Din oras

Renumit doctor clujean, dupa ce a dat de pamant cu ministrul Achimas, satul sa lupte cu sistemul, si-a prezentat azi demisia. Odata cu el, Clujul pierde cel mai performant aparat cu laser, evaluat la 140.000 de euro

Doctorul Dan Mihai Nicolau, singurul medic din Romania specializat in operatii de metastaze pulmonare cu procedura laser si-a prezentat azi demisia din toate functiile pe care le detinea. Satul sa se lupte cu sistemul medical putred din Romania, Dan Nicolau, dupa ce a slujit timp 40 de ani medicina clujeana si a alinat suferinta a mii de bolnavi, va lua calea Vestului. Cel mai performant aparat utilizat in interventiile chirurgicale va pleca, odata cu el, de la Clinica de Pneumofiziologie Leon Daniello din Cluj la Bucuresti. Clujul va ramane vaduvit, astfel, pe de o parte de experienta doctorului Nicolau, iar pe de alta parte de un aparat medical in valoare de 140.000 de euro. 

Dan Nicolau are o experienta de peste 40 de ani in chirurgia toracica. Astazi, scarbit de ceea ce inseamna sistemul medical romanesc si de impasibilitatea ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas, si-a prezentat demisia. Renumitul doctor clujean a explicat pentru cititorii Ziar de Cluj de ce a recurs la aceasta masura extrema de protest.

“L-am cautat pe domnul ministru pentru ca, din aceasta problema personala a mea, am stat si am analizat ce se intampla cu aceasta hemoragie din sistemul medical. In situatia mea mai sunt cel putin 300-400 de medici la nivel national, care au ajuns la o varsta si care nu mai pot continua sa profeseze. Tinand cont de faptul ca sistemul e gol de medici specialisti, m-am gandit si am studiat legea si am gasit un articol discriminativ si neconstitutional. Profesori universitari, cercetatori, oameni cu doctorat, majoritatea sunt angajati la Ministerul Invatamantului. La 65 de ani Ministerul ii pune afara, dar au facut o lege prin care acesti oameni pot sa continue, surprinzator, la Ministerul Sanatatii pana la 70 de ani, ca medici primari, nu ca profesori. Si atunci, omul din sistem, medicul primar de ce nu poate continua si el pana la 70 de ani? Cel care slujeste sistemul 40 de ani cu carte de munca la Ministerul Sanatatii nu beneficiaza de aceleasi drepturi pe care le primeste unul scos cu piciorul in fund de la alt Minister, ca de fapt asta e adevarul”, a afirmat Dan Nicolau.

Problema doctorului Nicolau a fost adusa la cunostinta parlamentarilor clujeni inca din luna iunie a anului trecut, insa nici pana in prezent nu s-a gasit o solutie.

“Am facut acest demers la doamna Aurelia Cristea in luna iunie, care e parlamentarul nostru. Am fost in audienta la dansa, nu pe scurtaturi, cu telefoane. La o audienta, inregistrat, cu problema explicata, astfel incat sa o puna in Comisia de Sanatate. Ne-am ales in schimb cu legea fumatului. E bine sa prevenim, insa sunt alte prioritati. Nu trebuiau sa faca decat sa reformuleze un articol din lege”, a declarat Dan Nicolau. 

Dan Nicolau a cerut o intrevedere cu Patriciu Achimas, ministrul Sanatatii, insa acesta a ignorat solicitarea sa.

“L-am sunat pe ministrul Achimas, nu pe celular, ci prin centrala de aici, de la clinica, prin centrala de la Ministerul Sanatatii, prin secretara lui. Aveam un drum la Bucuresti si le-am spus ca stau doua zile la Bucuresti si daca ne putem intalni, sa discutam o problema serioasa. Mi-a raspuns secretara ca nu e disponibil si ca urmeaza sa fiu sunat. Nu au sunat si am sunat a doua zi. Din inaltime e greu sa te tii de cuvant. Se pare ca a fost o  alta secretara care l-a intrebat si mi-a transmis ca ma vor suna dupa-masa. M-au sunat dupa-masa si mi-au comunicat ca domnul ministru nu se poate intalni cu mine. Dar nu a propus o alta data, peste o luna, doua sau trei. O sa il intreb si o sa va resunam, mi-a spus secretara”, a afirmat Dan Nicolau.

Dupa 40 de ani in sistem, competentele porfesionale ale chirurgului Dan Nicolau nu pot fi contestate. Acesta este membru in Comisia Consultativa a Ministerului Sanatatii, sef de clinica la Spitalul de Pneumofiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca si presedinte al Comisiei teritoriale pentru avizarea tratamentelor in strainatate. Pentru ca ministru Achimas nu a dat niciun semn ca ar dori sa poarte o discutie despre problemele sesizate, ignorand in totalitate insistentele doctorului Dan Niolau, acesta i-a cerut ministrului clujean sa isi prezinte demisia.

“Sunt membru in comisia consultativa a MS, am atributiuni in ministerul pe care il conduce din care mi-am dat demisia, sunt un sef de de sectie dintr-un spital dintr-o urgenta regionala, presedinte al comisiei teritoriale pentru avizarea tratamentelor in strainatate, am o problema pentru ministru, nu l-am sunat sa bem o cafea… tu, ca ministru, nu stai de vorba… Aveam o chestie oficiala si am simtit ca e o problema, i-am scris mesajul prin care ii ceream sa isi prezinte demisia si nu a avut nicio reactie”, spune chirurgul. 

Procedura de indepartare a metastazelor pulmonare cu ajutorul tehnologiei laser, pe care doctorul Nicolau o aplica pacientior, de peste 27 de ani, este una care prelungeste, in medie, durata de viata a pecientului cu pana la un an. Totodata, spre deosebire de operatiile clasice, prin procedura laser pacientului ii este salvat o buna parte din plamanul afectat. De-a lungul carierei sale Dan Nicolau a realizat peste 6.000 de operatii.

„Le-am numarat pana la un moment dat si aveam 5000-6000 de operatii. Am incetat sa le mi contorizez de prin anul 2000. Media era undeva intre 150 -200 pe an. Pacientul care a fost operat de cancer intr-un alt organ, un cancer la ovare, colon, la un anumit interval de timp apar niste formatiuni tumorale in plamani, in creier si astea sunt metastazele. Acest aparat iti ofera posibilitatea sa extirpi metastazele multiple, de la cele mai mici, la cele mai mari, fiindca nu distruge plamanul. Se poate opera si clasic, dar acolo trebuie sa tai si pierzi plaman sanatos de patru ori mai mult decat este cel tumoral. Statistica pe 3.000 de cazuri arata ca s-a prelungit rata de viata, s-a prelungit in medie cu 12 luni, care inseamna foarte mult la medie si pe un asemenea lot. Vorbim de oameni la care fiecare zi conteaza. Inainte venea omul cu metastaze pulmonare si spuneai ca nu pot, nu am ce face. Uite ca se poate face”, a punctat Nicolau.

In ceea ce priveste modul in care aparatul cu laser folosit in indepartarea metastazelor pulmonare va putea fi utilizat si de catre alti medici clujeni Dan Nicolau a afirmat ca pentru a putea fi performant e nevoie de cel putin un an de practia.

“Un  program de antrenament de un an de zile, cred ca atat i-ar trebui unui specialist sa inteleaga cum functioneaza acest aparat, unui chirurg care are abilitati si stie. Aici la clinica avem trei medici primari care, daca s-ar interesa, unul mai atent intr-un an ar reusi. Nu au avut aplecare in directia asta de aceea nu pot sa ii critic. Eu am avut apetitul deschis in ’88, cand am vazut prima data laserul. Eu nu pot sa fortez un medic primar, chiar daca sunt sef de sectie”.

Dan Nicolau a afirmat pentru Ziar de Cluj ca, desi in luna martie ar urma sa fie tras pe dreapta, ca urmare a implinirii varstei de pensionare, ar dori sa continue sa practice meseria de medic, chiar si fara sa fie remunerat. Oddata cu plecarea lui Dan Nicolau, cel mai performant laser va fi mutat la Bucuresti.

“Eu as continua la Cluj. Sunt lucruri care se rezolva atat de simplu si nu eu trebuie sa  lupt pentru ele. Eu cred ca sunt magnetul pentru spital. Vine umea la Cluj pentru ca acolo e laserul cu Nicolau. Noi avem doua lasere aici, unul cumparat prin CJ si unul mai performant, adus de fundatia bolnavilor de cancer, care are sediul la Institutul Oncologic din Bucuresti. Mi-au comunicat ca pe data de 2 martie vin sa ridicce aparatul sa il relocheze la Bucuresti, unde este sectie de chirurgie toracica. Si probabil cineva va incepe sa se perfectioneze in aceasta tehnica si sa faca acest gen de interventie chirurgicala. Ma bucura ca am inceput o tehnlogie si am deschis apetitul altor centre. Eu am adus-o in Romania, altii o preiau si e normal sa se dezvolte. De la inceput, in comisia de specialitate, am solicitat daca se poate ca sa fie un progam de laser, unde toate chirurgiile toracice sa aiba acest gen de aparat, nu e normal sa ai unicitate. Sunt doar doua la nivel national, cele de aici, de la noi din sectie. Si unul care a venit prin fudatie, pe care l-am avut in custodie, si care este mult mai performant decat cel achizitionat prin CJ urmeaza sa fie transferat la Bucuresti. Avand in vedere ca din 4 martie sunt pensionar, pe 2 martie ei vin sa ia aparatul. Asociatia s-a gandit la bolnavi, daca nu au reusit sa vorbeasca cu ministrul, ca au fost si ei si nu au reusit sa vorbeasca. Mi se pare normal, cand ai un aparat de 140.000 de euro sa iei si sa il relochezi unde se va lucra cu el. Acolo este interes, probabil au fost si presiuni, hai sa il luam, daca lumea merge la Cluj, hai sa luam o felie. Noi, Clujul, nu am stiut sa ne pazim felia, degeaba m-am luptat eu. Ma pensionez, e normal sa imi fac pensionarea, dar de stat as mai sta un an, doi, pana gasim pe cineva care sa poata sa lucreze cu acest aparat. Directorul spitalului in schimb mi-a spus ca nu ma mai tine. Mi-a propus sa vin eventual sa fac de garda, ca sa imi completez pensia. Pe mine nu ma intereseaza pensia, iar daca sunt bun sa fac de garda, de ce nu sunt bun sa continui ca pana acum. Puteau sa gaseasca formula prin care puteam sa internez si sa operez in continuare acesti oameni care ma suna si imi trimit solicitari si vin disperati. Nu imi trebuie salariu. Le-am cerut doar libertatea sa pot sa internez si sa ii operez, iar efectul se vede. Ai avut in mana aurul si ti-a plecat”, a marturisit Dan Nicolau. 

Dupa ce statul roman il va pensiona in luna martie pe singurul chirurg roman care realizeaza operatii pentru indepartarea metastazelor pulmonare cu ajutorul tehologiei laser, acesta s-a hotarat sa dea o mana de ajutor medicinii din tara vecina, Ungaria. Astfel, la doar o luna dupa ce va iesi din sistem, Dan Nicolau va opera in Ungaria, la Debrecen. 

“Din aprilie, o zi pe saptamana voi opera la o clinica din Debrecen. De aceea se afla in aceste zile o delegatie din Debrecen la noi in clinica. Au venit sa vada cum operez si ce imi trebuie. Managerul lor trebuie sa apara in curand. Sunt oamenii care si construiesc pe treaba asta un Centru medical in Floresti, in sistem privat. Ei investesc 8 milioane de euro intr-un spital care in mod normal trebuia sa fie aici, la Cluj, dar domnul Boc nu le-a dat aprobare decat pentru policilinica si pentru partea de spital nu”, a declarat doctorul.

In cazul in care indepartarea metastazelor prin procedura laser nu s-ar mai realiza in tara noastra, pacientii pot solicita Ministerului Sanatatii tratament in strainatate. Pierderea anuala ar fi de 1,4 milioane de euro pentru statul roman.

“Eu aduc 300 de oameni la 3.200, astia sunt banii pe care ii aduc eu la spital. Romania nu cheltuieste pe astia pe care ii operez eu, in strainatate e 15.000 de euro. Am facut un calcul, la 100 de operatii pe an, acolo platesti 15.000, la noi 750 de euro pe operatie. Diferenta e de 14.000 de euro pentru fiecare interventie, pe an inseamna 1,4 milioane. Se economisesc acesti bani daca ii opereaza pe acesti pacienti dr Nicolau. Au dreptul lor sa ceara iar comisia, din care mi-am dat cu onoare demisia azi, e obligata sa faca un referat pe care Ministerul il plateste pentru ca e dreptul pacientului. Cei din Bucuresti, unde va fi dus aparatul, eu va dau in scris acuma ca acel aparat, nu va functiona acolo, fiindca isi imagineaza ca e ceva pe care apesi pe un buton si scoate multe lucruri care tin de aceasta tehnologie. Ar fi un interes ca acest gen de interventii sa se desfasoare in strainatate, iar statul sa piarda aproape un milion si  jumatate. Eu nu suspectez prostul de desteptaciune, ce se intampla e o prostie, e o mediocritate. Achimas a uitat de unde a plecat. M-am ferit de interpretare particulara. Ce poate sa imi faca acum, sa imi ia pensia?”, a incheiat Dan Nicolau

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *