Eveniment

Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze

Scris de 209

Marți, 28 martie 2023, la sediul Ambasadei Republicii Franceze din București, ambasadoarea Republicii Franceze în România, E.S. Laurence Auer, îi va oferi lui Tompa Gábor , directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj și președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

 • “Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres îi va fi acordată cunoscutului regizor pentru “aportul adus culturii franceze de-a lungul carierei”, se menționează în scrisoarea oficială transmisă de Ministrul Culturii din Franța, doamna Rima Abdul-Malak.

“Prin activitatea susținută în favoarea accesului la cultură ați promovat, în calitate de regizor, un limbaj teatral atent la tendințele actuale franceze, europene și internaționale. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a dobândit, sub conducerea dumneavoastră, o bună reputație, iar prin Festivalul de Teatru Interferențe, pe care l-ați inițiat, ați dovedit angajamenul în beneficiul cooperării teatrale franco-române și europene” – se precizează în scrisoare.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților care se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor se acordă personalităţilor culturale franceze, dar este atribuit şi cetăţenilor de alte naţionalităţi pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.

Printre oamenii de cultură din România care au primit acest Ordin se află: “Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Ion Marin”, se arată în comunicat.

 • Tompa Gábor a studiat Regia la Academia de Teatru și Film din București, fiind studentul lui Mihai Dimiu, Liviu Ciulei și al Cătălinei Buzoianu, personalităţi remarcante ale reputatei şcoli româneşti de regie. A debutat ca regizor în anul 1981, iar în 1990, a fost numit director general şi prim-regizor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.
 • A fost fondatorul Facultăţii de Regie de la Cluj, unde a predat începând cu anul 1991. A predat, de asemenea, la Limoges la Académie Théâtrale de L’Union, la Freiburg Schauspielschule, la Universitatea Brunel din Londra și la Institutul de Teatru din Barcelona. A montat peste 80 de spectacole în România și peste 80 de spectacole în străinătate – Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Canada, Serbia, Cehia, Slovenia, Statele Unite și Coreea de Sud, Portugalia și Luxemburg. A fost distins cu numeroase premii, printre care de șase ori Cel mai bun regizor al anului (România), premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol: În staţie (1989) și Trei surori (2009). În 2002 a fost distins cu Premiul de excelență acordat de UNITER. Filmul său, Apărarea chinezească a câștigat premiul Best First Feature Award la Festivalul Internațional de Film din Salerno, Italia (1999) și a fost selecționat în programul oficial al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
 • Tompa Gábor a scris numeroase volume de poezie şi estetică teatrală, cum ar fi: A hűtlen színház. Esszé a rendezésről [Teatrul infidel – eseuri], Ed. Kriterion, Bucureşti, 1987; Óra, árnyékok [Ceas, umbre] – poezii, Ed. Kriterion, Bucureşti, 1989; A késdöfés gyöngédsége [Tandrețea loviturii de cuțit] – eseuri, Ed. Komp- Press, Cluj, 1995; Aki nem én [Cel ce nu sunt eu) – poezii, Ed. Mentor, Târgu- Mureş, 1995; Készenlét [Stare de veghe] – poezii, Ed. Héttorony, Budapesta, 1990; Lidércbánya – poeme, Ed. Pallas Akadémia, Miercurea-Ciuc, 2004; Címke-függöny. Tompa Gábor színházi magánszótára [Mic dicţionar de expresii teatrale proprii], Ed. Bookart, Miercurea-Ciuc, 2010; Van még könyvtár Amerikában? [Mai există vreo bibliotecă-n America?] – poezii, editura Kalligram, Budapesta, 2020.
 • A fost membru individual al Uniunii Teatrelor din Europa din 2006 până în 2008, anul aderării Teatrului Maghiar de Stat Cluj la UTE. Între anii 2007 și 2019 a fost director de program al Facultății de Regie la Universitatea California din San Diego. Din mai 2018 este președintele Uniunii Teatrelor din Europa.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 14 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 16 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 16 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 17 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 17 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 17 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 18 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 19 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 19 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 21 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 21 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE