pe azi pe mâine”, a punctat Chiorean.

Propunere de amânare: 12 voturi „pentru” amânare. 

Proiectul de hotărâre în forma propusă  – 21 voturi „pentru”. Proiectul a fost aprobat. 

„Nu pot să nu constat că s-a format o coaliție USR+PSD, la fel ca la București”, a declarat Tișe, în încheiere.  

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 35 mins Cooltura
  O nouă reușită a Teatrului Național Cluj! „O noapte furtunoasă”, aplaudată din picioare de sala arhiplină
 • Acum 2 hours In vizor
  Tișe, pus la punct fără echivoc de Boc în problema unificării U Cluj cu CFR
 • Acum 4 hours Analiza
  Mituri spulberate – unul dintre cele mai periculoase județe! Clujul ocupă locul 4 pe țară ca număr al accidentelor de mașină
 • Acum 23 hours Eveniment
  Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină și inundații în județul Cluj
 • Acum 1 day Vocea ta
  Unul dintre cei mai respectați fani U-iști, reacție după eșecurile pe linie: „Nu ți-e rușine obrazului, Ovidiu Vasu?”
 • Acum 1 day In vizor
  La Cluj, ritmul de creștere a prețurilor imobiliare a încetinit. Sibiul este noua vedetă a scumpirilor
 • Acum 1 day Eveniment
  Accident rutier în Apahida între un autoturism și un autotren
 • Acum 1 day Justitie
  În ciuda declarațiilor de la dosarul de violență publică al lui Bone Ferenc, judecătorul care l-a condamnat cu suspendare a considerat că a fost un caz singular. ”Cazul singular” a dus la o crimă oribilă
 • Acum 1 day Din oras
  Cluj Napoca: Un incendiu puternic a cuprins barăcile din Pata Rât, zona mărginașă a orașului de la groapa de gunoi, unde locuiesc sute de persoane
 • Acum 1 day Politica
  Dacian Cioloș s-ar fi decis: Pleacă din USR și face alt partid. Va fi urmat de mai mulți europarlamentari și parlamentari
 • Acum 2 days Din oras
  Începe vara festivalieră! ”Cluj Pride”, festivalul minorităților sexuale, se va desfășura anul acesta între 6 și 12 iunie
 • Acum 2 days Rautacisme
  Mare minune la Cluj! Au reînceput pe bune lucrările la podul Porțelanului
 • Acum 2 days Rautacisme
  În Clujul Verde, de „Vinerea Verde”, care împlinește imediat un an, până și primarul Boc era să plătească bilet aiurea-n tramvai!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE