Diete

Regimul Montignac este confortabil

Michel Montignac, care se defineste el insusi ca un “fost gras”, a conceput un program se slabire pentru a slabi si a ramane suplu, ducand in acelasi timp o viata sociala activa. Regimul sau este in primul rand hipocaloric, situandu-se intre regimul Atkins si regimul disociat.

 

Principii:

– Interzice consumul conjugat de lipide si glucide, fie in cadrul aceluiasi aliment, fie in alimente diferite ingerate la aceeasi masa.
– Nu recomanda consumul de glucide, exceptie facand cele bogate in fibre alimentare.
– Fructele se mananca intre mese.

 

Ce promite si cum actioneaza?

 

Pierderea greutatii este garantata in masura in care metoda este urmata intocmai! Ca si Michel Montignac, si dvs. puteti salabi chiar daca luati zilnic un pranz de afaceri.

 

Orice regim hipocaloric corect respectat duce la o scadere in greutate, iar programul Montignac nu este o exceptie. Creatorul sau sutine ca ignorarea glucidelor din paine si cartofi impiedica slabirea; zaharul, pe de alta parte, este considerat o veritabila otrata.

 

Montignac este de parere ca lipidele ca atare nu ingrasa; asocierea lor cu glucide este cea care are un efect devastator asupra siluetei. El sustine deopotriva ca anumite combinatii alimentare nefericite sunt nefaste pentru sanatate.

 

Ca in cazul tuturor regimurilor ce exclud o categorie de alimente (aici zaharul, cartofii, pastele si cerealele rafinate), cei ce urmeaza acest regim sfarsesc prin a se plictisi de ceea ce manaca. In consecinta, ingereaza mai putin si deci slabesc. Mai mult decat atat, se stie ca fibrele alimentare consumate in cantitate mare au un efect satietogen.

 

Punctele tari:

 

– Regimul Montignac nu afecteaza viata sociala: putem sa mancam la restaurant sau cu prietenii – desigur, cu cateva constrangeri, care insa nu vor atrage atentia celorlalti de la masa!
– Este bogat in fibre alimentare.
– Este bogat in proteine.
– Putem continua sa savuram mancaruri cu sos, care figureaza adesea in meniul pranzurilor de afaceri.
– Putem manca pe saturate alimentele permise.

 

Punctele slabe:

 

– Este prea bogat in grasimi, indeosebi in grasimi saturate, care pot provoca boli cardiovasculare, cu atat mai mult cu cat programul trebuie urmat “pe viata”.
– Nu contine suficiente glucide: excluzand paine, pastele, orezul alb si cartofii, poate provoca o slabire a musculaturii. Se stie de fapt ca putem slabi si apoiputem mentine greutatea ideala continuan sa consumam glucide.
– Disocierea alimentelor este nejustificata: putem manca foarte bine lipide alaturi de glucide sau fructe ca desert, fara a lua in greutate.

 

Programul

 

Este structurat pe doua faze:

– Faza 1 dureaza pana la atingerea greutatii dorite ;
– Faza 2 este de fapt perioada de stabilizare si trebuie sa dureze… toata viata, daca nu dorim sa recastigam kilogramele pierdute.

 

Exemplu de meniu pentru faza 1:

– Micul dejun 1: fruct (de mancat cu cel putin 20 de minute inainte de celelalte); cereale integrale; paine integrala; branza proaspata cu 0 % grasime; cafea decafeinizata sau ceai slab; lapte degresat; indulcitor de sinteza (la nevoie).

– Micul dejun 2: oua ; sunca, jambon si/sau carnaciori; branza; cafea decafeinizata, cafea slaba sau ceai slab; smantana sau lapte (de preferinta smantana); indulcitor de sinteza (la nevoie).

– Pranz: cruditati; peste si / sau carne; legume permise (fara cartofi si morcovi; de preferinta legume verzi, telina, varza, ciuperci); salata; branza; de baut apa plata.

– Cina nr. 1: supa de legume permise, la care se adauga o nuca de unt sau o lingura mica de smantana; peste sau carne sau oua; branza sau iaurt natur.

– Cina nr. 2: supa de legume permise; cereale integrale cu sos tomat; salata; branza proaspata cu 0% grasime.

 

Exemplu de meniu pentru faza 2:

– Micul dejun: fruct, paine integrala, margarina degresata,cafea decafeinizata, lapte degresat.

– Pranz: avocado cu vinegreta, friptura cu fasole verde, crema caramel, 2 pahare de vin.

– Cina: supa de legume, omleta cu ciuperci, salata verde, branza proaspata scursa.

 

Opinia specialistului

 

Acest regim este ideal pentru persoanele grabite, dar fiind prea bogat in lipide (vezi micul dejun nr. 2) si prea sarac in glucide, poate provoca pe termen lung oboseala, carente si boli cardiovasculare, ceea ce nu reprezinta, desigur, efectul dorit. Din acest punct de vedere, putem spune ca regimul Montignac nu corecteaza proastele obisnuinte alimentare, atat de frecvente in tarile occidentale.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version