Sanatate

Remedii pentru gatul stramb

“Am gatul intepenit si ma doare cumplit…” Multi dintre noi se plang de aceasta problema pe care medicii o numesc torticolis. Dar putini stiu care sunt cauzele si cum se trateaza aceasta durere.

Din punct de vedere medical, torticolisul este o contractura a muschilor gatului. Este afectat in principal muschiul sternocleidomastoidian, cel mai voluminos tesut muscular al gatului.

Suntem afectati de torticolis cand miscarile capului sunt foarte limitate, iar durerea din zona gatului se poate propaga la nivelul umerilor, coborand uneori spre brate si maini. Această rigiditate cervicala se poate mentine o perioadă indelungata, gatul ramanand blocat in fată – flexie, in spate – extensie sau lateral – cel mai frecvent.

In general, aceasta suferinta apare la oricine din cauza unui efort intens, pozitie vicioasă in timpul somnului, expunerii prelungite la frig sau aer condiţionat sau ca urmare a aunei otite, infectii dentare sau faringo-amigdalite. Toate aceste cauze sunt valabile in cazul torticolisului acut, care apare accidental, in timp ce torticolisul cronic apare dupa varsta de 40 de ani si se caracterizeaza prin dureri periodice.

In aceasta situatie, cauzele sunt reprezentate de artroza cervicala, scolioza, hernie de disc cervicala, poliartrita reumatoida, etc. Torticolisul cronic este mai rar decat cel acut.

Torticolisul se tratează in functie de intensitatea durerilor si de tipul afectiunii. In cazul unei usoare dureri si mai ales daca asta se intampla pentru prima data, nu este necesar sa se apeleze imediat la artileria grea. Ar putea fi suficiente odihna, cataplasmele calde sau aplicarea unei buiote incalzite. De asemenea este indicat sa dormiti pe spate cu capul pe o perna speciala care sustine zona gatului. In lipsa acesteia puteti dormi pe o parte cu umarul sub perna, astfel incat gatul sa fie pe aceeasi linie cu capul si restul coloanei vertebrale. In cazul unui torticolis insotit de dureri intense puteti recurge, cu avizul medicului, la inflamatoare nesteroidiene sau decontracturante musculare care vor avea ca efect relaxarea muschilor gatului. In cazul suferintei cronice, tratamentul medicamentos trebuie asociat cu fizioterapie si kinetoterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version