Sanatate

Regimul hiposodat si hipertensiunea arteriala

Inca acum 4.500 de ani, un  medic chinez, Huang Ti Ching Su Wen, remarca: “Daca se adauga prea multa sare la mancare, pulsul se accelereaza… si cand pulsatiile inimii devin viguroase, iar bataile sale se prelungesc, apare o maladie care ingreuneaza limba si priveaza pacientul de vorbire”. Cu timpul, legatura intre absorbtia unor mari cantitati de sodiu si hipertensiunea arteriala a fost stabilita in mod stiintific.

 

Consumul. S-a constatat, de exemplu, ca populatiile apartinand aceluiasi grup etnic si traind in insule vecine din Pacific se deosebeau prin cantitatea de sare consumata. Rezultatul: lipsa sau prezenta infima a hipertensiunii la cei care foloseau sarea in cantitati moderate si, in schimb, o prezenta marcata a afectiunii la insularii ce nu-si franau apetitul de sare.
In general, procentajul de hipertensivi in cadrul unei populatii – sustin specialistii – corespunde numarului gramelor de sare consummate pe persoana si pe zi. Astfel, in nordul Japoniei, unde consumul zilnic de clorura de sodiu pe locuitor se apropie de 4 g, circa 40 % dintre indivizi au cifre tensionale foarte ridicate.

 

Cum antreneza sarea hipertensiunea? Odata absorbita de organism, ea se repartizeaza de o maniera eterogena: se gaseste in cantitati de 14 ori mai mari in lichidele ce inconjoara celulele. Acest fenomen se explica prin aceea ca membranele celulare sunt echipate cu constituanti care resping sodiul catre exterior. La anumiti indivizi exista o alterare a acestui mecanism de expulzare. De aici rezulta o crestere a lichidelor extracelulare, care provoaca sporirea debitului cardiac. Se apreciaza ca, in zona temperata, o jumatate de gram de sare pe zi ajunge pentru o activitate fizica normala. In climatul tropical, tinand seama de transpiratia abundenta, care saraceste organismul de sodiu, necesitatile sunt desigur mai mari. Nimic nu justifica insa absorbtia a 5 g de sare pe zi, asa cum se intampla in anumite zone. Aplicarea unui regim hiposodat nu trebuie sa ridice probleme: carnea, legumele, painea contin suficienta sare. Este de preferat, cand este posibil, sa se reduca consumul de conserve, pestele sarat si afumat, in general la alimentele sarate din abundenta si sa se prefere alimentele proaspete, fructele, sarace in sodiu. Cel mai adesea, practicarea unui regim cu aport scazut de sare ajunge pentru a face sa scada cifrele tensionale. Este o solutie preferabila, in raport cu consumarea de medicamente care au, de multe ori, efecte adverse.

 

Clarificari despre consumul de sare:
Sarea ridica tensiunea. Medicii au cazut de acord ca un consum limitat de sare scade cu 16 la suta  posibilitatea producerii infarctului.
A bea apa sarata este daunator. Poate fi chiar mortal. Continutul ridicat de sare in organism cauzeaza deshidratarea rapida.
Sarea schimba gustul alimentelor. Nutritionistii considera ca da. Oricum, gustul difera de la om la om, in functie de gradul de obisnuinta al organismului cu sarea.
Apa de mare e benefica, pentru ca are multe minerale, recomandandu-se in diete. Gresit! Continutul de minerale din apa de mare e atat de scazut incat tot continutul de sare conteaza, iar acela e daunator.
Se poate evita total sarea din alimente? Nu se poate evita! Toate vegetalele si fructele contin un procent natural de sare. Organismul are nevoie doar de 70 mg zilnic.
Sarea determina organismul sa retina apa? Nu este valabil pentru toata lumea. Cei care retin apa, posibil sa aiba o afectiune renala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version