In vizor

Reguli noi pentru anul școlar: elevii nu vor mai trebui să care ghiozdane foarte grele

Ministerul Sănătății a publicat un ordin care cuprinde noi reguli de sănătate valabile pentru unitățile de învățământ. Astfel, se menționeză faptul că elevii din învățământul primar și cei din clasele terminale vor avea ore doar dimineața.

Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața.

Alte reguli se referă la greutatea ghiozdanului, o problemă intens dezbătută de părinți. Elevii ajungeau să care ghiozdane foarte grele care în timp le pot provoca probleme medicale. 

Astfel, potrivit noului ordin volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor. Elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită. Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului.

Pentru formele de învățământ școlar și universitar, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite, cu excepția celor cu pregătire specială în anumite domenii de activitate:

  • a) pentru învățământul primar:– clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;– de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
  • b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
  • c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.

Activitatea de scriere nu se desfășoară la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră.

Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază.

Orele de desen, mai ales de desen tehnic, se vor efectua în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.

De asemenea, profesorii nu vor mai putea să programeze teze pentru zilele de luni sau vineri. 

Se evită situarea a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu. Se evită planificarea unui număr mai mare de două teze pe săptămână, iar pentru clasele la care sunt prevăzute numai două teze se planifică o teză pe săptămână. Tezele și lucrările de control planificate nu se stabilesc în prima și în ultima zi din săptămâna școlară și nici în două zile școlare consecutive.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *